Bezlepkové těstoviny a alternativy

Bezlepkové těstoviny a alternativy
I když nejsme Italové, kteří si bez těstovin různých tvarů a velikostí nedokáží život představit, patří těstoviny i v České republice mezi oblíbené potraviny. Používáme je nejen jako přílohu, ale připravujeme z nich i oblíbené „šunkofleky“ a v řadě domácností se zabydlely i špagety či lasagne. Zajímalo mne, jak pestrá je dnes nabídka trhu pro "bezlepkáře", příp. ty, kteří se „gluten-free“ stravují z přesvědčení. A není to vůbec špatné!

Dodržujete-li bezlepkovou dietu a zároveň milujete těstoviny, nemusíte zoufat. Náš trh nabízí řadu druhů bezlepkových těstovin, které můžete vyzkoušet.

Reklama

Základními surovinami jsou namísto pšenice nejčastěji kukuřice a rýže, ve většině případů obohacené o další přirozeně bezlepkové plodiny jako jsou amarant, pohanka, quinoa, cizrna či hrách. Někteří výrobci doplňují mouky i o škroby - hlavně bramborový a kukuřičný.

Různé druhy bezlepkových těstovin
Různé druhy bezlepkových těstovin

Také bohatost tvarů nemá chybu - na výběr máme polévkové těstoviny (nudle, písmenka, kroužky), kolínka, vřetena (fusilli), mušličky (conchiglie), rourky (penne), motýlky (farfalle), široké nudle (fettuccine), špagety, makaróny, lasagne. Záleží pouze na vás, kterou variantu a typ zvolíte, příp. kterou vám vaše dieta dovolí.

Nejznámější výrobci bezlepkových těstovin

Bezlepkové těstoviny nabízejí jak producenti bezlepkových mouk a směsí, tak i výrobci zaměřující se pouze na těstoviny. Velmi pestrý sortiment mají např. tyto značky:

Bezgluten

  • 16 druhů různých tvarů, i barevných
  • z kukuřičné a rýžové mouky, u některých druhů i obohacených pohankou
  • bezvaječné
  • cena od 77 Kč / 400 g

Schär

  • 11 druhů, včetně těstovin cereálních
  • některé jsou vaječné, jiné mohou obsahovat stopy sóji
  • ceny od 50 Kč/250 g

Novalim

  • 11 druhů, na bázi kukuřičného škrobu, s obsahem vaječného bílku
  • cena cca 56 Kč/250 g

Ceny jsou víceméně shodné. Za 100 g těstovin zaplatí zákazník přibližně 20 Kč, což je sice oproti lepkovým těstovinám několikráte více, ale bohužel, tak už to momentálně na (nejen) českém trhu je. Mezi další výrobce bezlepkových těstovin patří např. Šmajstrla (pohankové těstoviny), Natura Hustopeče (kukuřičné těstoviny), Druid CZ, s.r.o. (Glutaline, kukuřičné bezvaječné těstoviny), Poděbradské těstoviny, Country life, Sam Mills a další.

Domácí těstoviny - další z variant

Nabídka bezlepkových mouk je velmi pestrá a na přípravu těstovin lze použít řadu z nich.

Domácí výroba těstovin
Domácí výroba těstovin

Obdobně jako v průmyslové, tak i v domácí výrobě se používají obzvláště tyto mouky - kukuřičná, rýžová, pohanková, amarantová aj. a samozřejmě i jejich směsi. Další z možností je použít univerzální bezlepkové směsi, příp. jsou na trhu k dostání i speciální směsi na přípravu domácích bezlepkových těstovin, např. tato:

Bezlepková směs na domácí těstoviny
Bezlepková směs na domácí těstoviny

Náhrada těstovin, aneb jiné bezlepkové přílohy a zavářky

Připravujeme-li polévku pro bezlepkáře máme na výběr pestrou škálu zavářek a vložek do polévek. Můžeme použít „kapání“ či „strouhání“ v bezlepkové formě, různé druhy knedlíčků (masové, játrové, drožďové, sýrové), fritátové či celestýnské nudle apod.

Paleta bezlepkových příloh je velmi pestrá

Jedná-li se o přílohu, máme výběr širší. V případě omáček a pečených mas lze použít bezlepkový houskový či bramborový knedlík, k řízkům pak bramborový salát v různých obměnách, k jiným pokrmům pak bezlepkové noky, halušky, bramboráky, placky aj. Plus samozřejmě přirozeně bezlepkové přílohy jako jsou brambory, bramborová kaše, rýže, amarant, quinoa, jáhly, pohanka, polenta a apod.

Závěrem

Věřím, že jsme vám, obzvláště jste-li s bezlepkovou dietou na počátku, ukázali, že se opravdu nemusíte svých oblíbených těstovin vzdát a sortiment je pestrý! Budeme rádi, podělíte-li se s námi, které těstoviny jsou vaše oblíbené. Pro zájemce o domácí přípravu máme dobrou zprávu - chystáme speciální článek věnovaný jim!

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist