Recept: Špenátový krém s lichořeřišnicovým pestem

Špenátový krém s lichořeřišnicovým pestem
Špenátový krém není úplně ten přesný název, protože polévka je dělaná z tzv. novozélandského špenátu (čtyřboč rozložitá), který má s klasickým špenátem společné jen podobné využití v kuchyni. Pokud vám tato zelenina na záhoně neroste, použijte klasický špenát. Polévka je rychlá a lichořeřišnice jí dodá skvělou pikatnost. Bazalkové (nebo jiné) pesto také nebude šlápnutím vedle
Suroviny: 

1 hrnek (2,5dl) listů z lichořeřišnice - listy do hrnku trochu napěchujte

1/2 hrnku extra panenského olivového oleje

1/4 hrnku vlašských ořechů (mandlí, pinií)

1-2 stroužky česneku

1/4 hrnku parmezánu (pecorina)

sůl

550g listů novozélandského špenátu

600 - 700ml vody nebo zeleninového vývaru

1 žloutek

1 dl smetany na vaření

1 lžíce másla

2 lžíce olivového oleje + na podávání

1 stroužek česneku

1 cibule

sůl

pepř

Nejdříve si připravíme pesto.  Na pánvi zlehka orestujeme ořechy, aby se rozvinula jejich chuť a necháme vychladnout. Lichořeřišnici omyjeme, osušíme a dáme do mixéru. Přidáme všechny zbývající ingredience (ořechy, olivový olej, parmezán, česnek, sůl, pepř) a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby dosolíme, opepříme a ještě zjemníme olivovým olejem. Pesto ponořené do oleje vydrží v lednici zhruba týden. V případě lichořeřišnicového pesta je lepší na přípravu použít mixér. Listy jsou oproti bazalkovým poměrně pevné a tužší (i mladé) a drtit je v hmoždíři by byla dosti náročná práce a výsledná omáčka není dost jemná.

Reklama

Polévku připravíme následovně. V hrnci rozehřejeme máslo spolu se dvěmi lžícemi olivového oleje. Přidáme na jemno nakrájený stroužek česneku a cibuli a necháme chvilku změknout. Vložíme špenát, osolíme, promícháme a zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme jen velmi krátce, maximálně deset minut. Jen dokud nezměkne a neztratí trochu svůj objem.  Není dobré ani chutné, když je špenát úplně rozvařený na kaši. Přidáme žloutek, rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Osolíme a přidám e čerstvý pepř dle chuti.

Špenátový krém s lichořeřišnicovým pestem
Špenátový krém s lichořeřišnicovým pestem

Podáváme se lžící pesta, zakapané olivovým olejem a zdobené květy lichořeřišnice. Skvělým doplněním jsou i dozlatova opečené krutony nebo dýňová semínka.

Zdroj: web, facebook

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist