Znáte bezlepkové pivo Celia?

Bezlepkové pivo Celia
Pokud patříte do skupiny lidí, kteří musí držet bezlepkovou dietu, a dostanete občas chuť na pivo, máme pro vás tip v podobě bezlepkového piva Celia, které vyrábí Žatecký pivovar

Lidé, u kterých byla diagnostikována Celiakie, musí držet přísnou bezlepkovou dietu, která spočívá ve vyloučení lepku (glutenu) ze stravy a všech přijímaných potravin, a to včetně nápojů. Tato skutečnost zahrnuje také klasické pivo. Je to z toho důvodu, že se do piva přidává ječný slad, který se vyrábí z ječmene, což je obilovina obsahující lepek.

Reklama

Dobrou zprávou je, že pár výrobců piva se rozhodlo zařadit do svého sortimentu také bezlepkovou variantu tohoto nápoje. Donedávna se jednalo prakticky pouze o zahraniční produkty, což v praxi znamenalo vysokou cenu (okolo 50-60 Kč) za 0,3 l bezlepkového piva.

Pivo
Pivo

Druhou nevýhodou je také složení zahraničních bezlepkových piv. K jejich výrobě se často používají suroviny, jako např. kukuřice, proso, rýže nebo pohanka. Výsledkem je pak sice bezlepkový nápoj, ale chuť se poměrně výrazně liší od chuti, na kterou jsme zvyklí u klasických českých piv.

První české bezlepkové pivo

Čeští vědci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského před několika lety vyvinuli bezlepkové pivo, které (stejně jako klasické pivo) obsahuje český slad. Rozdíl je v tom, že je slad speciálně upraven ve varně a prochází tzv. modifikovaným kvašením a také dokvašováním.

Bezlepkové pivo Celia je vhodné pro bezlepkovou dietu, chuťové vlastnosti českého piva jsou zachovány

Díky této skutečnosti je pivo vhodné pro osoby, které musí držet bezlepkovou dietu, přičemž jsou zachovány chuťové vlastnosti, které jsou pro české pivo typické.

Bezlepkové pivo Celia
Bezlepkové pivo Celia

Pokud patříte mezi milovníky piva, pravděpodobně oceníte tento jedenáctistupňový světlý ležák s obsahem alkoholu 4,5 %. Kromě typické chuti je zachován také vzhled s bohatou pěnou, a v neposlední řadě také příjemná sladová vůně.

Informace o produktu

Složení: voda, ječný slad, chmel
Objem: 0,5 l (500 ml)

Výživové hodnoty
Bílkoviny 0,25 mg / 100 ml
Sacharidy 4,50 g / 100 ml
Tuky 0,00 g / 100 ml
Energetická hodnota 175 kJ / 100 ml

Obsah lepku u piva Celia je pod hranicí 0,5 mg / 100 ml.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist