Historie řas sahá daleko do minulosti. Asi 500 let př. n. l. se řasy začaly využívat jako krmivo, hnojivo a jako potrava v Číně, asi o tisíc let později také v Evropě. Je známo přibližně 10 000 druhů řas a dělí se na dvě velké skupiny: na řasy mořské a sladkovodní. Mořské řasy jsou závislé na kvalitě vody. Jsou to jednoduché organismy s obsahem fotosyntetického barviva.
Zastoupení fotosyntetických barviv se u jednotlivých oddělení řas liší.
Zpracování řas
Kultivací řas se získává biomasa, která poskytuje živiny. Biomasa z řas je převládající produkt v řasové biotechnologii. Získává se z přírodních nádrží nebo z kultivací v umělých nádržích. Finálním produktem je obvykle zeleně nebo oranžově zbarvený prášek. Existuje mnoho druhů řas, z nichž největší světovou produkci zaujímají Chlorella a Spirulina.
Zeleně zbarvený prášek jako finální produkt
Kultivace řas je proces přátelský k životnímu prostředí, který se využívá pro produkci organického materiálu pomocí fotosyntézy, za použití oxidu uhličitého, světelné energie a vody.
Bioaktivní látky v řasách
Mořské a sladkovodní řasy mají významnou nutriční hodnotu. U daných druhů je zastoupení jednotlivých složek proměnlivé, ale jako celek jsou velmi kvalitním zdrojem aminokyselin. Jsou bohaté na vitamíny (A, B1, B2, C) a vitamin B12, který se jinak vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu. Obsahují řadu důležitých minerálních látek jako je vápník, železo, jód, zinek a hořčík.
Mořské i sladkovodní řasy obsahují řadu důležitých minerálních látek
Specifikem řas je nejen správný vzájemný poměr minerálů pro naše tělo, ale i to že vzhledem k prostředí, ve kterém žijí, vznikají takové vazby, které umožní minerály rozložit, vstřebat a využít tyto látky prakticky beze zbytku. Z dalších látek je třeba zmínit polynenasycené ω-3 a ω-6 mastné kyseliny, polyfenoly, karotenoidy, vlákninu a chlorofyl.
Mořské řasy jsou velmi vhodnou potravinou pro doplnění chybějících minerálů a stopových prvků.
Řasy v kuchyni
Řasy by se měly v našem jídelníčku objevit pravidelně v malých dávkách. Pro někoho řasy mohou mít netypickou chuť a zvláštní vůni, pro tuto skupinu spotřebitelů jsou k dispozici řasy ve formě doplňků. Na výběr máme spoustu druhů řas. Mezi známé mořské druhy řas je možné jmenovat Wakame, Kombu (někdy označována kelp), Arame, Hiziki, Nori, Agar-Agar, Dulse, ze sladkovodních zástupců Chlorellu a Spirulinu. Nejčastěji jsou řasy k dostání v sušené formě.
Z mořských řas lze připravit mnoho chutných pokrmů
Existuje mnoho způsobů, jak řasy v kuchyni využít. Mohou být přidány jako základ vývaru k ostatní zelenině, tento vývar pak může být součást vegetariánských omáček. Řasy vždy přidáváme, vaříme-li luštěninu. Napomáhají lepšímu uvaření a tím stravitelnosti luštěnin. Dají se nakrájet na plátky, povařit a přidat k rýži nebo jiné obilovině.
Je dobré mít doma více druhů řas a pravidelně je střídat
Nori plátky se používají při přípravě sushi. Nasucho osmažené nori vločky spolu s mořskou solí a sezamovými semínky poslouží jako koření a dekorace na polévku, těstoviny a jiné pokrmy.
Řasy v kosmetickém průmyslu
Řasy jsou zdrojem významných biologicky aktivních látek nazývaných kosmeceutika (látky zabraňující stárnutí), která jsou používána v kosmetických výrobcích a vykazují vlastnosti léčiv. Tyto látky zlepšují a chrání vzhled lidského těla.
Závěr
Řasy by si měly díky vysoké nutriční hodnotě a specifickým vlastnostem najít cestu do každé domácnosti.