Recept: Bezlepkový mazanec z kynutého těsta bez mléka

Mazanec z kynutého těsta bez mléka
Dalším přírůstkem do rodiny velikonočních receptů je mazanec v bezlepkové podobě, který připravíme z kynutého těsta bez použití mléka
Suroviny: 

400 g bezlepkové směsi NOMIX Nominal koupit on-line

230 ml vody

50 ml oleje

90 g cukru (včetně 1 vanilkového cukru)

20 g droždí

citrónová kůra, špetka muškátového oříšku, rozinky, mandle, kandovaná pomeranč. kůra

Tip: V tomto receptu jsme použili bezlepkovou směs na pečení NOMIX. Přečtěte si proč

Suroviny smícháme ve vláčné těsto. Konzistence těsta se začne upravovat po cca 8-10 min. Teprve potom přidávejte mouku nebo vodu k dosažení požadované konzistence.

Reklama

Nakonec přidáme rozinky, mandle a pomerančovou kůru. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout (chráníme před chladem).

Bezlepkový mazanec z kynutého těsta
Bezlepkový mazanec z kynutého těsta

Z těsta vytvarujeme bochníček, který dáme na plech cca 45 - 50 min. kynout (v teple a chráníme před oschnutím). Povrch potřeme před pečením vejcem a můžeme posypat třeba mandlemi. Pečeme při 170°C cca 25 - 30 min (podle velikosti, přičemž tato doba odpovídá cca půlkilovému mazanci).

Obrázek uživatele Sylva Kurečková
Ing. Sylva Kurečková
Technolog potravin
Reklama

Komentáře

Obrázek uživatele káča

dalo by se to upéct v domácí pekárně?

Obrázek uživatele Sylva Kurečková

Mazanec je velmi výhodné v domácí pícce umíchat, ale už ne tak vhodné ho v domácí pícce péct. Problém je v teplotním režimu jednotlivých pícek a také je to dáno množstvím cukru v receptuře oproti chlebu.Nevím, jaký typ pícky máte a jaký program k pečení byste zvolila. Mé zkušenosti jsou takové. Běžný krátký program (cca 2 hod.) je sice vhodný pro nakynutí, ale pečení mi připadá příliš prudké. Teplota pečení u pícek většinou ovlivnit nejde. Tím pádem ani manuální odpečení ( vymíchat, nechat nakynout a upéct na program "jen pečení") nedává takové výsledky, jako když si těsto dáte do formy a upečete mírněji v troubě. Myslím, že pak je mazanec vláčnější a šťavnatější a přitom na povchu zlatohnědý. V pícce má bochánek sklon se zvenku upéct příliš nebo ho vytáhneme včas a pak zas není optimálně upečený uvnitř. Ale je to pouze má zkušenost, třeba najdete dobrý způsob.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist