Co se skrývá v pomerančích?

Pomeranč
Pomeranč patří mezi oblíbené ovoce, a to nejen díky své chuti, ale především také proto, že je zdravý. Právě to je téma dnešního článku. Podíváme se na pomeranče podrobněji a povíme si, co v pomerančích nalezneme za vitamíny a další prospěšné látky

Dnes už nemusíme čekat ve frontách na voňavé, šťavnaté a do oranžova zbarvené pomeranče. Toto oblíbené ovoce se v obchodních sítích dá koupit po celý rok. V těchto a nadcházejících týdnech mají svůj prostor na pultech nejen pomeranče, ale i ostatní citrusové plody, jako mandarinky, citrony, grapefruity a v posledních letech stále oblíbenější pomela.

Pomeranče lze zakoupit po celý rok
Pomeranče lze zakoupit po celý rok

Přičemž pomeranč není původním ovocem. Jedná se o hybrid pomela a mandarinky. Pomeranče nyní rostou na pomerančovníku pravém (Citrus sinensis). Největšími producenty pomerančů jsou Brazílie, USA, Indie, Čína, Mexiko a Španělsko.

Reklama

Pomeranče a ostatní citrusy si většina z nás spojí s vitaminem C. Víte, že pomeranč obsahuje řadu dalších významných látek? Pojďme si o nich něco říct. Pomeranč je, jak bylo výše zmíněno, bohatý na vitamin C. V menším množství najdeme i kyselinu listovou, z minerálních látek pak draslík, hořčík, vápník i křemík. Pomerančová kůra a slupka je bohatá na pektin a limonen.

Tip: Před strouháním pomerančové kůry omyjte pomeranč pod teplou vodou.

Vitamin C

O vitaminu C by se mohla napsat celá kniha. Zopakujeme si tedy jen ty základní, zdraví prospěšné funkce tohoto zázraku. Vitamin C se pyšní nejen antioxidačními účinky, ale působí i protizánětlivě a protiinfekčně.

Vitamin C působí preventivně před chřipkou a nachlazením, dále proti alergiím i autoimunním onemocním.  Vyšší dávky vitaminu C by měli přijímat lidé ve stresových situacích. Dále se doporučuje vyšší příjem vitaminu C jako prevence rakoviny díky tomu, že vitamin se umí bránit účinkům nitrosaminu (karcinogenní látky, které jsou považovány za příčiny různých druhů rakovin – např. rakoviny dutiny ústní, žaludku a tlustého střeva).  Vitamin C spolu s polyfenoly chrání organismus před mozkovou mrtvicí.

Vyšší dávky vitaminu C pomáhají léčit při nachlazení

Vyšší dávky vitaminu C pomáhají léčit při nachlazení. Při hojení ran a popáleninách je také vhodné zvýšit dávky vitaminu C, protože se podílí na tvorbě vaziva a kolagenu.

Zvláštní důraz na vitamin C se klade při léčbě různých druhů rakoviny. Jedná se o nitrožilní podávání vysokých dávek vitaminu C.  Tato léčba se začíná rozvíjet i v České republice, ale pacient si tuto léčbu musí hradit sám. Jedna dávka stojí 460 Kč.

Citrusy podle názvu ale nejsou zdrojem nejsilnější koncentrace vitaminu C. Dvounásobnou koncentraci vitaminu C nese kiwi nebo černý rybíz. Při konzumaci již 10 g šípků do sebe dostaneme 75 % DDD vitaminu C. Nezapomeňme také na významné zdroje vitaminu C ze zeleniny, k nimž patří zajisté zelená paprika, zelí, křen, brokolice aj.

Doporučení:

DDD (denní doporučená dávka) vitaminu C je sice 100 mg, ale při zátěžové situaci (stres, nachlazení) se doporučuje přijímat 1-2 g. Pozor ale na vyšší dávky vitaminu C, které mohou zatěžovat ledviny a mohou se spolupodílet na močových kamenech, proto se doporučuje spolu s vitaminem C přijímat i dávku hořčíku, který zamezí tvorbě močových kamenů. Pomeranč je zdroj hořčíku obdobně jako čerstvé meruňky, takže není potřeba myslet na jejich doplnění. (Zdroj: http://www.magnesium.cz/horcik-v-potravinach/)

Při jednorázové vysoké dávce se po pár hodinách nevyužitý vitamin C vyloučí močí, proto je na místě si rozdělit celkovou dávku během dne.

Polyfenoly

Vedle vitaminu C je pomeranč bohatý na polyfenoly, zejména flavanoidy. Nejvýznamnějším flavanoidem v pomeranči je hesperidin, který obnovuje činnost vitaminu C poté, co zneškodnil volné radikály. Dále zesiluje a posiluje účinek vitaminu C v organismu. Vědci v jedné studii zjistili, že tento synergický účinek vitaminu C a hesperidinu vedl ke snížení „zlého“ LDL cholesterolu a zvýšení „hodného“ HDL cholesterolu.

Pomerančová kůra a bílá slupka obsahuje až 4 % rutinu, který chrání cévy před aterosklerózou

Pomerančová kůra a bílá slupka obsahuje až 4 % rutinu, který chrání cévy před aterosklerózou a zvyšuje účinek vitaminu C. V lékárně se dá koupit syntetická směs vitaminu C a rutinu ve formě tablet  pod názvem Ascorutin).

Kyselina listová (další názvy: vitamin B9, Bc, M, folacin, folát)

Kyselinu listovou konzumujeme nejčastěji v listové a brukvovité zelenině.  Podle článku na Global Healing Center patří pomeranče na  4. místo mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové.

Potravina Obsah kyseliny listové na 100 g
Brokolice 33-111 µg
Špenát 80-145 µg  (263 µg)
Chřest 100-155 µg
Čínské zelí 79-83 µg
Vlašské ořechy 77 µg
Pomeranč 40 µg
Květák 17-29 µg
Banán 17-20 µg

Tab. 1 Obsah kyseliny listové v jednotlivých potravinách dle SZÚ

Kyselina listová patří do komplexu vitaminů B rozpustných ve vodě. Tento vitamin je důležitý pro růst a vývoj plodu v těhotenství, proto se doporučuje zvýšený příjem během těhotenství spolu s vyššími dávkami železa.

Dalším zdravotním přínosem kyseliny listové je schopnost snižovat homocystein z krevního oběhu (vedlejší produkt metabolismu bílkovin), který poškozuje srdečně cévní systém. Kyselina listová tedy snižuje riziko infarktu. Kyselina listová je potřebná pro tvorbu červených krvinek. Zajímavou vlastností tohoto vitaminu je, že zvyšuje chuť k jídlu.

Nedostatek kyseliny listové je nejčastější avitaminózou na světě

Podle SZÚ (státního zdravotního ústavu) je denní doporučená dávka 200 µg, u těhotných je to dvounásobná dávka. Earl Mindell, autor Vitaminové bible pro 21.století  doporučuje přijímat denně 400 µg , v těhotenství  pak 800 µg.

Draslík (K)

Z minerálních látek je pomeranč bohatý zejména na draslík, který se podílí na snižování krevního tlaku. Spolu se sodíkem reguluje hospodaření vody v těle. Denní doporučená dávka se uvádí mezi 2-5 g.  Ve 100 g pomeranče se nachází  2 g draslíku.

Pektin

Bílá slupka na pomeranči je velmi nutričně zajímavá, protože obsahuje rozpustnou vlákninu ve formě pektinu.  Pektin se podílí na snížení celkového cholesterolu. Pektin pomáhá pomalejší vstřebávání glukózy, a tím i vylučování inzulinu, tzn.  že stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Proto je pomeranč jako takový částečně vhodný pro diabetiky.

Limonen

Pomerančová slupka a kůra jsou obohaceny o významnou silici limonen. Limonen se řadí mezi fytonutrienty a v počátečním stádiu chrání před rozvojem nádoru. Snižuje činnost bílkovin spouštějících růst nádorových buněk.  Denní příjem D-limonenu se pohybuje mezi 15-20 mg. Pří denní zvýšené konzumaci pomerančů a grapefruitů se může zvýšit příjem až na 150 mg (2 mg/kg tělesné hmotnosti).  Vědci z Drake univerzity zjistili, že v 50 g pomerančové kůry  se vyskytuje 3-24 % limonenu.

Pomerančovníky ve Valencii
Pomerančovníky ve Valencii

Upozornění: Citrusové plody a jiné kyselé potraviny by se měly omezit během užívání antibiotik s účinnou látkou trimetroprim (Biseptol, Cotrimoxazol) nebo klindamycin (Dalacin). Tyto potraviny mohou způsobovat ledvinové kameny. Toto upozornění bývá napsané v příbalovém letáku nebo vás na to upozorní lékárník či lékař.

Co všechno obsahuje 1 pomeranč (průměrná váha 150 g)?

  • 1 pomeranč = 75 mg vitaminu C na 150 g (75 % DDD)
  • 1 šálek čerstvé pomerančové šťávy = 124 mg vitaminu C (124 % DDD)
  • 1 pomeranč denně posiluje srdce a cévy díky obsahu kyseliny listové
  • 1 pomeranč může obsahovat až 60 µg kyseliny listové (30 %DDD v dospělosti, 15 % DDD v těhotenství)
  • 1 pomeranč = 3 g draslíku (70-150 % DDD)
  • 1 pomeranč = 2- 3 g vlákniny (10 % DDD)

 

Použité zdroje

MINDELL, E.: 2000: Vitaminová bible pro 21. století. 1.vydání, Knižní klub, Praha, 304 s., ISBN 80-242-0406-1
PRATT, S. G.; MATHEWS, K.: 2005: Superpotraviny: 14 potravin, které změní váš život.1. vydání, Ikar, Praha, 303 s, ISBN 80-249-0473-X

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist