Domácí bezlepkové těstoviny - jak na ně a vyplatí se to vůbec?

Domácí bezlepkové těstoviny
Také jste měli babičku, která doma připravovala ty nejlepší nudle do polévky, které jste kdy jedli? Já ano! A kromě nich zvládala i skvělé fleky. Vše dělala ručně, pouze za pomoci válečku a nože. Rozhodla jsem se ji napodobit a zkusit si připravit tyto těstoviny, samozřejmě v bezlepkové formě, také sama doma. A určitě to doporučuji i vám, neboť to není žádná věda a výsledek stojí za to!

První pokus - ruční výroba

Nejprve jsem vyzkoušela vyrobit domácí bezlepkové těstoviny „pobabičkovsku“, jak jsem to měla odkoukáno z dětství. Na rovinu říkám, že jsem se docela natrápila a rozhodně mi to nešlo tak od ruky, jako naší babi. Jednak mi chyběl ten správný „grif“ na rozvalování těsta, resp. vyválení co nejtenčí placky, a také bezlepkové těsto (a to už vůbec nemluvím o bezlepkovo - bezvaječném, které jsem také zkoušela) se chovalo zpočátku podstatně jinak, než pšeničné, na které jsem byla doteď při výrobě domácích nudlí zvyklá.

Reklama

Nedrželo po kupě, trhalo se, tudíž otáčení „placky“ při vyvalování byla chvílemi velmi těžká zkouška mých nervů. Ale nevzdala jsem to, a i když nedostatky byly - polévkové nudle byly příliš „tlusté“, co flek to pak jiná velikost, tak výsledek byl i tak poživatelný :-). No a nikde také vlastně není psáno, že vám to nepůjde podstatně lépe než mně, tudíž hurá do toho!

Ruční výroba těstovin
Ruční výroba těstovin

Napodruhé - s pomocí strojku na nudle

Protože mi ruční výroba nudlí a fleků přišla na dnešní dobu docela pomalá a namáhavá, zkusila jsem si zapůjčit strojek na přípravu těstovin.  Rozhodně se nejednalo o žádný nejnovější model, ale svůj účel splnil - podstatně mi ulehčil práci a s jeho pomocí připravené těstoviny měly rázem znatelně vyšší úroveň jak vzhledu, tak i chuti. V čem přesně mi pomohl?

Strojek na nudle - první fáze
Strojek na nudle - první fáze

Těsto jsem si musela připravit sama. A také částečně předválet. Ale pak už pracoval ON. Z tlusté placky vyválel placku bleskurychle tenkou (dokonce jsem si mohla zvolit ze 7 variant šíře) a po jednoduchém nasazení nástavce mi z placek nařezal buď tenoulinké polévkové, nebo široké přílohové nudle. Fakt šikovný pomocník. Jen jsem litovala, že těch nástavců nemá víc, neb mě to opravdu bavilo ;-). Ale jak jsem zjistila průzkumem trhu, existují strojky, které zvládnou podstatně složitější těstoviny, např. i špagety, či dokonce plněné taštičky.

Strojek na nudle - tvorba těstovin
Strojek na nudle - tvorba těstovin

Přiznám se, že velmi koketuji s myšlenkou, že nějaký z těchto „high“ strojků rozšíří i naši domácnost, neboť mě opravdu nadchlo, jak velmi pestré druhy těstovin (z různých druhů mouk, různě barevné a ochucené) mohu doma rodině velmi rychle připravit. A všichni je s daleko větší chutí konzumují, což je to nejpodstatnější ;-).

Základní postřehy, aneb jak na domácí bezlepkové těstoviny

  • Nepotřebujete mnoho ingrediencí - postačí vám bezlepková mouka, vejce, sůl, olej, voda, příp. „něco“ na obarvení či dochucení (a i některé z těchto surovin lze vynechat). 
  • Na výrobu můžete použít jak bezlepkové univerzální směsi různých značek, tak i jednodruhové mouky, a to buď samotné (čímž si připravíte např. čistě kukuřičné těstoviny), příp. mouky namíchat.
    Já jsem vyzkoušela jednak směsi značky Schär, kterou velmi ráda používám, konkrétně Mehl Farine (ta je složena hlavně z kukuřičné mouky a kukuřičného škrobu) a Mix it (základ tvoří rýžová mouka, bramborový škrob a karob). A pak také mouku jahelnou, pohankovou a kukuřičnou. Buď samotné, nebo různě namíchané.
  • Na 100 g mouky se doporučuje použít 1 větší, příp. 2 menší „s“ vejce, olej a vodu dle potřeby.
  • Vajíčka by měla mít stejnou pokojovou teplotu jako zbytek surovin, proto je nezapomeňte včas vyndat z ledničky.
  • Pakliže se těsto drolí, přidávejte tekutiny. Nebo příp. naopak - je-li tekuté, tak mouku, ale to se mi v tomto případě opravdu nestalo.
  • Bývá doporučováno nechat těsto 30 - 60 minut v chladničce, zabalené do igelitu, „odpočinout“. Osobně mohu jen doporučit. A klidně lze i déle. Měla jsem tam těsto přes noc a vůbec ničemu to nevadilo. S těstem se druhý den pracovalo dobře a ani se z něj připravené těstoviny nerozvářely.
  • Chceme-li těstoviny vařit ihned, je dobré je nenechat přeschnout, neboť tak se vyhneme jejich případnému lámání.
  • Pakliže chcete těstoviny usušit, měla by se v receptuře vynechat sůl, hrozí údajně zvlhnutí. Osobně vyzkoušeno nemám, spotřebovala jsem je vždy nejdéle druhý den, takže záleží na vás, jaký postup zvolíte ;-).
  • Pakliže těstoviny sušíte při pokojové teplotě, počítejte s dobou několika hodin (až dní) u větších těstovin. Toto mohu jen potvrdit. Široké nudle jsem udělala večer, přes noc nechala schnout a používala je den a ani po více jak 14 hodinách nebyly zcela suché k uskladnění.
  • Při vaření těstovin nešetřete vodou a použijte minimálně 1 litr vody na 100 g těstovin.
  • Doba doporučeného vaření se různí. Polévkové zavářkové těstoviny vařte zhruba 3 - 5 minut, široké nudle pak déle, cca 8 - 10 minut, obojí v osolené vodě. Doba vaření ale velmi záleží na druhu mouky a také na individuální preferenci, zda vy raději těstoviny „na skus“ či měkčí. Doporučuji bedlivě hlídat a ochutnávat ;-).

Po uvaření je rychle sceďte, propláchněte ve studené vodě, zakápněte (raději více) olejem a promíchejte. Obdobně, jako u běžných, lepkových těstovin.

Recepty na přípravu domácích těstovin

Nejdůležitějším krokem při přípravě domácích těstovin je objevit ten správný recept. Zapojila jsem do hledání věrný „google“, prostudovala řadu lepkových i bezlepkových receptů a na vlastní kůži některé z nich vyzkoušela. Většina z nich se shodne, že základem je:

  • 100 g bezlepkové mouky
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce oleje
  • špetka soli
  • (ochucovadla a barviva)

Základem těsta bývá většinou mouka, a tak je tomu i v tomto případě. Použít můžete jakoukoliv bezlepkovou mouku či směs. Já jsem vyzkoušela:

  • 100 % Schär Mehl Farine
  • 100 % kukuřičné mouky (Extrudo) - zkoušela jsem i v „barevné“ verzi
  • 100 % pohankové mouky (Extrudo)
  • 50 % Schär Mix it a 50 % jahelné mouky (Extrudo) - také i „barevná“ verze.

Volba mouk byla čistě intuitivní a také na základě toho, které mouky jsem měla momentálně doma ;-). Řídila jsem se výše uvedenými radami a musím říci, že jsem se nesetkala s většími obtížemi. Obzvláště použila-li jsem strojek na přípravu nudlí a nemusela tím pádem bojovat s vyvalováním velké, tenké placky ;-). Všechna těsta, resp. jejich ingredience, se mi povedlo ve finále spojit a připravit z nich těstoviny, které jsem zkusila uvařit, abych zjistila finální chuť a příp. rozvářivost.

Použité mouky
Použité mouky

Pojivosti napomohla v hlavní řadě vajíčka. Na 100 g mouky by mělo přijít jedno velké, příp. dvě malá. Pakliže jsem se držela této instrukce, všechno v pořádku. Ovšem pokus o přípravu bezvaječných těstovin u mne dopadl docela katastrofálně. Těsto se mi hrozně trhalo, připravit z něj mi šly pouze polévkové nudle či fleky a bohužel se mi obojí dost rozvářelo. Vajíčko jsem nahrazovala v receptuře bramborovým škrobem (1 lžíce škrobu rozmíchaná ve 3 lžících vody s olejem místo 2 vajec).  Buď ho bylo málo, nebo by bylo lepší vyzkoušet jiné „náhražky vajec“, jako je Hraška, prášek do pečiva aj.

Další ingredience
Další ingredience

Olej můžete samozřejmě použít jakýkoliv. I on dodá, kromě mouky, chuť připraveným těstovinám. Osobně používám ráda olivový, a proto jsem ho použila i v těchto receptech.

Pakliže použijete ochucovadla či barviva, je nutné počítat s tím, že jedná - li se o tekutou složku, bude třeba více mouky a naopak.

Barevné a ochucené domácí těstoviny? Žádný problém!

Pakliže chcete ozvláštnit barvu a chuť těstovin, lze použít i různé doplňky. Na internetu jsem se setkala s řadou nápadů - počínaje použitím různých druhů bylinek a koření, přes protlak a špenát, konče sušenými houbami či ořechy. Osobně jsem vyzkoušela kari, červenou papriku a sušenou petrželku. Obzvláště chuť těstovin s petrželkou byla výtečná a také „kari těstoviny“ určitě stojí za to ochutnat.

Barevné těstoviny
Barevné těstoviny

Osobně mne úplně neoslovily paprikové těstoviny a také mi přišlo, že se více po usušení lámaly a i trochu byl problém „vychytat“ správnou dobu vaření - pořád byly tvrdé a z rázu skoro rozvařené. Ale asi je to otázka chuti a preferencí, neboť naopak mé rodině velmi chutnaly ;-).

Jak na zbylé těsto?

I když zkusíte ruční výrobu, ale i pakliže použijete strojek na těstoviny, vždycky vám zůstanou nějaké „zbytky“, které odpadnou od nože či strojku. Určitě by byla škoda je vyhodit! Vyzkoušela jsem radu, a posílám informaci dále, že je fajn ze zbylého těsta připravit např. strouhání do polévky.

Vyplatí se domácí výroba? Určitě!

Příprava domácích těstovin mne baví. Jsem doma na rodičovské, tudíž si na ni i naleznu čas. Ovšem jak je to po stránce finanční? Docela mne to zajímalo, takže jsem si to alespoň zhruba spočítala. A vy můžete se mnou. Z 200 g mouky a dalších surovin uvedených výše v receptu mi vznikne cca 300 g sušených těstovin. To jsem si poctivě zvážila. Budu-li zahrnovat do kalkulace pouze mouku a vejce (vodu, olej a sůl pominu, neb jsou v minimálním množství), tak velmi záleží na ceně použité mouky.

Těsto na barevné těstoviny
Těsto na barevné těstoviny

Sto gramů mouky Schär vyjde cca na 10 Kč, ale třeba kukuřičné na 5 Kč. Tudíž výsledná částka se může až zdvojnásobit. Ale i tak nám vyjde zcela jasný výsledek. Cena kupovaných těstovin je v průměru 3 - 5 násobná, záleží na konkrétním výrobku.  A právě tolik můžete ušetřit, pakliže si těstoviny připravíte doma! A navíc si můžete „vyhrát“ se skladbou a dochucením ;-).

Závěr - domácí nebo kupované těstoviny?

 Za mne osobně od tohoto zkoušení rozhodně domácí. Výjimku tvoří pouze tvary, které doma nezvládneme ;-).

A co vy?

Obrázek uživatele Petra Vojtová
Ing. Bc. Petra Vojtová
Redaktorka magazínu Život s dietou.cz
Reklama

Komentáře

Obrázek uživatele Jitka

Zrovna v neděli jsem dělala poprvé bezlepkové ravioli z Jizerky. Povedly se perfektně. Moje rodina miluje těstoviny obarvené sepiovou černí a plněné ricotou s vařeným lososem,česnekem a tymianem. Po uvaření těstovin je polívám přepuštěným máslem se šalvějí a sypu parmezánem.

Obrázek uživatele Petra Vojtová

Jitko, děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším!

Obrázek uživatele Petra

Na základě článku jsme koupily strojek, ale nějak se to nepovedlo. Dělala jsem z Jizerky, 100 g bezlepkové mouky, 1 vejce, 2 polévkové lžíce vody, 1 polévková lžíce oleje, špetka soli a strašně se těsto na strojek lepilo, přidala jsem ještě hodně mouky, špagety v hrnci nešly od sebe. Nemáte ještě někdo jiný recept? Třeba jen z kukuřičný?

Obrázek uživatele Petra Vojtová

Z Jizerky jsem nědělala, mám raději mouky Schaer z kukuřičné ano, jak jsem psala v článku. A bylo-li to s vajíčkem, dařilo se. Množství vody je pouze orientační, každá mouka saje trošičku jinak. Důležité je důkladně propracovat a nechat těsto odložit. Snad Vás první úspěch neodradí ;-).

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist