Recept: Tradiční portugalský velikonoční chlebíček

Tradiční portugalský velikonoční chlebíček
Připravujte se pomalu na Velikonoce a překvapte své blízké něčím opravdu dobrým. Vyzkoušejte bezlepkový chlebíček, který je tradičním svátečním pokrmem v Portugalsku a jmenuje se Massa Sovada. Recept je bezlepkový a k jeho přípravě nebudete potřebovat váhu
Suroviny: 

16 polévkových lžic másla

1 a 1/2 šálku mandlového mléka

10 šálků bezlepkové mouky Schär Mix B

3 balíčky suchého droždí

1/2 šálku teplé vody

6 vajec pokojové teploty

1 a 1/2 šálku třtinového cukru

4 lžíce kvalitní whisky (lze vynechat)

kůra ze 2 citronů

1 a 1/2 lžičky citrónového extraktu

3/4 lžičky mandlového extraktu

1 lžička soli

extra máslo nebo vejce na namazání před pečením

Mouku přesejte do větší mísy. Nechce rozpustit máslo a ohřejte mléko na pokojovou teplotu. V malé misce rozmíchejte kvasnice v teplé vodě do hladka. Vyšlehejte vejce šlehačem do pěny. Přidejte cukr a šlehejte při střední rychlosti, dokud není směs krémovitá (asi 3 minuty). Ve vedlejší misce nalijte máslo do mléka, přidejte citronovou kůru, extrakty, sůl, whisky a promíchejte.

Reklama

Vše zašlehejte do směsi vajec s cukrem. Pomalu přidávejte mouku po lžících a do těsta ji „zabalujte“. Na závěr přidejte kvasnice a vše opět opatrně promíchejte, aby směs byla homogenní.  Těsto má mít hladkou konzistenci. Poté přikryjeme mísu utěrkou a necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu kynout. Velikost by se měla zdvojnásobit.

Velikonoční chlebíček
Velikonoční chlebíček

Po nakynutí vyjměte těsto a prohněťte jej rukama na pomoučněném válu. Nyní rozdělte těsto na více malých bochníků. Těsto by mělo být zcela hladké. Nyní přikryjte vál s bochníky utěrkou a nechce odpočívat 6 hodin nebo přes noc. Před pečením předehřejte troubu na 200 °C. Namažte bochníky rozpuštěným máslem anebo rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 50 minut, dokud není kůrka nahnědlá. Doporučuji zkusit špejlí, zda je těsto už pečené, protože každá trouba peče jinak (test: píchněte špejli rovně do těsta a pomalu vytáhněte, pokud je špejle olepená těstem, pokračujte v pečení, pokud je suchá, máte hotovo).

Obrázek uživatele Soňa Škeřík
Ing. et Bc. Soňa Škeřík
Nutriční specialistka
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist