Recept: Čočka na kyselo a její chutné variace

Čočka na kyselo
Čočka na kyselo se v jídelníčku mnoha lidí objeví jen jednou za rok, a to nejčastěji na Nový rok, kdy se podle tradice má jíst, aby se člověka držely peníze. Určitě je mnohem lepší, pokud se nás drží zdraví, k čemuž potravina jako čočka může výrazně přispět. Kromě základního receptu na čočku na kyselo zde uvádím obměny, které si s chutí můžete dát kdykoliv během roku
Suroviny: 

300 g zelené nebo hnědé čočky

1 menší na jemno nasekaná cibule

1 malý bobkový list

2 lžíce řepkového oleje

vinný ocet

sůl

čerstvě mletý pepř

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě, dejte do tlakového hrnce, zalijte studenou vodou (dva až tři prsty nad čočku) a dejte vařit. Díky tlakovému hrnci se doba přípravy výrazně zkrátí a podle stáří a druhu čočky ji budeme mít uvařenou zhruba za 10-15 minut. Pokud je čočka stále ještě tvrdší, hrnec jednoduše znovu natlakujte a dovařte dalších 5 minut. Pokud nevaříte v tlakovém hrnci, bude celková doba přípravy něco okolo jedné hodiny.

Čočka na kyselo s vejcem a okurkem
Čočka na kyselo s vejcem a okurkem

Možnosti přípravy

S uvařenou čočkou pak máme na výběr z několika variant přípravy. Pokud budete chtít čočku zahustit, neslévejte všechnu vodu. Na oleji si osmažte cibulku, zasypte přibližně jednou lžící bezlepkové nebo rýžové mouky a připravte klasickou jíšku, přidejte bobkový list, zalijte trochou studené vody a nechejte krátce provařit. Bobkový list pak vyjměte, přidejte uvařenou čočku, osolte, opepřete a dochuťte octem dle chuti.

Reklama

Osobně raději připravuji čočku nezahuštěnou, která se dá navíc v různých obměnách použít i jako báječná příloha k rybě nebo zeleninovému salátu. Postup je stejný, jen s tím rozdílem, že sliljeme všechnu vodu. Přidáme k osmažené cibulce a bobkovému listu, který po chvilce prohřátí vyjmeme. Dochutíme a podáváme. K čočce si můžeme dát sázené nebo vejce na tvrdo, nakládáný okurek, v zimě je skvělé kysané zelí nebo zelenina, která je v anglosaských zemích známá jako pickles.

Bylinkové variace

Čočku lze dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte bobkový list. Ten se mimochodem velice lahodně kombinuje s tymiánem. Nezahuštěnou čočku stačí také ochutit citronovou šťávou v kombinaci s česnekem, jemně nasekanou zelenou petrželkou a římským kmínem. Vznikne nám báječná příloha např. k rybě. Uvařenou čočku v létě promíchejte s najemno nasekanou cibulkou a česnekem, malými pokrájenými cherry rajčaty, koriandrem, citrónovou šťávou a olivovým olejem, vznikne nám báječný salát. Lze dochutit i přidánám kozího sýra.

Prohlédněte si také další naše recepty z luštěnin.

Obrázek uživatele Zahrada k nakousnutí.cz
Zahrada k nakousnutí.cz
Spolupracující portál s kvalitními a vyzkoušenými recepty
Reklama

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist