Jáhly: Jak prospívají našemu zdraví?

Jáhly
Jáhly jsou spojeny se zdravým stravováním. V poslední době se těší navíc čím dál větší oblibě. Co vlastně jáhly obsahují, že jsou tak prospěšné? Jak zařadit konzumaci jáhel do běžné stravy? Odpovědi naleznete v našem článku

Jáhly byly jídlem našich předků a v poslední době se těší stále větší oblibě. Jáhlami označujeme vyloupaná semena prosa. Proso (Panicum) je rod trav z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Jedná se o jednoleté nebo vytrvalé byliny, stébla dorůstají výšek zpravidla 20-400 cm.

Jáhlová kašeJáhly nachází v kuchyni široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jáhelníku. Výborné jsou rovněž sladké či slané jáhelné kaše, jáhelné nákypy a dezerty. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné pro osoby trpící celiakií.

Díky své vysoké výživové hodnotě působí příznivě na organismus, jsou lehce stravitelné a mají příjemnou chuť. Pro jejich výbornou rozvářivost se dají používat i netradičním způsobem, jako plnidlo zdravých cukrářských krémů či lahůdkových majonéz.

Složení jáhel

Jáhly obsahují cenné minerální látky: draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vlákninu, vitamíny skupiny B. Jejich výživová hodnota je na 100 g: energie 1514 kJ, bílkoviny 11,02 g, sacharidy 72,9 g, tuky 4,2 g, vláknina 8,5 g. Z tohoto výčtu je zřejmé, že sacharidy tvoří přes 70% hotnosti a jsou tvořeny především škroby. Díky vysokému obsahu vlákniny mají jáhly nepříliš vysoký glykemický index: GI 55-60.

Jáhly jsou lehce stravitelné, proto jsou výbornou součástí stravy pro osoby trpící trávícími obtížemi.

Jáhly jsou lehce stravitelné a jsou tedy výbornou součástí stravy pro děti, seniory, osoby trpící trávicími obtížemi a s citlivým trávicím traktem, pro sportovce jako součást jídla před tréninkem či po tréninku.

Reklama

Díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin je důležité jáhly vhodně skladovat, aby se zabránilo jejich oxidaci. Před samotným vařením je dobré jáhly několikrát propláchnout horkou vodou a zbavit je tak přirozeně hořké chuti.

Zařazení jáhel do běžné stravy

Pokud pomineme samotné jáhly, v obchodech máme možnost zakoupit celou řadu produktů, které jsou z jáhel vyrobeny. Poměrně oblíbenou formou jáhlových pokrmů se ovšem v poslední době staly výše zmíněné jáhlové kaše, které mají oproti běžným jáhlům i jednodušší přípravu. Jako příklad lze uvést jáhlovou cereální kaši Nomina, ve které najdeme kromě jáhel také kukuřičnou krupici.

Jáhlová kaše NominaSložení jáhlové cereální kaše Nomina potěší především ty z vás, kteří jsou nuceni držet bezlepkovou dietu (případně jiná potravinová omezení), jelikož je tento produkt složen pouze z jáhel a kukuřice.

Složení: 60 % proso - jáhly, 40 % kukuřičná krupice

Základní příprava: Do teplého mléka přidáváme za stálého míchání kaši NOMINA, až docílíme požadovanou hustotu. Kaši NOMINA je vhodné kombinovat s ovocem, ořechy, mléčnými výrobky, kakaem apod. Kaši NOMINA je také vhodné použít jako zahušťovadlo do omáček, těst a dále jako pojivo do masových, zeleninových a ovocných směsí.

Skladování: Při relativní vlhkosti do 75 % a teplotě do 30 °C, vždy uzavřené v původním obalu.

Trvanlivost: Při dodržení skladovacích podmínek je trvanlivost výrobku 12 měsíců od data výroby.

Balení: 300 g

Komentáře

Obrázek uživatele Radek Dvořák

Moc krásně napsaný článek. Děkuji za něj!
R. Dvořák

Obrázek uživatele rita

******

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist