Recept: Cuketový krém s bazalkou
1 - 1,5 kg cuket
1 cibule
2 - 3 stroužky česneku
olivový olej
svazek bazalky
parmezán na posypání
sůl
pepř
smetana
zeleninový vývar (možno nahradit vodou)
Nejlepší je použít mladé cukety, které se nemusejí loupat, ani z nich není třeba odstraňovat semínka. Cukety si nakrájíme na menší kostky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a cuketu. Za stálého míchání chvilku opékáme, až cuketa změkne.
Potom vše zalijeme vývarem nebo vodou - jen tak, aby cuketa byla těsně pod hladinou. Přidáme půl svazku najemno nakrájené bazalky a sůl a vaříme cca 20 minut, dokud není cuketa měkká. Přidáme zbývající bazalku a ponorným mixérem vše rozmixujeme na krém.
Pokud chceme mít polévku opravdu hebkou, přilijeme asi 1 dl smetany a ještě chvilku provaříme. Opepříme, posypeme parmezánem a podáváme.
Přidat komentář