Recept: Pomerančový polentový koláč

Pomerančový polentový koláč
Tento optimisticky žlutý koláč je ideální udělat si v zimě. Jeho barva vás povzbudí a zázvor spolu s pomerančem příjemně zahřejí. S šálkem dobrého čaje zpříjemní dlouhé zimní odpoledne
Suroviny: 

135 g polenty

225 g změklého másla

190 g tmavého třtinového cukru

3 vejce

190 g mletých mandlí

kůra a šťáva z 1 biopomeranče (nebo chemicky neošetřovaného)

1,5 čajové lžičky kypřícího prášku (bezlepkového)

1/4 čajové lžičky zázvoru

Troubu rozehřejte na 175°C. Formu na koláč nebo dort vymažeme slabou vrstvou másla a vysypeme lehce polentou nebo bezlepkovou strouhankou. Dáme stranou. V míse vyšleháme změklé máslou spolu s cukrem, postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, zázvor, mleté mandle, polentu a kypřící prášek. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě lžíci polenty.

Reklama

Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 45-60 minut. Zhruba po 40 minutách špejlí vyzkoušíme, nakolik je koláč upečený. Pokud se na špejli chytá syrové těsto, pečeme ještě dále. Pokud by nám povrch koláče příliš rychle hnědnul, přikryjeme jej alobalem, nebo papírem na pečení.

Vychladlý koláč podáváme s ušlehanou smetanou nebo ještě lépe bílým jogurtem.

Tip na závěr

Šťávu a kůru z pomeranče můžete nahradit i citrónovou nebo limetkovou. Pokud Vám nechutná zázvor, lze jej bez problémů vynechat.

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist