Nejprve si zpěníme máslo a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do zlatova. Přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev. Necháme ji lehce osmahnout a zalijeme ji vlažnou vodou (tak, aby voda přesahovala 5-7 cm nad mrkev).
Přidáme sůl a pepř a mrkev vaříme do změknutí. Jakmile mrkve změkne, odstavíme hrnec z plotny a obsah hrnce důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Do rozmixovaného pyré dolijeme vlažnou vodu, abychom dostali konzistenci polévky, a vrátíme hrnec zpět na plotnu.
Dbejte na to, aby byla polévka dostatečně řídká a již neměla konzistenci pyré. Za stálého míchání přidáme oregano, bazalku a smetanu na vaření. Polévku ještě dochutíme solí a pepřem. Tak a máme hotovo.
Tip na závěr
Vyzkoušejte podávat polévku se lžičkou zakysané smetany, je to vynikající.
Přeji dobrou chuť!
3/4 kg mrkve
1 cibule
máslo
smetana na vaření (12%)
oregano
sůl
pepř
bazalka (lepší je čerstvá)
zakysaná smetana na dochucení