Recept: Zapékané ratatouille
1 velký lilek
2 cukety
2 papriky (červená, zelená)
4 rajčata
3 stroužky česneku
2 menší cibule
olej
rozmarýn
tymián
pepř
sůl
Lilek a cukety nakrájíme na kolečka, rozložíme, posolíme a necháme zhruba 30 minut vypotit. Během toho se pustíme do přípravy omáčky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme dvě rozmixovaná rajčata, rozmačkaný česnek, pepř a trochu soli. Takto připravenou omáčku necháme prohřát a poté odstavíme.
Nakrájíme zbylou zeleninu na proužky či půlměsíce. Zapékací mísu či pekáč vymažeme olejem a postupně střídavě vykládáme zeleninou – lilek, cuketa, rajče, cibule, paprika. Když máme jednu vrstvu uloženou, posypeme ji nakrájenými bylinkami, zalejeme připravenou omáčkou a klademe další vrstvu zeleniny.
Pečeme v troubě zhruba 20 minut při 200°C. Na závěr pečení můžeme posypat balkánským sýrem.
Podáváme samostatně s pečivem či jako přílohu.
Přidat komentář