Recept: Hustá cizrnová polévka

Hustá cizrnová polévka
Výborná polévka na zahřátí, ale pochutnáte si na ní také v teplejším období. Cizrna se považuje za nejkvalitnější luštěninu. Má jemně oříškovou chuť a připravovat ji můžete jako hlavní chod, do polévek, pomazánek, či salátů
Suroviny: 

asi 200 g cizrny v suchém stavu koupit on-line

1 mrkev

1 petržel

1/4 celeru

tamari omáčka (či kvalitní sójová omáčka)

panenský olej, třeba olivový

Cizrnu uvaříme podle receptu. Pokud polévku chceme hodně hustou, můžeme cizrnu ještě přidat. Mezitím si uděláme silný zeleninový vývar. Do studené vody (cca 1 litr) dáme mrkev, celer a petržel, a jakmile bude zelenina měkká, tak ji nakrájíme na kousky a vrátíme spolu s uvařenou cizrnou.

Reklama

Pokud se voda při vaření cizrny vyvaří, nevadí. Ale pokud trošku zbude, tak ji můžete přidat do polévky. Následně ji můžeme rozmixovat, nebo ji nechat vcelku. Poté dochutíme bazalkou, můžeme přidat trochu omáčky Tamari a nakonec polévku polijeme panenským olejem.

Hustá cizrnová polévka
Hustá cizrnová polévka

Zajímavé informace o cizrně

V cizrně můžete najít mimo sacharidů a bílkovin zejména vlákninu, niacin, železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek, draslík, kyselinu listovou, sodík, dále pak vitamín A, B1, B2, B6 a v neposlední řadě také vitamín E a vitamín C.

Vyzkoušet mužete také další dietní polévky.

Obrázek uživatele Nikola Spálenková
Nikola Spálenková
Studentka oboru Nutriční terapeut na VOZŠ v Brně
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist