Tauernskem na kole bez lepku? Co by to nešlo!

Tauernskem na kole bez lepku? Co by to nešlo!
Jako každý rok předemnou stála otázka: "Kam letos na dovolenou?" Pokud by záleželo jen na mně, objela bych zeměkouli a dovolená by se prodloužila na dobu neurčitou. Ale jelikož už také patřím mezi "dříče", nemohu trávit mimo domov celou věčnost. Nakonec jsem vybrala prodloužený víkend na kolech.

Volba byla jasná - prodloužený víkende těš se. No jo, ale pořád jsme nevyřešili "kam". Na válení u moře mě moc neužije. Tam vydržím tak den. Horami jsme brouzdali loňské léto a tak nás napadlo: "Co zkusit kolo?"

Reklama

Jedna brněnská cestovní kancelář je specialistou na akčnější pobyty v zahraničí a tak jsme neváhali zkusit Tauernskou cyklostezku. Jak správně tušíte, jednalo se o Rakousko. Měla jsem velkou obavu, že nejsem schopná v žádném případě ušlapat 65 km denně (což byl limit téměř každý den). Představa kopců mě trochu děsila. Samozřejmě, že jakákoliv pochybnost byla úplně zbytečná. Cyklostezka se vinula Tauernským údolím v nádherné krajině a po kopcích ani památky. Abych se přiznala, nerada jezdím na organizované zájezdy, ale tohle bylo parádní - přístup našich průvodců absolutně "friendly".

Tauernsko na kole

První strašák tedy překonán, ale pořád jsem čekala, jak to bude se stravou. Tuhle záležitost jsem s CK řešila již před cestou. Jelikož se jednalo o Rakousko, kde jsou v oblasti celiakie mnohem dál než my, věřila jsem, že to nebude problém. Má domněnka se potvrdila. ;-)

Všechna jídla byla zcela bez lepku

Pension (gasthof) Glocknerhof v městečku Bruck se na vše parádně připravil. Provozní a kuchař v jednom byl navíc Čech a vyšel mi ve všem vstříc. Dokonce vařil všechna jídla absolutně bez lepku a nikdo neremcal. Ba naopak, všem se dělaly boule za ušima. Jediné, co bych hodnotila jako menší mínus, je fakt, že na snídani jsem si s sebou musela nosit vlastní pečivo, ale to je jen drobnost.

Kamkoliv se vydáte na výlet (ať už je to Zell am See, Kaprun nebo Mittersill) a chcete si dát něco dobrého k jídlu, jsou připraveni. K mému překvapení i paní v řeznictví, co provozovala bufet, věděla, co má a nemá lepek. Pokud neumíte německy, stačí, když se naučíte dvě slovíčka "ohne Gluten" a jste za vodou.

Tauernsko na kole

Při návštěvě jakéhokoliv supermarketu se setkáte alespoň s menší nabídkou bezlepkových produktů. Je jasné, že rozmanitý výběr budete mít spíše ve větších marketech, ale i tak vám doporučuji si v Rakousku nakoupit zásoby do ČR. Sama jsem se přesvědčila o trochu rozdílné kvalitě surovin, což v tomto případě spíš platí na rozmanitost několika druhů sušenek, chlebů atd.

Abych to vše ještě jednou shrnula - pokud máte jen pár dní dovolené, milujete přírodu a nejste úplní peciválové, vyrazte na Tauernskou cyklostezku, ať už budete bydlet kdekoli. Čekají na vás Krimmelské vodopády, ledovcové pahorky a průzračná jezírka.

Krásnou cyklovanou!

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist