Víte, co pijete? Aneb džusy vyrobené z koncentrátu

Víte, co pijete? Aneb džusy vyrobené z koncentrátu
Na pultech obchodů se nachází lákavé 100% džusy, které slibují čerstvé ovoce a vitamíny. Ze zadní strany ovšem nalezneme etiketu se složením, kde je psáno 100% ovocná šťáva z koncentrátu. Co to vlastně znamená?

Technologický postup zahrnuje úpravu při 110 stupních Celsia, tedy pasterizaci. To v praxi znamená odstranění všech vitamínů. Naštěstí pro nás spotřebitele musí mít příslušný výrobek uvedeno, zda je vyroben z koncentrátu.

Přístroj na pasterizaci
Přístroj na pasterizaci

Vyrobeno z koncentrátu

Chemicky ošetřené ovoce se vylisuje a následuje odstranění dužiny, tedy i odebrání enzymů. Poté se vylisované ovoce vaří při 110 stupních Celsia, zde tedy dojde k odstraní všech vitamínů. Odpařením zbytku tekutiny pak vzniká samotný koncentrát. Poté bývají doplněny umělé vitamíny, minerální látky a někdy narazíte i na konzervační látky.

Reklama

Někteří dodavatelé navíc doplňují koncentrát vodou, která byla odpařením v předchozím postupu odstraněna. To už se ale nejedná o 100% ovocnou šťávu, ale nektar. Do nektaru se obvykle přidává i cukr, v horším případě umělá sladidla.

Jde koupit 100% džus, který není z koncentrátu?

Ano, určitě jde. Je ale potřeba počítat s vyšší cenou. Většinou se jedná o tzv. Fresh, neboli čerstvé džusy, které vydrží relativně krátkou dobu, obvykle okolo 2 týdnů. Jsou chutnější a v porovnání s běžnými džusy celkem husté.

Fresh džus od výrobce Rio
Fresh džus od výrobce Rio

Jak tedy vybrat správný džus?

  • dívat se na datum spotřeby
  • sledovat z čeho je vyroben (je zbytečné kupovat drahé 100% džusy, ze kterých jsou odebrány veškeré enzymy a vitamíny)
  • také se dívat, zda-li obsahuje chemické látky
  • sledovat podíl ovocné složky
  • podle obsahu dužiny (dužina nám napomáhá k dobrému trávení a zažívání)

Všechny tyto údaje by měly být vždy uvedeny na obalu.

Na trhu můžeme najít i ovocný nápoj, který má ovocný podíl 25 %. Může obsahovat cukry, sladila, ale i konzervanty, aromatické složky nebo barviva. Rozlišujeme i tzv. ovocnou limonádu. Limonáda bývá sycená oxidem uhličitým a obsahuje velmi malé množství ovocného podílu.

Pár slov závěrem

Pokud se rozhodnete kupovat fresh džusy, tedy ty "zdravější", nezapomeňte, že cukrů obsahují stejně, jako jakýkoli jiný džus. Proto je všeobecně lepší pít džusy v ranních hodinách a případně je také naředit vodou. Určitě stojí za pokus vyrobit si také vlastní džus, třeba z mrkve, pomerančů a jablek.

Komentáře

Obrázek uživatele Peter

Chápem to tak, že džúsy z koncentrátu nie sú také dobré ako "fresh" džúsy. Ale stále sú lepšie než spomínané ovocné nápoje obsahujúce minimum ovocia, čo vyvažujú prídavkom aróm a farbív (plus konzervantov ako bonus)

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist