Není olej jako olej

Není olej jako olej
Tuky jsou kromě bílkovin a sacharidů jedním z makronutrientů, které bychom měli přijímat ve vhodném množství a hlavně kvalitním složení. Příjem tuků by měl denně u průměrného člověka tvořit přibližně 30%, při redukčních režimech o něco méně

Jedná se o placenou prezentaci. Redakce magazínu Život s dietou.cz nenese odpovědnost za správnost ani kvalitu obsahu.

Tuky jsou z makroživin zajisté nejbohatším zdrojem energie a měli bychom si tedy jejich příjem hlídat, nikoli ho však rapidně omezovat. I tuky hrají totiž v chodu našeho organismu důležitou roli a jejich striktní omezení by mohlo nepříjemně zamávat s naší zdravotní kondicí.

Vybírejte pečlivě

Jak se v jednotlivých tucích vyznat a které jsou pro nás nejvhodnější? Zaprvé bychom měli omezit příjem nasycených tuků, tedy takových, které obsahují škodlivé mastné kyseliny a mohou nám tak zadělat na kardiovaskulární problémy. Tyto tuky se vyskytují zejména v živočišných produktech jako je tučné maso, nebo máslo.

Reklama

Živočišné tuky však do jednoho pytle neházejme všechny, například rybí tuk totiž obsahuje omega 3 mastné kyseliny a hodně vzácnou kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexanovou (DHA). Tyto kyseliny jsou velmi zdravé nejenom pro naše srdce a mozek, ale také dokáží snižovat hladinu cholesterolu s nízkou hustotou – špatného LDL cholesterolu.

Rostlinné tuky hrají prim

Nenasycené tuky, které jsou pro naše tělo velmi zdravé a měli bychom je preferovat, se vyskytují hlavně v rostlinných olejích, které běžně používá snad každý z nás. Rostlinných olejů je však mnoho druhů a málokdo ví, jak které nejlépe konzumovat.

Olivový olej
Olivový olej (zdroj: flickr.com)

Některé druhy takových olejů se vůbec nehodí na tepelnou úpravu pokrmů a měli bychom je konzumovat především zastudena – třeba do salátů. Mezi takové oleje patří především ty s polynenasycenými mastnými kyselinami, protože takové kyseliny snadno při vysokých teplotách oxidují a mění se tak na škodlivé. Pozor byste si měli dávat i na jejich žluknutí.

Jaké oleje vybírat?

Mezi oleje vhodné ke konzumaci za studena se řadí například řepkový olej, který je nejenom poměrně levný, ale navíc pekelně zdravý. Obsahuje kromě omega 3 mastných kyselin i kyselinu olejovou, která napomáhá udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi a tím zabraňuje riziku infarktu. Dále sem řadíme oleje lisované za studena, jako je třeba lněný olej, který má pronizánětlivé účinky, nebo olej sezamový, což je výborný zdroj hořčíku, fosforu a vápníku.

Pupalkový olej je zázrakem pro ženy, protože zlepšuje kvalitu pleti, nehtů i vlasů

Pupalkový olej je zázrakem pro ženy, protože zlepšuje kvalitu pleti, nehtů i vlasů a zároveň posiluje hormonální rovnováhu. Do této skupiny můžeme zařadit i konopný olej, který má skvělý poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin, rovněž posiluje kardiovaskulární systém, imunitu a navíc má velmi příjemnou, oříškovou příchuť.

Ideální na vaření

Mezi tuky, které jsou více vhodné na tepelnou přípravu jídel, patří olivový olej, který také obsahuje výše zmíněnou kyselinu olejovou a navíc patří mezi oleje stálé. Dávejte si ovšem pozor a rozlišujte mezi rafinovaným, panenským a extra panenským. Poslední zmíněný je ze všech nejvhodnější, vyrábí se z oliv nejvyšší jakosti, lisovaných za studena a bez jakýchkoli chemických procesů.

Řepka olejka
Řepka olejka (zdroj: flickr.com)

Dalším olejem vhodným na tepelné zahříváni je olej slunečnicový, i zde ale existuje rafinovaná forma. Je ze všech zmiňovaných olejů nejméně zdravý, protože obsahuje nasycené mastné kyseliny, zvyšuje hladinu LDL cholesterolu a přispívá také ke vzniku obezity. Na druhou stranu obsahuje velmi nezbytný antioxidant – vitamin E.

Všudypřítomný palmový olej

Neměli bychom zapomenout zmínit olej palmový, který sice obsahuje betakaroten a vitamin E, ale bohužel má vysoký obsah nasycených kyselin, které způsobují obávanou aterosklerózu. Palmový olej je jedním z těch, které výživoví poradci spíše odsuzují, je totiž díky své stálosti přítomný v čokoládách, sušenkách a tyčinkách, které k naší smůle konzumují zejména děti. Palmový olej je také vhodný na tepelnou úpravu, používá se tedy při smažení a fritování, což všeobecně příliš zdravé není.

Při výběru olejů tedy rozhodně dejte přednost těm dražším, nerafinovaným a nakonec vždy zohledněte, na co je budete používat.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist