Eva Dojčarová

Eva DojčarováVystudovala obor Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Po celou dobu studia i nadále se zajímá o výživu a kvalitu potravin.

Současně vystudovala odlišný obor Diplomovaný zubní technik na SZŠ a VOZŠ v Brně. Na téže škole dříve odstudovala obor Zdravotní laborant.

Citát

"Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem." (Hippokrates)

Funkce na webu

Redaktorka

Kontaktní údaje

e-mail: eva.dojcarova@gmail.com

Osobní informace

Věk: 29 let
Znamení: Vodnář
Oblíbená barva: námořnická modř

Dotazník

Co mám vlastně společného s potravinovými omezeními?

Hlavním mým potravinovým omezením je alergie na hrách a čočku. Dále bych se měla vyvarovat potravinám, které vyvolávají migrénu.

Jaký mám názor na BIO potraviny?

BIO potraviny v obchodě považuju za předražené konvenční potraviny. Pod pojmem BIO si představuji doma na zahrádce, na kvalitní půdě a s láskou vypěstovanou zeleninu a ovoce.

Co já a zdravá výživa?

Zdravá výživa je docela široký pojem. Zkráceně řečeno všeho s mírou. Méně soli, málo cukru. Více ovoce a zeleniny a dostatek tekutin (voda, neslazený čaj, 100% šťávy). Do zdravé výživy řadím i pravidelný pohyb a duševní pohodu.

Nejoblíbenější jídlo?

Vánoční polévka od mamky – „kyselica se švestkami a houbami“

Co vaření? Je to koníček, nebo nutné zlo?

Spíš koníček, ale to bude asi tím, že vařím jen občas.

Jak trávím volný čas?

Četbou všeho druhu, ať už romány, tak i knížky o zdraví a duchovnu. Když nečtu, ráda se podívám na dobrý film a dobrý dokument týkající se zdraví, krásy a potravin. Ze sportu holduji nordic walking a cyklistice.

Jaké je moje největší přání?

Mít práci, která mě bude bavit. Jen kdybych věděla, co přesně by mě bavilo.

Co si myslím o síti Facebook?

Skvělá věc pro sdílení svého kousku života se svými přáteli a možnost být v kontaktu dennodenně prakticky s kýmkoliv. Výborný prostředek pro reklamní sdělení a šíření svých zájmů. Naopak pro děti může facebook a jiné sociální sítě spíše uškodit, příkladem toho je film Cyberbully.

Jaký je můj největší vzor?

Babička

Ideální dovolená a relax?

S přáteli někde na chatě v přírodě u dobrého jídla a pití.

Hlídám si pravidelně svou hmotnost?

Občas si řeknu, že bych se měla nad sebou zamyslet.

Jaký je můj vlastní recept na zdraví?

Všeho s mírou a s dobrou náladou.

Kolik vypiju denně káv?

1-2

Kdo z týmu Život s dietou je největší blázen?

Určitě Soňka, je mi záhadou, jak všechno stíhá a s jakým elánem... :-). Můžu jen závidět.

Obrázek uživatele Eva Dojčarová

Obsah uživatele

agávový sirup

Přírodní sladidla - 3. díl: Agávový a jakonový sirup

V dnešním díle se seznámíme s méně známými cizokrajnými sirupy získanými z agáve a jakonu. Oba typy sirupů jsou oblíbené zejména mezi zastánci tzv. Raw food, česky řečeno živé stravy
Pomeranč

Co se skrývá v pomerančích?

Pomeranč patří mezi oblíbené ovoce, a to nejen díky své chuti, ale především také proto, že je zdravý. Právě to je téma dnešního článku. Podíváme se na pomeranče podrobněji a povíme si, co v pomerančích nalezneme za vitamíny a další prospěšné látky
Javorový sirup

Přírodní sladidla - 2. díl: Javorový sirup - kanadské sladidlo

V předchozím díle jsme si pověděli o dvou nejčastěji používaných přírodních sirupech v potravinářském průmyslu, a to o invertním sirupu a glukózo-fruktózovém sirupu. V dnešním díle si povíme o jednom ze zdraví prospěšných sirupů - javorovém sirupu
Přírodní cukr

Přírodní sladidla - 1. díl: Nejpoužívanější "přírodní" sirupy v potravinářském průmyslu

Jsou "přírodní" sladidla skutečně přírodní? Může glukózový sirup obsahovat lepek? Jaký má vlastně konzumace cukrů vliv na naše zdraví a trávení? To vše se dozvíte v našem dnešním článku
Tvarohový fitness krém

Obohaťte své svaly a kosti kvalitním zdrojem bílkovin a vápníku díky Tvarohovému fitness krému

Kysané mléčné výrobky jsou doporučovány všem díky obsahu bílkovin a vápníku. Výhodou kysaných mléčných výrobků je přítomnost bakterií mléčného kvašení a také fakt, že laktóza je přeměněna během procesu kvašení na kyselinu mléčnou. Tudíž si mohou na těchto výrobcích pochutnat i ti, kteří trpí laktózovou intolerancí
Kandisin Stevia

Oslaďte si život přírodním sladidlem Kandisin Stevia bez výčitek

Hledáte alternativu bílého cukru, nebo byste rádi našli zdravou formu slazení čaje nebo kávy? Právě pro vás by mohlo být přírodní sladidlo vyrobené z rostliny Stévie (Stevia Rebaudiana). Připravili jsme pro vás podrobnosti a zajímavé informace
Alergeny

Alergeny a projevy potravinové alergie

Co je to alergen? Co vlastně alergii vyvolává, jakým způsobem se projevuje? Jaké jsou druhy alergenů a jaké jsou projevy potravinové alergie? To vše se dočtete v našem dnešním článku o alergii a jejích projevech
Migréna - pozitivní a negativní vliv výživy

Migréna - pozitivní a negativní vliv výživy

Výživa a obecně způsob stravování má poměrně zásadní vliv na fungování našeho organismu. Stejně je tomu i u většiny onemocnění, mezi které řadíme také migrénu. Připravili jsme pro vás článek, ve kterém jsme se zaměřili na vliv výživy, a zejména na vhodné a nevhodné potraviny
Těstovinový salát s tuňákem a vejci

Těstovinový salát s tuňákem a vejci

Dnes jsme pro vás připravili bezlepkový těstovinový salát s tuňákem, vejci, rajčaty a zakysanou smetanou. Pokud máte chuť na něco dobrého, osvěžujícího a zároveň zdravého, neváhejte a vyzkoušejte!
Jarní salát s cherry rajčátky a balkánským sýrem

Jarní salát s cherry rajčátky a balkánským sýrem

Zeleniny a zeleninových salátů není nikdy dost. Lze je připravit jako chutnou svačinu, nebo také jako přílohu k hlavním jídlům či jako součást oběda. Zeleninový salát by určitě neměl chybět na našem stole alespoň 1× denně
Polévka s fazolovými lusky a smetanou

Polévka s fazolovými lusky a smetanou

Fazolové lusky řadíme mezi luštěniny. Jsou vhodné nejen jako příloha, ale i jako hlavní ingredience do polévky. Uvařte si tuhle polévku z fazolových lusků a smetany, přijít vhod může nejen v tomto zimním nečase
Kapr na bylinkovém másle

Kapr na bylinkovém másle v alobalu

Kapr nemusí být nutně pouze výsada Vánoc. Pokud vám tato ryba chutná, je možné si jej připravit kdykoli během roku, třeba v následující alternativě, tedy na bylinkovém másle a v alobalu
Reklama
TOPlist