Lucie Dohnalová


Lucie DohnalováVystudovala obor Chemie a technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Nyní studuje doktorské studium na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové v programu Preventivní medicína a ochrana zdraví.

Profesně působí jako koordinátor projektu, který je zaměřen na vzdělávání dětí předškolního věku v oblasti zdraví a výživy. Na ČVUT spolupracovala na projektu, který se zabýval výzkumem a uplatněním nanotechnologií v potravinářství. Dále se podílí na výpočtu nutričních hodnot vybraných potravin pro potravinářské podniky. Dříve  působila na oddělení kvality ve společnosti zabývající se pekárenskou a cukrářskou výrobou, kde měla na starosti mikrobiologické analýzy surovin nebo finálních produktů a kvalitu výrobního prostředí.

V rámci přednáškové a lektorské činnosti lidem přibližuje zdravý životní styl a to formou kurzů Poradce pro výživu s akreditací MŠMT nebo vyžádaných přednášek soukromých firem, škol a dalších organizací.

Zajímá se o alternativní medicínu, konkrétně o vliv psychiky a emocí na naše zdraví a kvalitu života nebo o tradiční lidové postupy sebeuzdravení.

Citát

"Nevím, co mě čeká, ale těším se."

Funkce na webu

Redaktorka

Kontaktní údaje

e-mail: dohnalova.luc@gmail.com

Osobní informace

Oblíbená barva: oranžová

Dotazník

Co mám vlastně společného s potravinovými omezeními?

Žádnými potravinovými netrpím, nicméně se s nimi setkávám ve svém okolí.

Jaký mám názor na BIO potraviny?

Osobně zdůrazňuji hlavně ekologický přínos biopotravin a to je ochrana životního prostředí, šetření s přírodními zdroji a ohleduplnost ke krajině, ve které žijeme. Nicméně aktuální srovnávací vědecké poznatky biopotravin a konvečních potravin nehovoří o významném přínosu biopotravin z hlediska obsahu živin.

Co já a zdravá výživa?

V dětství jsem trpěla problémy se zažívacím traktem. Ty ustoupily po změně stravování, o které se zasadila moje maminka. Jáhly, pohanka a další prospěšné potraviny pro mě byly v dětství samozřejmostí a tyto návyky jsem si odnesla do dospělosti. Úspěšně se mi daří propagovat zdravou výživu i u stravování partnera. Samozřejmě jako každý ale ráda zhřeším.

Nejoblíbenější jídlo?

Domácí kváskový chléb pečený s láskou, losos na tisíc způsobů, kvalitní sýry

Co vaření? Je to koníček, nebo nutné zlo?

Vaření mi nevadí. Líbí se mi improvizace typu „co dům dal“. S napětím pak očekávám výsledek.

Jak trávím volný čas?

Pobytem v přírodě pěšky nebo na kole. Ráda vypnu při hodině jógy. Mým velkým koníčkem je astrologie, která mi pomáhá porozumět lidem.

Jaké je moje největší přání?

Být šťastná a zdravá. To platí jak pro mě, tak pro mé blízké.

Co si myslím o síti Facebook?

Dobrý způsob, jak zjednodušit a zrychlit komunikaci. Pomáhá mi udržovat kontakty s přáteli ze zahraničí.

Jaký je můj největší vzor?

Konkrétní vzor nemám. Inspirují mě všichni kolem mě. Každý mi něco předává.

Ideální dovolená a relax?

Aktivně v přírodě. A po výkonu dobrá káva s přáteli.

Hlídám si pravidelně svou hmotnost?

Občas. Znám svoje tělo a snažím se zachovat zákon příjmu a výdeje.

Jaký je můj vlastní recept na zdraví?

Být v duševní pohodě, milovat a být milován.

Kolik vypiju denně káv?

Kávu piji nepravidelně. Nepotřebuji ji, ale chutná mi. A pokud piji, ne více než dvě za den.

Kdo z týmu Život s dietou je největší blázen?

Na tuto otázku odpovím později, až se někdy osobně setkám s týmem webu ;-)

Obrázek uživatele Lucie Dohnalová

Obsah uživatele

10 tipů, jak si vylepšit cukroví

10 tipů, jak si vylepšit cukroví

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy bychom si měli odpočinout a načerpat síly do dalšího roku. U některých z nás je vánoční čas spojen s přemírou konzumace jídla a pití. Abychom svátky přežili bez větší újmy, nabízíme několik tipů, jak si trošku odlehčit alespoň při ochutnávání cukroví
Jak si doma chutně připravit pohanku

Jak si doma chutně připravit pohanku

Informace o významu a zdravotních účincích pohanky jsou v dnešní době dobře dostupné. Dnes se však zaměříme na přípravu a využití pohanky v kuchyni. Pohanku měli naši předci na talíři již v 16. století a byla primárně určena pro lidi, kteří vykonávali těžkou fyzickou práci
Glykemický index

Potraviny a glykemický index

Každá potravina se skládá z určitých složek, které jsou označovány jako živiny. Mezi základní živiny jsou řazeny sacharidy. Podle druhu potraviny a typu sacharidu v potravině se sacharid ve formě glukózy dostává různou rychlostí do krve. Glykémie vyjadřuje hladinu neboli množství glukózy v krvi
Quinoa

Quinoa: Plodina budoucnosti

Quinoa, neboli Merlík chilský, patří mezi nejstarší plodiny na světě. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy. Quinoa disponuje unikátním nutričním profilem, proto má v budoucnosti potenciál být hodně využívanou plodinou
káva

Káva: Co jste možná nevěděli

Káva patří k oblíbeným nápojům ve světě. Káva je spotřebiteli vyhledávány především kvůli povzbuzujícím účinkům. V kávě se vyskytuje kofein
Citron: Co jste možná nevěděli

Citron: Co jste možná nevěděli

Několik vědeckých studií zdůrazňuje citron jako důležitý druh ovoce podporující zdraví. Jedná se o ovoce bohaté na fenolové sloučeniny, vitamíny, minerální látky, vlákninu, esenciální oleje a karotenoidy
Luštěniny

Jak upravovat luštěniny

Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Najdeme v nich i látky s antinutričními účinky a látky způsobující nadýmaní, což může být důvod, proč se luštěniny stále netěší příliš velké oblibě. Správnou úpravou luštěnin však můžeme tyto problémy zcela odstranit nebo alespoň výrazně redukovat
Mořské řasy

Mořské řasy

Mořské řasy jsou v současné době významným doplňkem stravy, který nám pomáhá jak v léčbě, tak prevenci nemocí. Ve východoasijských zemích se tradičně používají jako potravina, ale v evropských zemích zatím není přímá konzumace řas příliš rozšířena
Paskalizace

Paskalizace

Paskalizace neboli zpracování potravin za použití vysokého tlaku (High hydrostatic pressure - HPP) je technika bez použití vysoké teploty. Používá se jako jedna z mnoha metod ke konzervaci potravin a prodloužení trvanlivosti a údržnosti potravin
Rizika konzumace ryb

Ryby - 3. díl: Rizika konzumace ryb

Kromě pozitivních účinků spojených s konzumací ryb bychom si měli dávat pozor na několik bodů při konzumaci ryb
Reklama
TOPlist