AeskuLab spouští osvětový program BEZLEPKOVÍ

AeskuLab spouští osvětový program BEZLEPKOVÍ
Společnost AeskuLab spustila osvětový program "BEZLEPKOVÍ", jehož cílem je seznámit širokou veřejnost s problematikou lepkové intolerance. Ta by se s ohledem na stoupající počet diagnóz dala označit za civilizační onemocnění

„Nesnášenlivost lepku neboli celiakie postihuje 1 % evropské populace, přitom většina lidí o své přecitlivělosti na lepek netuší. Odhaduje se, že v České republice má celiakii více než 100 tisíc lidí, tedy přibližně jeden ze sta,“ uvedl David Slabík, provozní ředitel laboratoří AeskuLab. S celiakií je spojen i vyšší výskyt jiných autoimunitních chorob. Lidé s celiakií mají poškozenou sliznici tenkého střeva, která se stává více propustnou pro různé molekuly a spouštěče autoimunitního procesu. „Chtěli bychom upozornit na příznaky a potíže, které jsou s celiakií spjaty. Zároveň chceme veřejnosti předat praktické rady typu, jak se mohou nechat vyšetřit a tím si potvrdit nebo vyvrátit lepkovou intoleranci, nebo jak požádat pojišťovnu o příspěvek na bezlepkovou dietu apod.,“ řekl David Slabík.

„Zdokonalení laboratorních metod, genetického vyšetření a rozklíčování biochemických a imunitních procesů přispělo k zjednodušení a zpřesnění diagnostiky celiakie. Význam včasné diagnostiky  spočívá především v předcházení komplikací a omezení vzniku asociovaných autoimunitních chorob, jakými jsou například zánět štítné  žlázy, jater, tlustého střeva, cukrovka 1. typu, v ojedinělých případech i závažnějších typů onemocnění jako je např. systémový lupus  erythematodes nebo plicní fibróza,“ zdůraznila MUDr. Jana Dajková, praktická lékařka.

Reklama

„Lidé o celiakii stále ještě moc nevědí a stává se, že pacient s příznaky lepkové intolerance není vyšetřen na přecitlivělost na lepek. Mně trvalo šest let, než jsem si sama na internetu vyhledala, že bych mohla mít celiakii. Když jsem si stěžovala na častou únavu a svalovou slabost, okolí si myslelo, že jsem hypochondr,“ popsala svou zkušenost herečka Jana Krausová a pokračovala: „Přála bych si, aby veřejnost věděla, že celiakie není žádný strašák. Důležité je zjistit, že ji máte a pak dodržovat několik zásadních pravidel, které Vám zajistí běžnou kvalitu života.“ Stejný názor má i její herecká kolegyně Miluše Bittnerová: „Hlídám si, co jím a normálně funguju. Nepříjemností je cena bezlepkových potravin, které jsou o dost dražší než klasické zboží.“

 

Diagnostické laboratoře AeskuLab plánují v rámci projektu „BEZLEPKOVÍ“ s osvětou pokračovat. Připravovanými tématy jsou tipy na bezlepkové pokrmy a dezerty, situace v českých restauracích z pohledu celiaků, návod „jak zažádat o příspěvek na bezlepkovou dietu“, vliv genetiky na celiakii a další.

Odborným garantem, který na edukativně preventivní projekt dohlíží, se stala praktická lékařka MUDr. Jana Dajková. Tvářemi kampaně jsou herečky Jana Krausová a Miluše Bittnerová, které mají s celiakií osobní zkušenost.

Zdroj: TZ AeskuLab

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist