Recept: Perníkový chlebíček z pohankové mouky
260 g hladké pohankové mouky
180 g tmavého třtinového cukru
4 vejce
1/8 l smetany (sójové, mandlové, klasické)
1/8 l slunečnicového oleje
6 lžic mletých vlašských ořechů
2 lžíce rumu
1 1/4 lžičky perníkového koření
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
Nachystejte si formu na srnčí hřbet, lehce vymažte a vysypte pohankovou moukou. Troubu rozehřejte na 210°C. V čisté míse si vyšlehejte bílky ze čtyř vajec a dejte stranou. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem, poté postupně zašlehávejte smetanu, olej a rum. Následně přisypávejte mouku smíchanou s perníkovým kořením, ořechy a úplně nakonec zlehka vmíchejte vyšlehané bílky.
Těsto rozprostřete do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25-35 minut na 210°C. Špejlí vpíchnutou do středu vyzkoušejte zhruba po 25 minutách pečení, jak je moučník propečený. Pokud povrch příliš rychle hnědne, přikryjte jej alobalem.
Tip na závěr
Do chlebíčku můžete vmíchat také rozinky a nahrubo nasekané ořechy nebo mandle.
Přidat komentář