Recept: Citrónovo bylinkový losos s okurkovým dipem

Citrónovo bylinkový losos s okurkovým dipem
Nejsem moc velkým příznivcem ryb transportovaných přes půl světa sem k nám do vnitrozemí. Častěji si dávám domácí sladkovodní ryby než ty mořské, ale pokud se mi podaří natrefit na kvalitní kousek čerstvého lososa (volně uloveného, s alespoň částečně dohledatelným původem), neodolám. Pravdou ale je, že je to jen párkrát do roka. Lososa ráda kombinuji s citrusovou chutí a vůní, která podtrhne chuť jeho masa
Suroviny: 

filet lososa

5-7 snítek citronového tymiánu

2-3 snítky hladkolisté petržele

malý svazek bazalky pravé (2-5 snítek)

2 lžíce citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu

1/4 lžičky kůry z chemicky neošetřeného citronu

6 lžic olivového oleje

1 velký stroužek česneku

sůl

čerstvý pepř

150g kvalitního bílého jogurtu (na dip)

2 lžičky kvalitní majonézy (na dip)

1 malá okurka (na dip)

1 lžička olivového oleje (na dip)

pár kapek citronové šťávy (na dip)

sůl dle potřeby (na dip)

Filet lososa položím do hlubší mísy, keramické nebo porcelánové. V malé misce smíchám jemně nasekané lístky citronového tymiánu, petrželky, a bazalky. Přidám šťávu a kůru z citronu, olivový olej, najemno nasekaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše promíchám a doladím chuť.

Reklama

Marinádu naliji na filet a jemně vmasíruji. Mísu přetáhnu potravinářskou fólií a dám na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravím dip. Smíchám jogurt s majonézou, vmíchám najemno nakrájenou okurku, olej a pár kapek citronové šťávy. Pokud je třeba dosolím. Troubu rozehřeji na 200°C. Připravím plech nebo pekáček a vyložím ho velkým kusem pečícího papíru tak, aby se do něj vešel celý filet a dal se bez problémů uzavřít z obou stran a losos v něm byl pěkně zabalený.

Citrónovo bylinkový losos s okurkovým dipem
Citrónovo bylinkový losos s okurkovým dipem

Odležený filet vložím i s marinádou na pečící papír, papír několikrát přehnu, aby vznikla pekná papilota a dám do trouby. Peču okolo 15 minut, záleží na velikosti filetu. Podávám s okurkovým dipem a čerstvou okurkou.

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami služby Mollom.
Reklama
TOPlist