Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zezlátnout na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Přidáme propláchnutou červenou čočku, rajčarové pyré, bylinky a vše zalijeme vývarem a vínem. Osolíme.
Přivedeme k varu a necháme pak jen zlehka probublávat, občas promícháme, dokud není čočka měkká. Trvá to cca 20-25 minut. Na závěr opepříme a podáváme s těstovinami a zlehka posypeme hoblinkami parmezánu.
Tip na závěr
Pokud vám čočka zbude, nebojte se a klidně ji zamražte. Můžete tak mít v zásobě skvělou večeři nebo oběd do práce!
Prohlédněte si také další naše recepty z luštěnin.
250 g červené čočky
500 g pasírovaných rajčat popř. rajčatového pyré
2 lžíce rajského protlaku
750 ml zeleninového vývaru nebo vody
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 velká mrkev
1 řapíkatý celer
1 lžička sušeného tymiánu
1,5 lžičky sušeného oregána
1 bobkový list
sůl
čerstvě mletý pepř (nejlépe bílý)
olivový olej
kukuřičné špagety nebo jiné těstoviny jako příloha
parmezán na posypání
1,5 dl červeného vína (lze vynechat)