Recept: Rychlý a jednoduchý špenát

Rychlý a jednoduchý špenát
Špenát si mnoho z nás pamatuje ze školních jídelen v podobě nevábné zelené hmoty, na kterou je lepší co nejrychleji zapomenout. Špenát je však ve skutečnosti velmi chutnou a hodnotnou zeleninou, kterou bychom se neměli bát znovuobjevit. Zvláště teď v jarních měsících nám dodá spoustu vitamínů a energie
Suroviny: 

400 - 450 g čerstvého špenátu

olivový olej

3 stroužky česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

Z čerstvých špenátových lístků odřežeme tuhé řapíky a stonky a špenát několikrát důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ho zbavili nečistot a případného písku. Omytý špenát dáme okapat na cedník nebo použijeme odstředivku na salát. Mezitím ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme na jemné plátky nakrájený česnek a lehce ho restujeme (cca 1 minutu), dokud není zlatavý.

Reklama

Do pánve přidáme okapaný špenát a lehce ho promícháme, aby se obalil olejem a česnekem. Nejlepší je použít dvě dřevěné obracečky. Dusíme 1 minutu. Pak špenát opět několikrát "prohodíme", přikryjeme pokličkou a dusíme další 1-2 minuty. po této době by špenát měl být lehce zavadlý, nikoliv však rozblácený. Odstavíme z plotny, slijeme vodu z pánve, kterou špenát ještě pustil, osolíme, opepříme, zakápneme ještě pár kapkami oleje a ihned podáváme.

Rychlý a jednoduchý špenát
Rychlý a jednoduchý špenát

Špenát podáváme jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu či rybě. Takto upravený špenát je skvělý s vařeným bramborem a sázeným vejcem jako rychlý jarní oběd nebo večeře. Smíchaný s těstovinami a posypaný parmazánem je ideální lehkou večeří. 

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist