Soňa Škeřík

Soňa HavlenováVystudovala obor Výživa člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a následně své znalosti o potravinách doplnila na oboru Technologie potravin na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Několik let pracuje jako soukromý výživový poradce a v současné době je i studentem doktorského studijního programu Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie na Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V Brně provozuje soukromou výživovou poradnu.

Její velkou vášní a nyní už i další prací je péče o vzhled, kterému se věnuje jako vizážistka, stylistka a hairstylistka pod vlastní značkou.

Citát

"Kdo se bojí říct co chce, nebude mít nikdy nic."

Funkce na webu

Bývalá redaktorka, nutriční specialistka

Osobní informace

Věk: 29 let
Znamení: Lev
Oblíbená barva: černá

Dotazník

Co mám vlastně společného s potravinovými omezeními?

Trpím celiakií, intolerancí mléka, vajec, sóji, pohanky a arašídů.

Jaký mám názor na BIO potraviny?

Neupřednostňuji je, protože z výzkumů vyplynulo, že nejsou lepší než běžné potraviny. Někdy je kupuji, protože se jedná o zajímavý výrobek. Moji rodiče mají zahradu, takže v sezóně mám vlastní BIO ovoce a zeleninu.

Co já a zdravá výživa?

Zdravá výživa mě provází už od dětství, kdy mě k ní vedli rodiče. Na gymnáziu jsme měli šikovnou lektorku biologie, která mě nasměrovala k tomu, abych šla výživu studovat na vysokou školu. Zdravou výživu považuji za největší lék a nejlepší prevenci civilizačních onemocnění.

Nejoblíbenější jídlo?

Risotto con funghi (ale pro tu pravou chuť je třeba zajet si do Itálie)

Co vaření? Je to koníček, nebo nutné zlo?

Je to běžná součást mého života. Někdy koníček a někdy nutné zlo.

Jak trávím volný čas?

Věnuji se své druhé práci, což je práce vizážistky, hairstylistky a stylistky.

Jaké je moje největší přání?

Prožít šťastný a spokojený život se všemi, které mám ráda.

Co si myslím o síti Facebook?

Je to super komunikační a marketingový prostředek. Mám ráda Facebook.

Jaký je můj největší vzor?

Nedokážu jmenovat jednoho člověka. Obdivuji spoustu lidí za to, co dokázali a za to, jací jsou.

Ideální dovolená a relax?

Slunce, teplo, moře, pláž, drink a dobré jídlo, nakupování, výlety a zkoumání okolí, focení, party. To vše s přáteli a dobrou náladou.

Hlídám si pravidelně svou hmotnost?

Ne, protože žiji zdravým životním stylem a nárůst anebo pokles neočekávám.

Jaký je můj vlastní recept na zdraví?

Dobrá nálada?

Kolik vypiju denně káv?

Ani jednu.

Kdo z týmu Život s dietou je největší blázen?

Jednoznačně Radan Tuhý. Dělá vše s maximálním nasazením (někdy i života) a neuznává překážky. Má můj respekt.

Obrázek uživatele Soňa Škeřík

Obsah uživatele

Začátek příkrmů ve výživě dětí

Začátek příkrmů ve výživě dětí

Od ukončení šestého měsíce je vhodné začít s příkrmy. Připravili jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte vše potřebné, včetně návodu na přípravu příkrmů a doporučení vhodného produktu, a to i pro případ, kdy má dítě diagnostikováno potravinové omezení
Jáhly

Jáhly: Jak prospívají našemu zdraví?

Jáhly jsou spojeny se zdravým stravováním. V poslední době se těší navíc čím dál větší oblibě. Co vlastně jáhly obsahují, že jsou tak prospěšné? Jak zařadit konzumaci jáhel do běžné stravy? Odpovědi naleznete v našem článku
Bezlepková směs NOMIX Pro zdraví

Usnadněte si pečení: bezlepková směs NOMIX Pro zdraví

Pečení pro bezlepkovou dietu a další potravinová omezení nepatří mezi nejjednodušší. Na trhu se naštěstí nachází bezlepkové směsi na pečení, ze kterých lze těsto připravit výrazně rychleji a jednodušeji. Dnes si představíme bezlepkovou směs NOMIX od výrobce Nominal
Bojujte proti chřipce a nemocem přírodní silou

Bojujte proti chřipce a nemocem přírodní silou

Chřipka a nachlazení jsou doménou zejména zimních měsíců a většina obyvatel je nemocná alespoň jednou nebo dvakrát do roka. Nejlepší způsob, jak se vyhnout nachlazení a chřipce je udržet náš imunitní systém silný
Pečení při celiakii a jiných potravinových omezeních

Pečení při celiakii a jiných potravinových omezeních

V dnešním článku si povíme, jakým způsobem je vhodné pracovat s bezlepkovou moukou, čím lze nahradit mléko a jak můžeme nahradit vejce, a to nejen behěm pečení
Silvestr s dietou

Silvestr s dietou a zdravé sváteční pohoštění

Zdravý životní styl by měl zajímat každého z nás a ne pouze ty, kteří už mají diagnostikované nějaké onemocnění a jsou tedy nuceni se svému stravování více věnovat. Pojďte tedy oslavit příchod nového roku zdravým pohoštěním
Punč

Punč: Sváteční nápoj pro zahřátí

Vyzkoušejte si vyrobit svůj vlastní horký nápoj doma. Punč patří mezi tradiční zimní horké nápoje, který je možné připravit v bezpočtu variací a chutí. Přečtěte si, jaké suroviny je možné použít vzhledem k různým potravinovým dietám
Sváteční pohoštění

Jak na sváteční pohoštění při potravinovém omezení

Zkuste připravit netradiční a chutné pohoštění, na kterém si všichni pochutnají. Po celý měsíc prosinec Vám budeme přinášet tipy a recepty na sváteční pohoštění a dobroty, za které Vás budou ostatní velebit
Bodystat 1500

Bodystat 1500: Jak a v čem nám může pomoci?

Chcete zjistit, z čeho je složené Vaše tělo? Myslíte si, že k hodnocení váhových úbytků nebo přírůstků stačí jen váha? Některé výživové poradny nabízí jako součást služeb měření přístrojem Bodystat. Co to vlastně je a k čemu to je dobré?
Vdolky bezlepkové

Vdolky bezlepkové

Připravte si bezlepkové vdolky s povidly a mletým mákem! Recept na tento oblíbený dezert je vyzkoušený v praxi a ingredience jsou upraveny tak, aby výsledný produkt neobsahoval lepek, mléko, sóju ani vaječný bílek
Tradiční portugalský velikonoční chlebíček

Tradiční portugalský velikonoční chlebíček

Připravujte se pomalu na Velikonoce a překvapte své blízké něčím opravdu dobrým. Vyzkoušejte bezlepkový chlebíček, který je tradičním svátečním pokrmem v Portugalsku a jmenuje se Massa Sovada. Recept je bezlepkový a k jeho přípravě nebudete potřebovat váhu
Jablečno-mandlový bezlepkový koláč

Jablečno-mandlový bezlepkový koláč

Tento vynikající a vláčný koláč jistě ocení všichni milovníci dobrých moučníků. Bude dobrým společníkem k šálku čaje a víkendovému odpoledni
Makronky

Makronky

Makronky se postupně dostávají na výsluní jako luxusní zákusek, který si můžete od cukrářů dopřát v rozličných barvách. Jsou jednoduché, křehké a budou se Vám rozplývat na jazyku. V našem receptu bez barviv
Větrník

Odpalované těsto bezlepkové

Větrníky, věnečky, smažené kuličky a jiné dobroty se dají vykouzlit z odpalovaného těsta. Vyzkoušejte ho v bezlepkové variantě a pochutnejte si jako v prvotřídní cukrárně
Linecká kolečka

Linecká kolečka

Recept na linecká kolečka, tedy prakticky již tradiční vánoční cukroví. Recept je upraven do bezlepkové podoby
Pracny bezlepkové

Pracny bezlepkové

Mezi tradiční vánoční cukroví řadíme také pracny. Recept jsme upravili do bezlepkové podoby
Horký brusinkový nápoj

Horký brusinkový nápoj

Bojujte proti podzimním nemocem přírodní silou a vyzkoušejte lahodný nápoj z brusinek nabitý vitamíny a antioxidanty. Brusinky jsou známým prostředkem v boji proti onemocněním močových cest, ale pomáhají i při nemocech z nahlazení, díky vysokému obsahu vitaminu C, proti oparům a jsou dobré pro prevenci zubního kazu
Brokolicový krém

Brokolicový krém

Brokolice je oblíbená zelenina z čeledi brukvovitých. Díky svému vysokému obsahu vitamínu C, minerálních látek draslíku a vápníku je výborným pomocníkem pro udržení našeho zdraví. Vyzkoušejte třeba jednoduchou polévku
Plněné lilky hovězím sekaným masem

Plněné lilky hovězím sekaným masem

Jedním z oblíbených a rozšířených receptů jsou plněné lilky. Použijeme hovězí sekanou, koření a pesto ze zelených oliv
Reklama
TOPlist