Fazole uvaříme ve vodě do poloměkka. Lepší je použít tlakový hrnec, který dobu vaření zkrátí. Ve druhém kastrolu rozpálíme olivový olej, opékáme na něm cibuli a mrkev, dokud nezačne zlátnou, pak přidáme celer a fazole i s vodou, ve které jsme fazole vařili a osolíme. Množství vody dáme podle toho, jaké množství a jak hustou chceme polévku mít.
Po chvíli do polévky přidáme pórek. Necháme chvíli vařit a přidáme cuketu. Zkusíme jak měkké jsou již fazole a zelenina. Na závěr přidáme kapustu a jen chvíli povaříme. Odebereme asi ¼ polévky, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpět k původní polévce. Ochutíme bazalkou a česnekem, podáváme posypané parmezánem.
2 litry vody
220 g suchých bílých fazolí
1 velká mrkev nakrájená na kostky
1 řapíkatý celer nakrájený na kostky
1 cibule nasekaná na jemno
2 pórky nakrájené na kolečka
1 střední cuketa nakrájená na kostky
¼ hlávky nakrájené kapusty
2 stroužky česneku
snítka bazalky nasekané na jemno
1 lžíce hoblinek parmezánu
sůl
pepř
olivový olej