Kuchyně: Pozor na kontaminaci zbytkovým lepkem

Kuchyně - nádobí
Lidé žijící s bezlepkovou dietou jistě znají nápis, který na potravinách hlásá varovnou větu: Může obsahovat stopy lepku. Stejný nápis bychom si ale mohli „nalepit“ i na naši kuchyň, pokud v ní připravujeme jídla pro osoby s celiakií nebo intolerancí lepku zároveň s pokrmy pro členy domácnosti, kteří podobnou dietu nedrží

V takové kuchyni platí několik důležitých zásad, a pokud je nedodržujeme, hrozí nebezpečí, že se do bezlepkových potravin dostanou zbytky lepku, které ulpěly na nádobí, pracovních plochách, kuchyňských váhách nebo spotřebičích.

Reklama

Ideální by samozřejmě bylo mít kuchyně a spíže dvě, ale to si bohužel může málokdo v běžné domácnosti dovolit, ať už mu v tom brání nedostatek financí či prostoru.

Kuchyně a příprava jídel

Stačí si však stanovit a osvojit pravidla, jejichž dodržování všem členům takové domácnosti usnadní život a hlavně omezí nebezpečí kontaminace potravin zbytkovým lepkem.

1. Skladujte bezlepkové potraviny odděleně

Zásada číslo jedna začíná už v obchodě při nákupu a končí doma ve spíži. Bezlepkové potraviny důsledně skladujeme odděleně od ostatních. Kupovat si například speciální mouku v obchodním řetězci, kde ji nabízejí těsně vedle mouky pšeničné, je jistě na pováženou, ať je cena sebelákavější. Doma navíc máme balení potravin již otevřená a je velmi snadné je smíchat.

Oddělené skladování potravin
Oddělené skladování potravin

2. Pozor na velká balení

Dát pozor musíme hlavně na velká rodinná balení marmelád, majonéz, másla apod. Při nabírání ze společné nádoby vždy musíme dbát na to, aby se do celého balení nedostal lepek například z nože, lžíce nebo našich rukou. Uvědomili jste si například už někdy, když jste sypali do jednotlivých misek pro hosty oříšky, brambůrky, pop-corn, že ne vše je bezlepkové? Lepek se velmi snadno při ochutnávání z různých misek přenese během chvilky i na bezlepkové potraviny.

Pro lidi s dietou není žádná společná potravina v jedné nádobě bezpečná

Pro lidi s dietou žádná společná potravina v jedné nádobě není bezpečná. Některým rodinám se místo velkých balení osvědčilo nakupovat pro jednotlivé členy raději menší balení zvlášť, v jiných domácnostech se naučili si hlídat nebezpečí kontaminace a odebírají z velkého balení vždy celou porci najednou.

3. Důkladně umývejte nádobí

Další důležitá zásada se týká důkladného mytí. V USA dokonce v roce 2004 proběhl vědecký výzkum, který měl prokázat, jak účinné jsou mycí prostředky a mýdla při odstraňování stop arašídů. Voda a mýdlo zbytky alergenu celkem dobře odstraní. Z výzkumu však vyplynulo, že pozor si máme dát zejména při cestování a používání dezinfekčních prostředků (gelů) na ruce, které sice ničí bakterie, ovšem na stopy alergenů již tak účinné nejsou. Stejně tak nejsou vždy dostatečně účinné ani některé běžné čisticí prostředky používané v kuchyni.

Umývání nádobí nepodceňujte
Umývání nádobí nepodceňujte

Proto je bezpečnější používat dvě houbičky na nádobí, vše před vložením do myčky dobře opláchnout od zbytků potravin, plochy i spotřebiče důkladně čistit nebo si rozdělit pracovní plochu na dvě zóny (zdroj citovaného amerického výzkumu).

4. Nejdříve připravte bezlepkové jídlo

S předchozí radou souvisí i rada, podle níž bychom měli připravovat vždy jako první jídlo bezlepkové. Určitě se nám pak nestane, že bezděky namažeme stejným nožem pomazánku na „normální“ pečivo a potom na bezlepkové, že budeme přemýšlet, zda jsme si dost důkladně umyli ruce.

Je třeba zamezit např. namazání bezlepkové pomazánky špinavým nožem

Navíc nebudeme muset uklízet celou pracovní plochu, abychom na ni mohli beze strachu odložit bezlepkové potraviny. Také nám to umožní připravit si bezlepkový základ a použít jej pak dál i pro členy rodiny, kteří s konzumací lepku problém nemají.

5. Pozor na porézní povrch

Velkou pozornost je dobré věnovat nádobí, které má porézní povrch, z něhož zbytky alergenu jen stěží beze stopy odstraníme. Dřevěné vařečky, prkénka a další si určitě pořídíme zvlášť pro přípravu a servírování bezlepkových pokrmů. Vyplatí se pořídit je v odlišné barvě nebo tvaru, aby se omylem nezaměnilo s ostatním nádobím.

Pořiďte si samostatné dřevěné prkénko pro přípravu bezlepkových jídel
Pořiďte si samostatné dřevěné prkénko pro přípravu bezlepkových jídel

Samozřejmě je také ukládáme odděleně. Dobrým tipem je pořídit si kuchyňské váhy, na kterých můžeme používat k odměřování potravin různé nádoby. Pokud takové váhy nevlastníme, je lepší vyložit váhu vždy čistým pečicím papírem.

Závěrem

Ve chvíli, kdy se jednotliví členové domácnosti domluví, jak svůj domov učinit „bezlepkový“ nebo bezpečný pro lidi s alergií, je napůl vyhráno. Pak jen stačí stanovená pravidla opravdu důsledně dodržovat a život s dietou přijmout jako běžnou součást života.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist