Žijete moc rychle? Naučte se relaxovat!

Žijete moc rychle? Naučte se relaxovat!
I když letní prázdniny znamenají volno především pro školou povinné, tak i pro ostatní je to čas dovolené, výletů a možná trochu menšího pracovního vypětí. Nyní už jsou ale za námi, což pro mnohé znamená vrátit se do pracovního kolotoče na plný výkon

Energie, kterou jste volnem načerpali, se už zase pomalu nebo rychleji vytrácí? Cítíte se zase stejně unavení, jako by ani žádná dovolená nebyla? Při dnešním urychleném životním stylu se není čemu divit. Máme ho značně ulehčený technologiemi, které za nás přebírají práci, ale o to více klade nároky na naši psychiku.

Reklama

Ať už to jsou pracovní, studijní, rodinné či jiné povinnosti stále nás udržují v napětí a my večer padáme únavou do postele, abychom se druhý den ráno probudili s tím, že se celý kolotoč bude opakovat.

Stres a únava
Stres a únava

Kam až může stres vést?

Pokud žijeme v permanentním stresu a napětí, po nějaké době se to může negativně podepsat na našem fyzickém stavu. Dlouhotrvající stres je jedním z faktorů, který se podílí na vzniku tzv. civilizačních nemocí, např. ischemické choroby srdeční, vysokého krevního tlaku, cukrovky, žaludečních vředů.

S pojmy syndrom vyhoření nebo chronický únanový syndrom se setkáváme téměř denně

Přetěžování organismu může souviset také s řadou psychosomatických onemocnění - bolesti zad a hlavy, nespavost či problémy s příjmem potravy. Negativní dopad má také na naši psychiku a potom se s pojmy syndrom vyhoření nebo chronický únavový syndrom setkáváme téměř denně.

Vztah mezi psychickým a svalovým napětím

Určitě jste si povšimli, že ve stresu se nám zvyšuje napětí i v našem těle. Stresované osoby mívají ztuhlé trapézy, zamračené čelo a sevřené čelisti. Při psychickém vypětí se cestou nervových drah zvyšuje tenze v našich kosterních svalech a to zase zpětně cestou nervové ovlivňuje emoční centra v mozku.

Ve stresu se zvyšuje napětí v našem těle
Ve stresu se zvyšuje napětí v našem těle

Na tomto vzájemném ovlivňování nervové a svalové soustavy je založeno několik relaxačních metod, kterým budu věnovat několik následujících článků.

Povinný spánek nestačí

Dostatečný a kvalitní spánek je základem zdravého a správně fungujícího organismu. Bohužel u psychicky vypjatého člověka často nemusí dostatečně pomoct. Navíc pokud uléhá s pocitem, co všechno by mohl stihnout, kdyby nemusel jít spát. Tím se spánek stává místo příjemného odpočinku něčím nuceným, co musí téměř nedobrovolně absolvovat.

Zkuste se zastavit!

Než se začneme zabývat jednotlivými relaxačními cvičeními, zkuste si jedno naprosto jednoduché. Ať se nacházíte kdekoliv, ukončete všechny činnosti, které děláte - zastavte se. Vypusťte z hlavy veškeré myšlenky, nemyslete do budoucna, nezabývejte se minulostí - uvědomte si přítomnost.

Zastavte se, uvědomte si přítomnost, zapojte smysly - užívejte si, že jste tady a teď

Pokuste se zapojit i své smysly pro uvědomění si přítomnosti – vnímat zvuky, obrazy, vůně – vše co vás obklopuje. Uvědomte si, kdo jste, kde jste. Nezabývejte se myšlenkami, které přicházejí, nechte je odejít stejně tak, jak přišly, užívejte si, že jste teď a tady.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist