Recept: Maminčino bezlepkové tiramisu
5 žloutků
5 bílků
5 lžic bezlepkové mouky Jizerka
5 lžic cukru krystal
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce teplé vody (lze vynechat)
Následující recept jsem pro přehlednost rozdělila na dva celky - na výrobu korpusu (ingredience výše) a krému (ingredience níže).
Korpus
Ušleháme 5 bílků dotuha a přidáme postupně 5 lžic cukru, lžíci oleje a lžíci teplé vody. Nakonec zašleháme 5 žloutků (vše elektrickým šlehačem).
Mouku pak pomalu zašleháme metlou a nalijeme do vymazaného a kokosem nebo mletými ořechy vysypaného menšího pekáčku (osobně preferuji dortovou formu). Pečeme na 190 °C v horkovzdušné troubě do růžova (zkusíme špejlí, aby se na ni těsto nelepilo).
Krém
Ingredience:
- 100 g cukru moučka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 ks žloutků
- 1 kelímek mascarpone
Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mascarone a zamícháme. Zvlášť ušleháme šlehačku a smícháme se žloutky a mascarone.
Upečený korpus necháme vychladnout a pak jej rozpůlíme (podélně na dvě stejně silné placky). Jednu půlku vrátíme zpět do formy (jako základ) a polijeme velmi silnou rozpustnou kávou smíchanou s griotkou nebo rumem dle chuti. Větší polovinu krému navrstvíme na politý korpus (když jsou čerstvé jahody, můžeme poklást nakrájenými jahodami). Druhý korpus přiklopíme na krém a polijeme opět silnou kávou s alkoholem. Potřeme zbytkem krému a posypeme hořkým kakaem.
Bezlepkové tiramisu (ilustrační fotografie)
Dáme vychladit a podáváme se snítkou máty či nakrájenými jahodami.
Přeji dobrou chuť! ;-)
Přidat komentář