Začátek příkrmů ve výživě dětí

Začátek příkrmů ve výživě dětí
Od ukončení šestého měsíce je vhodné začít s příkrmy. Připravili jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte vše potřebné, včetně návodu na přípravu příkrmů a doporučení vhodného produktu, a to i pro případ, kdy má dítě diagnostikováno potravinové omezení

Mateřské mléko obsahuje pro kojence veškeré živiny, které jeho tělo potřebuje. Vitaminy rozpustné v tucích v mateřském mléce příliš nekolísají, kolísá obsah jodu, selenu, mastných kyselin a vitaminů rozpustných ve vodě (vitamin C a některé vitaminy skupiny B), tyto látky je nutné dodávat stravou matce denně.

Mateřské mléko obsahuje pro kojence veškeré živiny
Mateřské mléko obsahuje pro kojence veškeré živiny

Obsah kyseliny listové, vápníku, železa, zinku, mědi a vitaminu D obsahuje mateřské mléko ve stabilním množství a jejich obsah není závislý na nutričním příjmu. Obsah minerálních látek, zejména zinku a železa, závisí na kvalitní stravě maminky již v období těhotenství, kdy si miminko vytváří zásoby těchto minerálních látek.

Prospívání dítěte

Po porodu často dochází k úbytku hmotnosti a hmotnost začíná stoupat do cca 72 hodin. Porodní váhy dosahuje dítě cca ve 3 týdnech. Dobře kojené dítě má 6-8 promočených plen/den a první 4 týdny 2-4 stolice za den. Dítě pije průměrně cca 8-12× za 24 hodin (v prvních týdnech vypije cca 60-90 ml mléka, po porodu asi 20 ml).

Výživa v ranném věku dítěte je velmi důležitá z hlediska prevence pozdější obezity

S příkrmy je vhodné začít od ukončeného 6. měsíce a můžete dále pokračovat v udržovacím kojení dle potřeb dítěte. Výživa v raném věku je velmi důležitá z hlediska prevence pozdější obezity u dětí.

Jak začít?

  • vždy jednou potravinou s frekvencí 1-2 lžičky příkrmu (hladké kaše) 1-2× / den
  • další potravinu přidat asi za 2 až 3 dny
  • nejprve podávejte zeleninu (např. vařená mrkev, brambor, cuketa, dýně, baklažán, fenykl, kořen petržele, kedluben, špenát, mangold, červená řepa, pórek, květák, kedluben, kapusta, zelí)
  • cílem prvních 2 týdnu by mělo být naučit jíst dítě lžičkou kašovitou stravu

Nepřislazujte a nesolte. Vhodným pomocníkem mohou být instantní obilné kaše, které dokážete jednoduše připravit. V kombinaci s vařenou rozmixovanou zeleninou jsou ideálním zdrojem živin a přípravou trávicího traktu dítěte na další stravu.

Reklama

Instantní kaše představují moderní a zdravý způsob výživy, vhodný pro všechny věkové kategorie. Rýže je lehce stravitelná. Neobsahuje gliadin (frakce glutenu) a je tak vhodná pro celiaky.

Vybíráme vhodnou kaši

Složení a způsob výroby potravin je obecně velmi důležitou součástí kvality stravy. O to více je vhodné dávat si na tuto skutečnost pozor při výběru produktů pro kojence a malé děti. Již mnohokrát jsme se přesvědčili o tom, že řada výrobců potravin si se složením potravin určených pro malé děti moc neláme hlavu a vklidu označí potravinu jako vhodnou pro malé děti, ačkoli je to přímo v rozporu se skutečným složením produktu.

Rýžová cereální kaše NominaPokud chcete mít jistotu, že bude vaše dítě dostávat kvalitní stravu, doporučujeme kupovat potraviny takových výrobců, jejichž produkty jsou dlouhodobě prověřené a kvalitní. Mezi tyto výrobce řadíme například Nominal, přičemž v sortimentu této značky nalezneme také rýžovou cereální kaši Nomina.

Složení rýžové kaše Nomina

Tato kaše je dle specifikace výrobce 100% přírodní produkt bez mléka, cukru, konzervantů, aromat a barviv. Je také držitelem označení Český výrobek a je bezlepková. Produkt obsahuje:

  • 60 % rýže
  • 40 % kukuřičná krupice

Způsob přípravy

Do teplého mléka či vody vmícháme cereální kaši Nomina, až docílíme požadované hustoty. Následně necháme 1-2 minuty odstát. Kaši je posléze možné dochutit například dětskou přesnídávkou, případně do ní vmíchat rozmixovanou zeleninu dle doporučení v předchozím textu tohoto článku.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist