Recept: Zeláky bezlepkové

Zeláky
Kvašení byl už odedávna způsob, jak uchovat zeleninu i v období, které je na čerstvé produkty chudé. Takovým zdrojem vitamínů je kysané zelí. I pro svou nezaměnitelnou chuť se stalo součástí mnoha pokrmů. Jednoduchým bezlepkovým pokrmem, který může posloužit jako samostatné jídlo i příloha, jsou zeláky
Suroviny: 

500 g bezlepkové směsi se lněnou vlákninou Nominal koupit on-line

470 ml vody (90-100 ml můžeme nahradit zelnou šťávou)

16 g droždí

20 ml oleje

500 g dobrého kysaného zelí

Ze směsi na chléb a ostatních ingrediencí umícháme těsto, které necháme trochu nakynout. Potom rozdělíme na rovnoměrně velké kousky (asi tak po 80 g, ale není podmínkou) a vytvarujeme placičky. Pro práci s těstem doporučujeme nepodsypávat, ale ruce si lehce potřít tukem.

Reklama

Kysané zelí zbavíme šťávy (vyždímáme) a pokud je dlouhé, můžeme překrájet na menší kusy. Nedochucujeme, ale podle chuti můžeme přidat malé kostičky klobásky. Na každou placku navršíme hromádku zelí, těsto přehneme a okraje pevně stlačíme.

Zeláky bezlepkové
Zeláky bezlepkové

Vzniklé kapsičky klademe na plech a necháme nakynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Aby byl povrch hladší a lesklejší, 2–3 min. před dopečením potřeme povrch zeláků mírně osolenou vodou. Také je možné povrch zeláků potřít po vytažení z trouby ještě horké roztopeným sádlem či jemnějším máslem.

Zeláky bezlepkové
Zeláky bezlepkové

Zeláky jsou nejlepší ještě teplé a čerstvé, ale jsou chutné také za studena.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist