Recept: Perníkový chlebíček z pohankové mouky

Perníkový chlebíček z pohankové mouky
Voňavý chlebíček potěší jako nedělní moučník, ale i k odpolednímu čaji. Pohankovou mouku mám velmi ráda a často z ní peču. Je velmi zdravá, přirozeně bezlepková a díky své zemité chuti dodává moučníkům další chuťový rozměr. Nebojte se jí a vyzkoušejte!
Suroviny: 

260 g hladké pohankové mouky

180 g tmavého třtinového cukru

4 vejce

1/8 l smetany (sójové, mandlové, klasické)

1/8 l slunečnicového oleje

6 lžic mletých vlašských ořechů

2 lžíce rumu

1 1/4 lžičky perníkového koření

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Nachystejte si formu na srnčí hřbet, lehce vymažte a vysypte pohankovou moukou. Troubu rozehřejte na 210°C. V čisté míse si vyšlehejte bílky ze čtyř vajec a dejte stranou. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem, poté postupně zašlehávejte smetanu, olej a rum. Následně přisypávejte mouku smíchanou s perníkovým kořením, ořechy a úplně nakonec zlehka vmíchejte vyšlehané bílky.

Reklama

Těsto rozprostřete do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25-35 minut na 210°C. Špejlí vpíchnutou do středu vyzkoušejte zhruba po 25 minutách pečení, jak je moučník propečený. Pokud povrch příliš rychle hnědne, přikryjte jej alobalem.

Tip na závěr

Do chlebíčku můžete vmíchat také rozinky a nahrubo nasekané ořechy nebo mandle.

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist