Recept: Treska s květákovým pyré a špenátovým pestem
4 porce bělomasé ryby s kůží (může to být treska, mořský vlk, candát)
1 květák (očistěný a rozdělený na jednotlivé růžičky)
110 ml smetany (lze i sójové)
1 lžíce másla (i bezlaktózového)
2 šálky čerstvých špenátových listů
1/2 šálku lístků hladkolisté petržele
1/2 šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1/4 šálku strouhaného parmezánu
2 stroužky česneku
4 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý čtyřbarevný pepř
Do vroucí osolené vody dejte vařit květákové růžičky, dokud nejsou měkké, ale nikoliv úplně rozvařené. Trvá to asi 7-10 minut dle velikosti růžiček.
Mezitím co se vaří květák si připravíme pesto. Špenátové a petrželové lístky, spolu s česnekem, ořechy, parmezánem a se dvěma lžícemi oleje dáme do mixéru a rozmixujeme, ke konci přidáme zbývající dvě lžíce oleje a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, dopepříme a v případě potřeby dosolíme. Dáme stranou. Uvařený květák scedíme a tyčovým mixérem spolu se smetanou a máslem vyšleháme na hladké pyré. Lehce osolíme.
Na silně rozpálené pánvi s kapkou oleje opečeme porce ryby. Nejdříve na straně kde je kůže cca 3 minuty, pak rybku obrátíme, vypneme příkon tepla a dopečeme další 2 minuty. Osolíme a dochutíme čerstvě mletým barevným pepřem. Porce ryby podáváme na květákovém pyré, lehce přelité pestem.
Přidat komentář