výživa

Vitamíny

Vitamíny - látky nezbytné pro zdraví

Vitamíny (z lat. vita = život) jsou pro naše fyzické i duševní zdraví důležité celoročně, ale s nastupujícím sychravým a chladným počasím, kdy se krátí dny a ubývá slunečných paprsků, ještě více. Pojďme si tedy společně připomenout informace známé, neboť opakování je matkou moudrosti, navíc se možná dozvíte i něco nového a zajímavého
Avokádo

Co jste nevěděli o avokádu

Patříte-li mězi příznivce zdravé výživy, pak má již avokádo na vašem stole jistě své místo. Díky mimořádným výživovým hodnotám a všestrannému využití ve studené i teplé kuchyni u nás toto exotické ovoce již pomalu zdomácnělo. Přesto je možná několik věcí, které jste o něm nevěděli
Quinoa

Quinoa: Plodina budoucnosti

Quinoa, neboli Merlík chilský, patří mezi nejstarší plodiny na světě. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy. Quinoa disponuje unikátním nutričním profilem, proto má v budoucnosti potenciál být hodně využívanou plodinou
Červená řepa

Červená řepa: Opomínaný zdroj zdraví

Teplotní výkyvy a střídání počasí příliš neprospívají našemu zdraví a jsou velkou zátěží pro imunitní systém. Mnoho z nás si při prvních projevech nachlazení ordinuje větší přísun vitamínů v podobě citronů nebo pomerančů. Existuje však i jiná možnost, kterou lze doporučit - červená řepa
Cizrna

Cizrna jako součást zdravé výživy

Cizrna patří mezi luštěniny a stejně jako ostatní druhy luštěnin pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu. Má však vliv také na imunitní systém, nervovou soustavu či cholesterol v lidském těle. Každý z nás by tak měl zvážit, zda ji zařadí i do svého jídelníčku
Pomeranč

Co se skrývá v pomerančích?

Pomeranč patří mezi oblíbené ovoce, a to nejen díky své chuti, ale především také proto, že je zdravý. Právě to je téma dnešního článku. Podíváme se na pomeranče podrobněji a povíme si, co v pomerančích nalezneme za vitamíny a další prospěšné látky
Vláknina

Vláknina

Často opomíjenou a přesto velmi důležitou složkou stravy je vláknina. I když nepatří mezi živiny, je prospěšná pro zdraví člověka. Dnešní článek nám blíže představí její pozitiva, ve kterých potravinách ji nalezneme, jaká by měla být denní spotřeba a mnoho dalšího
Zavádění lepku do stravy kojenců

Zavádění lepku do stravy kojenců

Kdy a v jaké formě je nejlepší lepek do stravy kojence zavést? Co se stane, když ho Vaše dítě okusí moc brzy nebo naopak moc pozdě? Kolem lepku a jeho zavádění do stravy kojenců se točí spousta nových i starých informací. Není jednoduché se v nich vyznat a častokrát ani lékaři neumí pořádně poradit
Rizika konzumace ryb

Ryby - 3. díl: Rizika konzumace ryb

Kromě pozitivních účinků spojených s konzumací ryb bychom si měli dávat pozor na několik bodů při konzumaci ryb
Typy sacharidů

Typy sacharidů

Sacharidy představují společně s tuky a bílkovinami jednu ze tří základních živin. Slouží zejména jako pohonná jednotka lidského organismu. Není však sacharid jako sacharid. Pojďme se podívat blíže na jejich základní rozdělení a na rozdíly, které mezi nimi jsou

Stránky

Reklama
TOPlist