Ženšen pětilistý, zázrak z přírody

Ženšen pětilistý
Ženšen pětilistý, také nazývaný jiaogulan, je bylinka dorůstající do výšky až 60 cm. Pro její vliv na celý organismus je využívána jako výživový doplněk. Například v Číně se používá k prevenci a léčbě veškerých chorob

Listy z ženšenu můžete sbírat po celý rok. Ty přelijte teplou vodou a nechejte louhovat po dobu asi 5 minut. Čaj má příjemnou vůni a nasládlou chuť. Čerstvé lístky lze použít také do zeleninových salátů, popřípadě je můžete usušit.

Reklama

Jelikož ženšen upravuje hladinu cukru a tuku v krvi, dokáže pomoct při léčbě cukrovky. Dále posiluje celkovou imunitu, je silným antioxidantem, a protože má velmi silné regenerační účinky, je používán obzvláště při onkologických nemocech a v období po chemoterapii.

Ženšen pětilistý
Ženšen pětilistý

Ženšen snižuje krevní tlak, posiluje cévy a je užíván jako prevence proti cévním a srdečním nemocem, zlepšuje paměť, potlačuje deprese a pomáhá hojit rány. Využívá se k uvolňování křečí, posiluje nervový systém a je dokonce používán jako prevence proti rakovině.

Pěstování

Jelikož se jedná o popínavou rostlinu, je vhodné jí do květináče umístit oporu, popřípadě ji zasadit do zavěšeného květináče a pěstovat ji jako převislou květinu. Semena je před výsadbou dobré namočit asi na 1 den do vody, tím zajistíme rychlejší klíčení. Poté je zatlačte do hloubky asi 5 mm do substrátu, nádobu se semeny umístěte pod skleněný poklop, nebo jej zakryjte igelitem, čímž zajistíte požadovanou vlhkost.

V létě nezapomeňte na pravidelné hnojení, ideálně organickým hnojivem každých 14 dnů

Jakmile budou rostlinky připraveny, umístěte je na slunečné nebo polostinné stanoviště, substrát volte humózní, nejlépe písčitohlinitý. V létě nezapomeňte na pravidelné hnojení, ideálně organickým hnojivem každých 14 dnů. Během vegetace udržujte substrát neustále vlhký, listy můžete sbírat po celý rok.

Rostlinu nechejte přezimovat na světlém místě, nejlépe při pokojové teplotě. Zálivku v tomto období omezte.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist