Recept: Teplý salát z červené čočky

Teplý salát z červené čočky
Červená čočka se většinou prodává loupaná, tudíž nenadýmá, a je tedy vhodná i pro děti a kojící maminky. Navíc obsahuje velké množství bílkovin a železa. Kromě toho taky hodně selenu, zinku a vitaminu B6. Má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index, takže pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi. To oceňují zase diabetici a dietáři vůbec
Suroviny: 

100 g červené čočky

50 g libovější slaniny (může být i kvalitní šunka)

1 cibule

1 stroužek česneku

1/2 žluté papriky

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce balzamikového octa

sůl

pepř

Na pánvi s olejem lehce osmahneme slaninu s nahrubo nakájenou cibulí a česnekem. Jak cibule zeskovatí, přidáme propláchnutou červenou čočku a zalejeme horkou vodou (na 1 díl čočky cca 2 – 2,5 dílů vody). Necháme vařit asi 5 minut. Mezitím si nakrájíme na nudličky půl papriky.

Ingredience pro přípravu
Ingredience pro přípravu

Po 5 minutách dochutíme čočku solí, pepřem a balzamikovým octem a necháme vařit dalších 5 minut popř. do změknutí čočky. Papriku můžeme přidat teď, ale stačí přihodit až při konci vaření (aby se zachovalo co nejvíce vitamínů).

Reklama

Jídlo je hotové do 30-ti minut a vy máte chutný oběd nebo večeři. Podáváme s pečivem.

Teplý salát z červené čočky   Teplý salát z červené čočky

Nutriční hodnoty čočky

Energetická hodnota: 1474 kJ / 351 kcal
Bílkoviny: 23,7 g
Sacharidy: 67,4 g
Tuky: 1,3 g

Komentáře

Obrázek uživatele Eva Dojčarová

Škoda, že jsem na čočku alergická :-(. Recept vypadá moc dobře.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist