Recept: Výtečné amarantové palačinky
2 hrnky amarantové mouky
2 vejce
1 a 1/2 polévkové lžíce solamylu
1-2 polévkové lžíce cukru
špetka soli
voda a mléko (v případě intolerance laktózy je možné mléko vynechat)
Co si představíte, když se řekne "amarant"? Já jsem donedávna k této plodině cítila dost velký odpor, protože první zkušenost s amarantem v bezlepkovém müsli nebyla zrovna chutná. Od té doby ušel amarant velký kus cesty. Jeho zpracování je v současné době na velmi vysoké úrovni dokonce i v České republice, což mnoho lidí ani netuší.
Postup je velmi jednoduchý, stejný jako u klasických palačinek. Smícháme v míse mouku, cukr, sůl, solamyl a vejce. Dodáme dle potřeby půl na půl vodu s mlékem do konzistence palačinkového těsta. Osobně doporučuji trochu méně mléka, protože se může stát, že se budou palačinky připalovat. Pokud je někdo alergický na laktózu, mléko úplně vynechejte. I tak jsou amarantové palačinky velmi chutné.
Těsto naléváme na rozehřátou pánvičku potřenou olejem. Snažte se, aby palačinky byly co nejtenčí, protože silnější palačinky jsou pak nepropečené, až téměř uvnitř syrové. Jakmile dosmažíte, potřete marmeládou či nutelou dle vaší chuti.
Tip na závěr
Chuť amarantových palačinek jde lehce do hořka (typická chuť amarantu v jídle). Pokud děláte palačinky na sladko, přidejte více cukru a můžete je podávat i suché. Pokud je chcete naopak podávat slané, s cukrem šetřete a naplňte palačinky listovým špenátem, či masovou směsí.
Komentáře
Re: Výtečné amarantové palačinky
zapomněla jsem dodat, že amarantové palačinky jsou při smažení tmavší než klasické palačinky. Nechejte je i déle propéct, syrové moc dobré nejsou:) a nevíc by se vám při otáčení trhaly:)
Přidat komentář