Maso prošpikujeme slaninou, můžeme obvázat provázkem (aby drželo tvar) a orestujeme ze všech stran, aby nepustilo šťávu. Přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a orestujeme spolu s kořením a cukrem. Přidáme víno a necháme vyvařit. Necháme den uležet v ledničce.
Pečeme při 80 stupních 2 hodiny. Zeleninu rozmixujeme. Poté přidáme jogurt, případně smetanu a brusinky.
Knedlík z polenty
Mléko s vodou přivedeme k varu a přidáme polentu. Mícháme, a až se začne odchlipovat od stran, tak polentu vlijeme na pečící papír, vytvarujeme a zamotáme.
1 kg pravé hovězí svíčkové
3 ks mrkve
2 ks petržele
1/2 velkého celeru
3 ks cibule
300 g slaniny
200 g bílého jogurtu (nebo smetany)
2 dl bílého vína
nové koření
bobkový list
sůl
2 lžičky oleje
2 lžičky třtinového cukru
brusinky
100 g polenty
200 ml mléka
200 ml vody