Vejce se slaninou a čaj o páté aneb víkend v Londýně s celiakií

Víkendovka v Londýně s celiakií
Když se řekne Londýn, každému se vybaví královna, Big Ben a pravá anglická snídaně. Už od základní školy jsem toužila okusit krásu Londýna a zakousnout se do pravých “fish and chips” zabalených v novinách. Najednou tu byla celiakie a názory lidí kolem mě, že cestování nepřichází kvůli stravě v úvahu. Jenže to neznají moji tvrdohlavost. Další tip ze série "jak cestovat s celiakií" je tu

Tentokrát mám pro vás tři tipy na neodolatelné snídaně v samotném Londýně a důkaz toho, že celiakie není překážkou pro cestování.

Londýn - Buckingham Palace
Londýn - Buckingham Palace

Hned po příletu jsme hladoví jak psi našli úžasnou restauraci poblíž Trafalgar Square - Garfunkel’s restaurant. Po shlédnutí lístku by si leckdo mohl říct: "Jsem v koncích." Ale i v Londýně platí zlaté pravidlo: "lína huba - holé neštěstí".

Reklama

Stačilo se zeptat a objednat si “breakfast omelette” bez toastu. Za celé 4 dny v Londýně jsem lepší omeletu nejedla.

Omeleta bez toustu
Omeleta bez toustu

Takže s ledovým klidem dám ruku do ohně za to, že si pochutnáte, a nejen na ní. Pokud je někdo z vás vegetarián, v jídelníčku mají přehledně označená jídla, která jsou pro vás vhodná. Konec konců, také na jejich webových stránkách se dle seznamu alergenů přehledně zorientujete.

Jídla v jídelníčku jsou zpravidla označena jako bezlepková (nebo např. veganská) příslušnými symboly.

Trochu atypickou britskou snídaní bylo hodování poblíž Victoria Station v Le Pain Quotidien. Jejich nabídka je opravdu široká a v menu jsou bezlepkové či veganské pokrmy jasně označeny. Ochutnala jsem zde granolu z kokosu s divokým ovocem a mlékem. Vynikající! Neuměla jsem si pod pojmem "granola" představit, co mi přinesou, ale jednalo se napodobeninu müsli, které jsem si nakonec koupila i s sebou do ČR. V restauraci je totiž možnost si jednotlivé pokrmy i zakoupit s sebou.

Ukázka jídelního lístku z restaurace Le Pain Quotidien  Ukázka jídelního lístku z restaurace Le Pain Quotidien
Ukázka jídelního lístku z restaurace Le Pain Quotidien

Poslední tip na chutnou snídani bych nazvala předodletovou rychlovkou v Café Bella Maria. Velmi příjemná kavárna nám nabídla několik druhů bezlepkových omelet. Sice se nedaly porovnat s omeletou z prvního dne, ale ten výběr za to stál.

Momentka z Londýna
Momentka z Londýna

Určitě si teď klepete na čelo a říkáte si: "A co mám jako jíst přes den?" Nemusíte se bát. Anglie je velmi civilizovaná země, kde ví, co “Gluten Free” znamená. Dokonce i na trzích v Camden Town, které jsou vyhlášené velkým výběrem celosvětové kuchyně, naleznete bezlepkové pokrmy.

Narazili jsme i na stánek s bezlepkovým pečivem a výtečnými bezlepkovými koláči.

Odvážili jsme se trhy navštívit a byla jsem velmi mile překvapena. Stánek vedle stánku, různá jídla, prodejci vám v uličkách nabízí vidličky s kousky jejich výtvorů a vážně to stojí za to. Dokonce jsme narazili i na stánek, který nabízí chutné bezlepkové pečivo, a to co jsem tam ochutnala za koláče... ještě teď se rozplývám, když si na to vzpomenu.

Trhy v Camden Town
Trhy v Camden Town

Fish and chips na ulici jen tak neochutnáte, to je dle mého názoru docela riskantní pro naše "bříška", ale čaj o páté a pravá anglická snídaně na vás čekají v plné paradě.

Pohled na podvečerní Londýn
Pohled na podvečerní Londýn

Takže šup zabalit a hurá za královnou na čaj! ;-)

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist