Ochutnejte výrobky firmy Schär

Ochutnejte výrobky firmy Schär
Trpíte celiakií, alergií na lepek, či dodržujete bezlepkovou dietu na základě vlastního přesvědčení? V tom případě jste se již určitě setkali se značkou Schär, evropskou jedničkou na trhu s "gluten free" výrobky. Znáte ale celý jejich sortiment? Ráda vás s ním seznámím a přidám i osobní zkušenost s některými z nich

Sortiment italských výrobků Schär je velmi široký. V nabídce jsou tyto skupiny potravin:

  • Mouky
  • Těstoviny
  • Chléb a pečivo
  • Sladké a slané sušenky
  • Mražené výrobky

Zakoupit si je můžete jednak v obchodních řetězcích Globus, Tesco, Albert, Kaufland nebo Billa, a dále pak v DM drogeriích, lékárnách či prodejnách zdravé výživy.

Reklama

Většinu výrobků nabízí také e-shop provozovaný firmou Kleis, spol. s r.o., dovozcem a distributorem značky Schär v České republice a na Slovensku.

1. Mouky

Budete-li chtít vyzkoušet mouky Schär, máte na výběr 5 druhů lišících se vhodností použití a složením. Kromě speciálních mouk (na chléb, s kypřícím práškem aj.) byste mohli ocenit relativní novinku - univerzální bezlepkovou mouku Mix it, kterou lze použít jak při vaření, tak i sladkém a slaném pečení, a to jak na kynutá, tak i nekynutá těsta.

Mouky Schär - vybrané druhy
Mouky Schär - vybrané druhy

Vhodnost použití, rozdíly ve složení a obsah alergenů jsou následující:

Mehl Farine

  • univerzální směs, vhodná i na bramborové těsto
  • hlavní složkou je kukuřičný škrob a kukuřičná mouka
  • může obsahovat stopy sóji

Mix C Patisserie

  • směs vhodná na pečení, obsahuje kypřící prášek
  • hlavní složka - kukuřičný škrob, kukuřičná mouka
  • může obsahovat stopy sóji a vlčího bobu

 Mix B bread mix

  • směs kukuřičného škrobu a rýžové mouky, ideální na přípravu pečiva a kynutých těst
  • alergen - protein z vlčího bobu

Brot mix dunkel

  • směs na tmavé pečivo
  • složení - kukuřičný škrob, mouka z lněných semen, pohanková mouka, hrachové klíčky, rýžové klíčky a jablečná vláknina
  • může obsahovat stopy sóji

Mix it

  • univerzální směs vhodná i na pečení chleba
  • obsahuje hlavně rýžovou mouku, bramborový škrob a mouku ze svatojánského chleba
  • může obsahovat stopy sóji

Sortiment mouky doplňuje i nabídka bezlepkové strouhanky Pan Gratí (hlavní složka - rýžová mouka a kukuřičný škrob, alergeny - sója, vejce, může obsahovat stopy lupiny).

Bezlepková strouhanka Pan Gratí od výrobce Schär
Bezlepková strouhanka Pan Gratí od výrobce Schär

Osobní zkušenost autorky: Postupně jsem vyzkoušela všechny druhy mouky. Každá "má něco do sebe". Ale přiznám se, že v poslední době v mé kuchyni dominuje Mix it. Používám ji hlavně na pečení, většinou namíchanou s přirozeně bezlepkovými moukami - kukuřičná, pohanková, jáhlová apod., ale i na zahušťování polévek, omáček.

V kuchyni mi dominuje Mix it, ale u pečení chleba zůstávám věrná směsi Bread mix.

Vyzkoušela jsem ji (opakovaně) i na pečení chleba a měla jsem trochu problémy s kynutím. Pakliže jsem použila stejné ingredience - česnek, cibuli, sójový jogurt apod. do speciální směsi na chléb (Mix B), vykynul rychleji a lépe. Proto při pečení chleba zůstanu asi věrná "vychytanému" složení Bread mix.

2. Těstoviny

Základní surovinou těstovin je kukuřičná a rýžová mouka, příp. kukuřičný škrob, obdobně jako tomu je i u mouk. Polévkové zavářky pak obsahují navíc hrachovou bílkovinu a novinky na trhu - těstoviny s cereáliemi pak i pohankovou, čočkovou a čirokovou mouku.

Bezlepkové těstoviny od výrobce Schär
Bezlepkové těstoviny od výrobce Schär

Většina druhů je bezvaječná. V šesti případech upozorňuje výrobce na možný obsah sóji.

Těstoviny Specifikace Alergen Možné stopy
Capelli d'Angelo vlasové nudle ne sója
Anellini malé kroužky ne sója
Tagliatelle široké nudle vejce sója
Penne kratší rourky ne ne
Penne s cereáliemi kratší rourky ne sója
Fusilli vřetena ne ne
Fusilli s cereáliemi vřetena ne sója
Spaghetti špagety ne ne
Spaghetti s cereáliemi špagety ne ne
Lasagne těstovinové pláty vejce sója
Gnocchi bramborové noky ne ne

 

Názor autorky: Nabídka Schär těstovin je určitě dostačující. Kromě klasických špaget a vřetýnek jsou nově v nabídce i druhy cereální, obohacené o výživově hodnotné látky z pohanky a čiroku (bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerální látky - fosfor, vápník, železo, hořčík aj.).

Co ale asi odradí řadu potenciálních zákazníků od jejich pravidelných nákupů, stejně jako mě, je cena. Za kvalitu, kterou bezesporu značka Schär je, se vyplatí si připlatit, ale leží-li v obchodě vedle sebe v regálu bezlepkové špagety Schär - 250 g za 50 Kč a hned vedle kukuřičné - půlkilové balení za 40 Kč, má většina bezlepkářů jasno, obzvláště, stravuje-li se bezlepkově celá rodina.

3. Chléb a pečivo

Škála nabízeného slaného i sladkého pečiva, určeného k okamžité spotřebě i k dopečení doma, je široká a pestrá. Budu-li konkrétní, výběr čítá více než 10 druhů bezlepkových chlebů, včetně vícezrnných a celozrnných. Zakoupit si můžete i chléb kváskový či italskou specialitu Focacciu. Řada bezlepkářů určitě ocení předpečené pečivo - bagety, housky, Panini a Ciabattu, k jejichž dohotovení je třeba pouhých 5 až 10 minut. Odměnou pak je pochutnání si na teplém, čerstvém a křupavém pečivu.

Schär Focassia
Schär Focassia - italská specialita

Milovníci sladkého si mohou vybrat mezi sladkým chlebem, sladkými rohlíky a pečivem s kousky čokolády. Přípravu oběda či večeře vám pak mohou usnadnit korpusy na pizzu či wraps připravené k plnění. Mezi alergeny, se kterými se můžete u některých druhů chleba a pečiva setkat, patří sója a vlčí bob (lupina). Naopak všechny výrobky jsou bez mléka a vajec, a tudíž jsou vhodné i pro další skupinu alergiků.

Postoj autorky: Než balené pečivo či chléb, to raději žádné. A je jedno, zda se jedná o lepkové či bezlepkové. Ale vím, že ne všichni bezlepkáři sdílejí můj postoj a naopak jsou rádi, že cestou z práce/ze školy vůbec nějaké pečivo seženou, plastový obal neřeší.

Ti, co miluji chuť a vůni čerstvého pečiva, by mohli ocenit předpečené produkty. I když samozřejmě na doma upečené není, alespoň dle mého názoru, považuji dopečení doma v dnešní hektické době za dobrý kompromis mezi kvalitou a časem stráveným pečením ;-).

4. Sladké a slané sušenky, corn flakes, müsli

Třicet devět druhů bezlepkových sladkostí plus dva druhy müsli a jedny snídaňové cereálie. Přesně z tolika produktů si můžete vybrat, budete-li chtít uspokojit své chutě na sladké právě výrobkem Schär.

Schär Crackers
Schär Crackers

Volit můžete mezi sušenkami a oplatky s různými náplněmi i bez, s cereáliemi, polomáčenými či máčenými v čokoládě, jemným plněným pečivem či bezlepkovými piškoty. Alergikům doporučujeme bedlivě zkoumat etikety, neboť řada výrobků obsahuje mléko, sóju, vejce, některé pak i lískové ořechy.

Sortiment slaných pochoutek je poněkud chudší.

Sortiment slaných pochoutek je poněkud chudší - dvoje suchary a krekry, knäckebrot, slané tyčinky, preclíčky a corn flakes. Z alergenů je obsažena ve třech produktech sója.

Mražené výrobky

Mražené výrobky si samozřejmě nemůžete zakoupit v e-shopu, ale seženete je v kamenných obchodech.

Pizza Margheritta od výrobce Schär
Pizza Margheritta od výrobce Schär

V nabídce jsou dva druhy pizzy (salámová a Margherita), listové těsto, zmrzlina, dva druhy zmraženého pečiva a z hotových pokrmů pak lasagne, torteliny a kuřecí prsty. Obezřetně by měli nakupovat alergici na mléko, sóju či vejce, neboť v řadě výrobků jsou právě tyto alergeny obsaženy.

Závěr

Všechny produkty této značky jsou velmi kvalitní a jsou vyrobeny z přirozeně bezlepkových surovin. Řada výrobků vyhovuje i dietám nejen bez lepku, ale i bez mléka a vajec (obsah sóji doporučujeme nejpřísnějším alergikům hlídat).  Záleží jen na vás, které z nich se rozhodnete vyzkoušet.

Přeji dobrou chuť!

Komentáře

Obrázek uživatele veronika

je pravda ze vyrobky jsou dobre..ale ta cena je silena!!

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Tak to bohužel u takto speciálních produktů bývá. Ale s rostoucí poptávkou je určitá šance, že se ceny budou pomalu snižovat. ;-)

Obrázek uživatele Martin

Ceny se nikdy nesníží, jen b. snižoval cenu něčeho, co se dobře prodává. Na druhou stranu, když si to lidi koupí tak proč ne. Sám jsem několik let celiak a přesto utratím za jídlo opravdu málo, protože nekupuji tyhle náhražky, ale jím přirozeně bezlepkové potraviny.
Nechápu, proč si všichni celiaci stěžují, že utratí hodně za jídlo, když to jde i bez těch náhražek.

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Problematika cen je dle mého názoru malinko komplexnější.. Co se týká přirozeně bezlepkových potravin, tak v podstatě dělám to stejné, přesto za jídlo utratím i 3x tolik co ostatní v průměru. A není to ani tak o náhražkách, ale o tom kde napupujete a hlavně co kupujete. Šetření na jídle se podle mě nevyplácí, a není nutné ani kupovat nic vyloženě speciálního (např. nic od výrobce v tomto článku jsem nejedl již více než rok). Ale názory se mohou lišit.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist