Recept: Hříbkové rizoto s parmezánem
300 g kulatozrnné rýže (Arborio nebo Carnarolli)
70 g sušených hříbků
1,5 dl suchého bílého vína
1 menší cibule
120 g másla
hladkolistá petržel
olivový olej
sůl
2 lžíce hoblinek parmezánu
Sušené houby namočíme do vody a vývar přivedeme k varu a necháme jen lehce probublávat. V kastrolu na másle a trošce olivového oleje osmahneme do zesklovatění najemno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a za stálého míchání restujeme asi 2-3 minuty. Přilijeme víno a mícháme, až se odpaří. Přidáme houby a následuje naběračka vývaru, kterým rýži podlijeme a vaříme, dokud se vývar do rýže nevstřebá.
Tento postup opakujeme cca 20min, dokud není rýže „al dente“. Do rizota přidáme oříšek másla, parmezán a opět chvíli mícháme, až se rizoto promění v lákavý krém. Dle potřeby osolíme. Podáváme posypané sekanou petrželkou a hoblinkami parmezánu.
Přidat komentář