Jak si doma chutně připravit pohanku

Jak si doma chutně připravit pohanku
Informace o významu a zdravotních účincích pohanky jsou v dnešní době dobře dostupné. Dnes se však zaměříme na přípravu a využití pohanky v kuchyni. Pohanku měli naši předci na talíři již v 16. století a byla primárně určena pro lidi, kteří vykonávali těžkou fyzickou práci

Pohanku zařazujeme do jídelníčku i v naklíčeném stavu. Díky klíčení se zaktivují enzymy uvnitř nažky pohanky a pohanka je pak více „živá“. Pohanku lze naklíčit v nakličovací misce, obejdeme se však i bez ní. Klíčíme vždy loupanou pohanku. Pohanku není třeba nakličovat několik dní jako například u luštěnin.

Reklama

Pohanku stačí důkladně proprat ve studené vodě, namočit přibližně na 40 minut, vodu slít a pohanku nechat volně rozprostřenou do druhého dne odpočinout.

Pohankové klíčky obsahují mnohonásobně více prospěšných látek
Pohankové klíčky obsahují mnohonásobně více prospěšných látek

Vyvarujeme se nakupení pohanky na jednom místě, pohanka by mohla začít zahnívat. Takto naklíčenou pohanku (přesně naklíčené nažky pohanky), můžeme přímo konzumovat. Pohankové klíčky nejsou na chuť tak výrazné jako například uvařená pohanka, která má svoji specifickou chuť.

Pohankové klíčky obsahují mnohonásobně více lysinu, rutinu, kvercetinu, fosforu, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, mědi a manganu, vitaminu B2, B6, niacinu a vitaminu C než samotná zrna. Mohou být proto používány jako vhodné funkční potraviny.

Tepelná úprava pohanky

Záměrně zde není uvedeno „vaření“ pohanky, protože pohanka by neměla projít varem. Zničí se tak cenné aktivní látky, které pozitivně působí na organismus.

Pohanka by neměla projít varem
Pohanka by neměla projít varem

Pro lepší chuť je vhodné pohanku před samotnou tepelnou úpravou nasucho opražit na pánvi. Pohanku pak necháme opatrně „probublat“ v mírně osolené vodě přibližně 5 minut a následujících 10 minut ji necháme dojít. Na 100 g pohanky v suchém stavu dávkujeme 2 dcl vody. Další způsob je nechat pohanku spařit horkou vodou a nechat nabobtnat. Opět platí stejné dávkování vody.

Při tepelné úpravě pohanky dávkujeme na jeden díl pohanky dva díly vody. Ideální je řídit se návodem přípravy pohanky uvedeném na obalu

Takto upravenou pohanku lze podávat jako přílohu nebo dále použít pro součást dalších pokrmů.

Druhy pohanky

Mechanicky loupaná pohanka

Oproti termicky loupané pohance má světlejší barvu. Tento druh pohanky stačí přes noc naklíčit nebo spařit.

Termicky loupaná pohanka

Tato pohanka se loupe za pomocí vysokých teplot (nad 200 °C). Má tmavé zbarvení a musí se vařit minimálně 20 minut a pak dalších 10 minut odležet. Varem se část prospěšných látek znehodnotí.

Termicky loupaná pohanka
Termicky loupaná pohanka

V obchodech se nejčastěji setkáváme s pohankou v těchto podobách:

  • pohanka loupaná a neloupaná
  • pohanka celá (kroupa)
  • pohanka lámanka (rozlámaná zrna)
  • pohanková mouka, i celozrnná
  • pohanková krupice
  • pohanková kaše (obvykle instantní)
  • pohankové klíčky
  • pohankové vločky
  • pohankové slupky
  • pohankové křupky
  • pohankové těstoviny

Kromě pohankových krup, krupice a mouky je u nás na trhu pohankový chléb, čaj, různé pufované výrobky nebo pukance. Pohanka je také součástí nápojů a dietních uzenin pro bezlepkovou dietu.

Při tepelné úpravě preferujeme mechanicky loupanou pohanku před pohankou loupanou za použití vysokých teplot

Využít se dají i pohankové listy ve formě výluhů k léčbě otoků dolních končetin u pacientů s chronickým onemocněním cév. Nať se využívá sušená do salátů a polévek či k odšťavování šťáv a smoothies. Jako zelenina poslouží pohankové výhonky a klíčky.

Jak pohanku využijeme v kuchyni?

Pohanková mouka

Ze semen se mletím získává mouka, která neobsahuje lepek. Tato vlastnost je velmi užitečná pro dietu lidí postižených celiakií. Pohanková mouka má obvykle tmavší barvu v porovnání například s moukou pšeničnou díky obalovým strukturám, které během mletí nebyly odstraněny.

Pohanková mouka je přirozeně bezlepková
Pohanková mouka je přirozeně bezlepková

Pohanková mouka se využívá především pro výrobu lívanečků, vaflí, palačinek a je běžně dostupná na trhu v podobě palačinkových bezlepkových směsí.

Pohanka ve světě

V Asii se z pohanky vyrábí tzv. soba, což jsou nudle z pohankové mouky. V oblasti Uralu se smaží koblihy ze směsi pohankové a pšeničné mouky. V Rusku se pohanka používá na výrobu kaše a jako zahušťovadlo do polévek. Ve Skandinávii je podávána jako příloha k rybě.  Na východu Evropy se připravuje směs z vařených krup pohanky, sýra, majoránky a vajec na výrobu knedlíků.

Pohankovou kaši také podávají jako přílohu k masu s mlékem či houbovou omáčkou. V jihovýchodní Asii je pohanka hlavní potravinou v horských oblastech, kde se z ní vyrábí nekvašený chléb tzv. chapattis.

Recepty s pohankou

Nejjednodušším a tradičním receptem je pohanka s cibulkou. Hotovu pohanku smícháme s dozlatova orestovanou cibulkou.

Pohankové špagety se zeleninou (Yakisoba s kuřecím masem a zeleninou)
Pohankové špagety se zeleninou (Yakisoba s kuřecím masem a zeleninou)

Pohanka si dobře rozumí se zeleninou. Stačí k uvařené pohance přidat na pánvi osmaženou cibulku s rajčaty, paprikou, cuketou, kedlubnou, ředkvičkami apod. Přidáme zkrátka zeleninu, kterou máme v daný okamžik k dispozici. Jídlo okořeníme podle libosti a osolíme (sůl můžeme nehradit přírodními fermentovanými omáčkami Shoyu nebo Tamari).

Z pohanky můžeme udělat i náplň do vydlabaných paprik nebo lilku, nastavit masovou sekanou, která není tak těžká na trávení nebo připravit pohankový nákyp.

Z rozmixované pohanky můžete vyrobit také lahodnou pomazánku

Pro příznivce sladkého je pohankové kaše s medem a skořicí dobrou volbou. Pro vyznavače syrové stravy bývá namočená pohanka součástí korpusu pro raw pizzu a nepečených dezertů. Ve studené kuchyni z rozmixované pohanky uděláte lahodnou pomazánku.

Kde koupit pohanku?

U nás nejčastěji koupíte pohanku od firem Šmajstrla, Country Life a Pro-bio. Pohanku najdete v regálech supermarketu i ve zdravých výživách. Ve specializovaných prodejnách můžete očekávat pohanku i v biokvalitě.

Závěr

K pohance si leckdo musí najít cestu díky své specifické chuti a vůni. Pohanku můžeme při přípravě libovolně kombinovat s ostatními druhy obilovin a luštěnin. Pohanka je užitečná plodina, avšak v jídelníčku by se neměla objevit víckrát jak dvakrát do týdne.

 

Použité zdroje:
http://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/pohanka-bezlepkova-plodina-s-vysokou-vyzivovou-hodnotou

Komentáře

Obrázek uživatele Aleš

Proč by se neměla pohanka konzumovat vícekrát než dvakrát do týdne?

Děkuji.

Obrázek uživatele Život s dietou

Dobrý den, pohanka obsahuje rutin (pozitivně působí na pevnost cév), na který se velmi vzácně může vyskytnout alergická reakce. Dále zejména natě a listy obsahují antinutriční látky (fagopyrin), který může vyvolat přecitlivělost na světlo nebo látky, které snižují využitelnost bílkovin. Nicméně pozitivní zdravotní účinky pohanky jistě převažují.

Obrázek uživatele honza koblížek

dobrý den,
všude se píše, že tmavá pohanka je horší než světlá, nemá prý výživné látky. Mě zajímá, zda je zjištěno, jestli výživné látky ztrácí díky úpravě 200C kdy se zbavuje slupek, nebo až kvůli tomu, že se musí dlouho vařit - tmavá je tvrdší - vaří se 20minut.
to ale přeci vůbec není pravda, tmavá pohanka lze večer namočit, krásně nabobtná a ráno už pak stačí v hrnci ohřát
díky

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.
Reklama
TOPlist