Co je nejdůležitější pro naše zdraví?

Co je nejdůležitější pro naše zdraví?
Na prvním místě je zdraví. Od něj se pak odvíjí vše ostatní. Víte, co je zdravá výživa a jak a čím dodávat tělu tu správnou energii? Stav našeho zdraví je totiž jen a jen na nás! V posledních letech se doslova roztrhl pytel s nejrůznějšími alergiemi a jedním z nejzáludnějších onemocnění tohoto druhu je celiakie

Pokud je strava nevyvážená, přecitlivělost, hyperaktivita, alergie a ekzémy na sebe nenechají dlouho čekat. V posledních letech se s nejrůznějšími alergiemi doslova roztrhl pytel a jedním z nejzáludnějších onemocnění tohoto druhu je celiakie, tedy nesnášenlivost lepku. V Česku celiakií trpí více jak procento obyvatel (okolo 105 tisíc lidí) a mnoho z nich o tom zatím neví.

Lepek dříve a nyní

Když se budeme bavit o lepku a alergii na něj, tak mnoho lidí bude argumentovat tím, že lepek se dříve konzumoval také a nikomu nic nebylo. Musíme ale pochopit, že dnes je již jiná doba a bohužel i jiná kvalita potravin a jejich zpracování. Většina konvenčních potravin je plná chemických látek, alergenů či náhražek. Čerstvé pečivo, to je dnes velmi často jen zmrazený a poté rozpečený polotovar, který musí být speciálně připraven a obohacen o látky, které zvýší jeho trvanlivost, chuť, vůni, barvu apod.

Grafické znázornění vyvážené stravy
Grafické znázornění vyvážené stravy

V minulosti, kdy se k mletí obilí používaly kamenné mlýnky, se semlelo celé zrno na jemné granulky, a to včetně klíčku. Při tomto procesu lepek tolik nevadí, protože není tak vázán na škrob a k jeho štěpení dochází již v ústech působením slin a také enzymů obsažených v klíčku. V minulosti se také konzumovalo méně bílého pečiva než dnes, takže přetížení organismu lepkem bylo vlastně nemožné.

Tělo na přebytek lepku ve střevech reaguje nejprve zažívacími potížemi, později i problémy s imunitou

Dnes se obilí mele způsobem, při kterém se odstraňuje obilná slupka i klíček, a obilný škrob a lepek se mechanicky lisuje k sobě. Když pak pečivo jíme, nedojde v ústech k rozložení lepku na základní bílkovinné složky. Když se lepek ve střevech nahromadí, dojde ke značnému okyselení prostředí, které má špatný vliv na trávení. Tělo na přebytek lepku ve střevech reaguje nejprve zažívacími potížemi, nadýmáním, průjmem nebo zácpou, později i problémy s imunitou. Konečnou fází je vznik lepkové nesnášenlivosti. Je tedy dobré množství lepku ve stravě hlídat a to i u zdravých lidí, včetně dětí. A dávejte přednost raději celozrnnému pečivu.

Produkty bez lepku a český výrobce

Je správné zařazovat do svého jídelníčku bezlepkové potraviny, protože tím pomůžeme svému trávení a tělu dopřejeme zdravou stravu. A to také našim dětem. Firma Amylon, jedna z nejstarších a největších českých firem na výrobu pudingů a sypkých směsí, se rozhodla, že se zaměří na výrobu produktů s pozitivním vlivem na zdraví a na kvalitní potraviny.

BIO puding bez lepku - meruňka
BIO puding bez lepku - meruňka

Dnes v jejím portfoliu výrobků najdete nejen bio produkty, ale také pudingy bez lepku. V tomto trendu chce tradiční český výrobce pokračovat, protože cílem firmy je spokojený a hlavně zdravý zákazník.

Proč puding bez lepku

Puding má dlouhou historii a široké použití. Obsahuje nejen mléko, ale v případě přípravy s ovocem i zdravé cukry, vlákninu a další prospěšné látky. Důležitá je ale také volba cukru, který si do pudingu přidáte, nejlepší je přírodní cukr třtinový, melasa, agáve sirup, nebo bylinka Stévie či med. Pokud si puding bez lepku uvaříte doma z prášku, je to zdravější a lepší varianta, než hotové pudingy v kelímku, které jsou příliš kalorické, bohaté na cukry a tuky a navíc obsahují chemické látky.

Puding bez lepku - jogurt  Puding bez lepku - vanilka
Puding bez lepku - jogurt, vanilka

Preferujte českého výrobce a kvalitní produkty – kupujte ty nejlepší pudingy bez lepku. Příchutě, které v obchodech nyní najdete, jsou Puding vanilkový bez lepku a Puding jogurtový bez lepku. A v bio kvalitě meruňkový puding bez lepku. Více na www.pudingy.cz

Pudingy bez lepku zakoupíte v sítích prodejen Billa (bezlepkový koutek), Kauflandu, v prodejnách Country Life, Natura Jihlava, Pro-Bio a také nezávislé prodejny bio a zdravé výživy. Dále také na eshopu výrobce.

Komentáře

Obrázek uživatele Azeret

Kupuji tyto pudingy v Bille, jsou fakt dobré. Tedy ten meruňkový jsem koupila v bio prodejně u nás - má i kousky meruněk.. Neznáte nějaké recepty s pudingem?

Obrázek uživatele Redakce MéBio

Děkujeme za váš komentář. Inspirovat se recepty můžete přímo na portálu www.mebio.cz, nebo na stránkách Amylonu v sekci recepty: http://www.amylon.cz/recepty, styčí pak do vyhledávání napsat: puding
Pěkný den, redakce MéBio

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist