Zrádné diety a jejich mediální propagace

Zrádné diety a jejich mediální propagace
Toto téma sice s potravinovými dietami a omezením (ze zdravotních důvodů) až tak nesouvisí, ale mnozí z vás si možná někdy říkali, že by to chtělo shodit nějaká ta přebytečná kila. Na internetu se nachází spousta "zázračných" diet, které slibují "zaručený" úbytek váhy. Jak je to ale doopravdy?

Otevřete-li v dnešní době v podstatě jakýkoliv lifestylový časopis, zcela jistě narazíte na nějakou světovou celebritu, která propaguje "zázračnou" dietu, díky které má nohy jako špejličky a bříško ploché, jako přistávací dráhu.

Třeba ten "zázrak" opravdu funguje
Třeba ten "zázrak" opravdu funguje

Na první pohled to zní lákavě a spousta lidí si v tu chvíli pomyslí:  "Proč nevypadat jako Jenifer Aniston, když ona sama tvrdí, jak je to díky její dietě jednoduché? Proč by přece lhala? Třeba ten "zázrak" opravdu funguje. Od zítřka to zkusím."

Reklama

Patříte mezi ně i vy? Pokud ano, jistě vás následující článek zachrání od protrápených dnů s tukožroutskou polévkou nebo podobným nesmyslem.

Hladovka

Jedna z nejstarších diet vůbec je prostá hladovka, která má své kořeny v hluboké historii lidstva. Dříve se ale hladovka držela spíše z náboženských důvodů nebo díky nedostatku jídla, než aby sloužila ke snižování hmotnosti, jako je tomu v dnešní době. Při hladovce jsou povolené pouze a jenom tekutiny - čistá voda, zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Jen z toho musí být každému jasné, že tuto dietu nelze dodržovat dlouhodobě.

Při hladovce jsou povolené pouze tekutiny
Při hladovce jsou povolené pouze tekutiny

Hladovka láká tím, že slibuje rychlý a často i výrazný úbytek váhy během krátké doby. Málokdo si ale uvědomí, co se v těle během hladovění děje a co vlastně z těla ubývá. První, co tělo spotřebuje je cukr v krvi a jeho zásobní formu - glykogen - v játrech a svalech, což je otázka zhruba prvních 24 hodin.

První, co začne tělo rozkládat po zásobách glykogenu, jsou svaly, a až potom přijde na řadu tuk

Co ale tělo spotřebovává potom? Myslíte si, že první po čem sáhne, je tuková pneumatika na břiše? Omyl. První, co začne vaše tělo rozkládat po zásobách glykogenu, jsou vaše svaly, a až potom přijde na řadu tuk. To se ale většinou stane až ve chvíli, kdy už má hladovějící takový hlad, že se vrátí ke starému způsobu stravování. Dále se vaše tělo zbavuje vody, což je na váze taky pěkně vidět.

Copak se asi stane potom? Může to celé vyústit až v záchvatovité přejídání. Když jste pár dní jen o vodě, není divu, že se z vás pak stane Otesánek. Za dalších pár dnů zjistíte, nejen že máte těžce shozená kila zpátky, ale k tomu tam bude jistojistě i bonusových pár kil navíc - JoJo efekt je zde nevyhnutelný.

Bikini dieta

Tuto hollywoodskou dietu vymyslela herečka Victoria Principal, která v ní slibuje úbytek váhy 2-4 kg za týden. Jakmile je někde slibován takhle velký úbytek váhy za tak krátkou dobu, hned dejte ruce pryč. Ideální úbytek hmotnosti při zdravém způsobu hubnutí by se měl pohybovat kolem  0,5 kg za týden, tzn. 2 kg za měsíc.

Hlavním principem je velmi nízký energetický příjem
Hlavním principem je velmi nízký energetický příjem

Hlavním principem je velmi nízký energetický příjem, maximálně 1000 kcal (4200 kJ) za den. Pro porovnání, nejnižší doporučovaný příjem při redukční dietě se pohybuje kolem 1300 - 1500 kcal (5460 – 6300 kJ) za den a je to velmi individuální záležitost.

Jídelníček se skládá z některých méně sladkých druhů ovoce a zeleniny a libového masa. Je  nutné dodržovat přísný režim, nikdy nejíst po 20.hodině a vypít spoustu vody. Ideálně sklenici vody před a po jídle a další dvě sklenice mezi jednotlivými jídly. Hlad tedy možná nepocítíte, protože budete mít v žaludku rybník.

A výsledek této diety? Stejný, jako u hladovky, jen s tím rozdílem, že tuto dietu nejspíš vydržíte držet o něco déle, takže ztráta hmotnosti bude asi o něco větší a tím pádem i následující JoJo efekt bude výraznější.

Atkinsonova dieta

S touto dietou, díky které v USA klesla spotřeba rýže, těstovin a pečiva, přišel Dr. Robert Atkins, jehož myšlenka zní: "Snězte kolik chcete masa, vajec a mléčných výrobků. Nejdůležitější ze všeho je nemít hlad." Druhá věta tohoto výroku je jistě pravdivá, co ale ta první věta?

Atkinsonova dieta je velmi nevhodná především pro osoby, které mají problémy s ledvinami

Znamená to totiž, že při této dietě jíte jen minimální množství sacharidů a Vaše strava se skládá především z bílkovin a živočišných tuků. Hlavní myšlenkou je to, že pokud tělo nebude mít žádnou zásobu sacharidů, tak mu nezbude nic jiného než spalovat tuky. Ve výsledku to ale dopadne tak, že tělo nejprve rozloží nějaké bílkoviny z Vašich svalů, a až pak se vrhne na tuk. Při rozkládání tuku ale dochází ke vzniku tzv. ketolátek, které musí být z těla nějak odstraněny. O to se sice postarají ledviny, ale tím jsou zbytečně moc zatěžovány.

Tato dieta je tedy velmi nevhodná především pro osoby, které mají problémy s ledvinami a také pro osoby s vysokým kardiovaskulárním rizikem, protože konzumace nadměrného množství živočišných tuků neprospívá cévám a srdci a je zde nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění!

Dieta podle krevních skupin

Dieta podle krevních skupin je založená na studiemi nepodloženém tvrzení, že v některých potravinách se vyskytuje bílkovina lektin, která se nesnese s antigeny některých krevních skupin. Proto jsou pro jednotlivé skupiny zakázané a povolené potraviny.

Pro jednotlivé skupiny jsou zakázané a povolené potraviny
Pro jednotlivé skupiny jsou zakázané a povolené potraviny

Například krevní skupina 0 má povolené tyto potraviny - hovězí, játra, jehněčí, telecí, zvěřinu, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, artyčoky, brokolici, červenou a žlutou cibuli, česnek, křen, petržel, pórek, červenou řepu, špenát, červenou papriku, fíky - čerstvé i sušené a švestky.

Mezi zakázané potraviny pro "nulkaře" patří šunka, vepřové maso, cottage, některé tvrdé sýry, jogurty, kefíry,  jahody, kokos, mandarinky, meloun, ostružiny, brambory, hořčice, žampiony, olivy a zelí. Všimněte si hlavně těch mléčných výrobků a brambor, které nesmí. To je relativně velký zásah do jídelníčku.

Lidé dodržující tuto dietu tedy hubnou nejspíš především proto, že těch zákazů je tolik, že prostě jedí hodně málo. Tato strava zcela jistě neodpovídá hlavně z hlediska pestrosti a výsledek bude stejný, jako u předchozích diet.

Dukanova dieta

S touto dietou, jejíž princip je podobný, jako Atkinsonova dieta, přišel Francouz Pierre Dukan a rozdělil ji na 4 fáze.

První fáze je fáze útočná, kdy jsou povolené pouze bílkoviny a nic jiného. Slibuje ztrátu 3,5 kg za 5 dní a každý ji má držet tak dlouho, dokud nedocílí požadované hmotnosti. Doporučená délka první fáze je ale 1 - 10 dní. Důležité je v této fázi vypít aspoň 3 litry čisté vody denně a sníst k tomu lžíci pšeničných otrub.

Druhá fáze je proplouvací, kdy k bílkovinným potravinám přidáváte povolené druhy zeleniny (brokolice, hlávkové zelí, mrkev, celer, cuketa, okurky, houby, papriky, rajčata, dýně…). Nesmíte ale zapomenout na otruby a vodu.

Dukanovu dietu nelze doporučit, jídelníček je chudý, chybí pestrost a úbytek váhy je příliš rychlý

Ve třetí –upevňovací fázi již nehubnete, ale upevňujete si svou novou tělesnou hmotnost. Jsou povolené všechny potraviny z první a druhé fáze, plus k tomu můžete přidat denně kousek ovoce, jednou denně celozrnný chléb, dvakrát týdně jídlo z těstovin, brambor nebo luštěnin. Jeden den v týdnu byste ale měli stále dodržovat jako čistě bílkovinný. Voda a otruby už jsou samozřejmostí.

Čtvrtá fáze, je fází stabilizační a trvá zbytek života. Jídelníček je stejný, jako ve třetí fázi, ale k tomu přidejte pravidelný pohyb. A otruby!

Dukanovu dietu, stejně jako všechny předchozí diety, nelze doporučit. Jídelníček je chudý, chybí pestrost a úbytek váhy je příliš rychlý. Dle mého názoru je také téměř nemožné splnit první fázi, kdy smíte jíst pouze bílkoviny.

Diety zaostřené na konkrétní potravinu

Tato skupina diet je ve světě velmi rozšířená a existuje nepřeberné množství různých tukožroutských polévek, koktejlů, kokosových, ananasových, kapustových, sirupových a jiných diet.

Jakmile někde narazíte na dietu, která spočívá v konzumaci jednoho druhu potravin, dejte ruce pryč. Je to cesta do pekel. Princip většinou spočívá v tom, že smíte jíst jen jednu věc, která Vám ale po několika dnech už vůbec nechutná, a tak buď přestanete jíst i to a vlastně se přesunete do hladovky, nebo se vrátíte ke starým stravovacím návykům a JoJo efekt je na světě.

Poučení ze všech těchto diet zní: Nevěřte všemu, co si přečtete v časopisech nebo na internetu. Nevěřte celebritám, které tvrdí, že něco podobného dodržují a jen díky tomu vypadají, tak jak vypadají. Určitě v tom bude i spousta hodin v posilovnách a u plastických chirurgů.

Tabulka s klady a zápory jednotlivých diet

Dieta Klady Zápory
Hladovka V případě krátkodobého dodržování (1-2 dny) lze držet jako detoxikační kůru - pouze zcela zdravé osoby!!! Příliš rychlý úbytek hmotnosti, pocity hladu, JoJo efekt
Bikini dieta Bohatý pitný režim Příliš rychlý úbytek hmotnosti, nízký energetický příjem, JoJo efekt
Atkinsonova dieta Pravidelnost jídel, "nejdůležitější je nemít hlad" Chybí pestrost stravy, zatěžuje ledviny a kardiovaskulární systém!!!
Dieta podle krevních skupin Žádné – nic není podloženo vědeckými studiemi Velká potravinová omezení, chybí pestrost stravy
Dukanova dieta Poslední fáze diety, pitný režim, fyzická aktivita Dodržování čistě bílkovinné stravy, chybí pestrost stravy, zatěžuje ledviny
Diety zaostřené na konkrétní potravinu Žádné Chybí pestrost stravy, JoJo efekt

Komentáře

Obrázek uživatele Jana

Dobrý článek! teď už vím, že krátkodobá hladovka je pro hubnutí zbytečná a měla bych spíš víc promyslet skladbu svého jídelníčku a přidat pohyb:)

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist