Recept: Ovocný tropický salát
1 růžový grapefruit
1 pomeranč
1 granátové jablko
1 banán
1 menší červený hrozen
1 kiwi
2 větší sladká jablka
2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků
1 limetka
90 g tmavého třtinového cukru
1 lžíce medu (ideálně lesního)
2 lžíce čerstvě nasekané máty
Nejdříve ze všeho oloupeme pomerač a grapefruit a nožem vyřežeme jednotlivé dílky, které překrojíme ještě na půl. Pracujte nad miskou, do které zachytávejte šťávu, kterou použijeme později. Dílky ovoce dejte do mísy, ve které salát promícháte, a zbylou vykrájenou dužinu ještě domačkejte do misky se šťávou tak, abyste jí měli co nejvíce.
Do hlubší pánve nebo rendlíku dejte cukr, šťávu v misce doplňte vodou na celkový objem 110 ml a nalijte na cukr v pánvi. Přidejte trochu limetkové kůry a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechejte asi 10 minut redukovat, až rozvar trochu zhoustne. Na závěr vmíchejte lžíci medu. Nechte vychladnout.
Mezitím nakrájíme banán na kolečka, z granátového jablka vyndáme jednotlivá semínka a vše přidáme k dílkům citrusů v míse. Hroznové bobule překrojíme na půl, kiwi oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Jablka můžeme (ale nemusíme) loupat, nakrájíme je na větší kostky a zakapeme limetkovou šťávou, aby nezhnědla. Všechno ovoce smícháme v míse promícháme s mandlemi, čerstvou mátou a zakapeme sirupem. Sirup nemusíme používat všechen.
Tip na závěr
Do sirupu můžete přidat ještě najemno nastrouhaný čerstvý zázvor.
Přidat komentář