Za přenádhernou přírodou do Gruzie? Jedině s napakovaným batohem!

Za přenádhernou přírodou do Gruzie
Cestování do některých specifických zemí bývá s celiakií či jinými omezeními obvykle výzvou. Jak je tomu v případě Gruzie? Je reálné sehnat bezlepkové jídlo, nebo je jistější mít plný batoh? Odpovědi naleznete v dnešním článku

Když jsem se poprvé dozvěděla, že mám jet do Gruzie, představovala jsem si zemi, kde lidé ještě žijí ve starých zemljankách a povědomí o životě za hranicemi jejich malebné země je opravdu mizivé.

Reklama

Avšak po příletu do hlavního města Tbilisi jsem zjistila, že ne všude Gruzínci žijí na hromádce ve starých chýších. Město vypadalo opravdu moderně. Naše kamarádka Mariami nás vtáhla do světa Gruzínců a vysvětlila nám, proč každá budova ve městě vypadá jak z jiného světa. Chtějí sem přilákat turisty na originální architekturu. Úchvatné budovy ve tvaru jablka či malých houbiček jinde ve světě opravdu nenajdete.

Obrovská otevřená plocha zeleně s nádherným výhledem na moře
Obrovská otevřená plocha zeleně s nádherným výhledem na moře

To samé platí i o jejich dosud ještě neposkvrněné přírodě a dopravě. Botanická zahrada ležící mezi městy Kobuleti a Batumi zdaleka nepřipomínala zahradu, jak by si někdo mohl myslet. Jednalo se o obrovskou otevřenou plochu zeleně z celého světa s nádherným výhledem na blankytně modré moře. Co se dopravy týká, větší blázny jsem na silnici nepotkala. Kam se hrabou v řidiči v Turecku. Ano, přesně tohle je Gruzie, avšak i tady naráží celiaci na potíže se stravováním.

Gruzie a bezlepková strava

Před odjezdem do Gruzie jsem se několikrát informovala a ujišťovala u dané organizace, která projekt zařizovala, zda s mou bezlepkovou stravou nemají problém. Pokaždé mi bylo řečeno: "Nebojte, stravu pro Vás zajistíme!" Hloupá, důvěřivá češka! Právě takhle jsem si pak celý týden připadala.

Botanická zahrada ležící mezi městy Kobuleti a Batumi  Botanická zahrada ležící mezi městy Kobuleti a Batumi  Botanická zahrada ležící mezi městy Kobuleti a Batumi
Botanická zahrada ležící mezi městy Kobuleti a Batumi

Po příjezdu do Gruzie, jsem zjistila, že vůbec netuší, co to celiakie je, i přes to, že jsem jim několikrát posílala odkazy na webové stránky, kde je celiakie do detailu popsaná. Řeknu vám, týden o jediné půlce chleba, kterou jsem s sebou měla, jedněch bezlepkových sušenkách, co mi zbyly z letadla a místním sýru s rajčetem, vzal za své. Musím ale ocenit, že se po mém příjezdu snažili alespoň trochu pochopit, co to celiakie je, a snažili se zajistit alespoň to, že jsem k obědu dostala samotné rajče a vajíčko bez bagety.

Po příjezdu do Gruzie jsem zjistila, že vůbec netuší, co to celiakie je, i přes to, že jsem jim poslala informace

O stravě v penzionu se nedá říct, že by se o pestrou stravu nesnažili, ale přece jen, i když je sýr nakrájený na jiné tvary, je to pořád ten stejný sýr. Nejen, že byl zasmrádlý, ale po čerstvém ovoci a zelenině ani stopy. Jediné, co mě tam drželo trochu sytou, byl jejich smetanový krém s marmeládou a pro mě velmi nezvyklé, avšak vynikající ovoce, které Gruzínci nazývali "Mušmula". Nakonec jsem zjistila, že se Gruzínci stravují opravdu stereotypně. Maso je pro ně velmi drahé a penzion, jenž nám poskytoval stravu, se řídil svou domácí kuchyní.

Nezvyklé, avšak vynikající ovoce
Nezvyklé, avšak vynikající ovoce

Když vyrazíte do obchodu s tím, že si alespoň koupíte rýžovou kaši, abyste se něčím zaplácli, dávejte si velký pozor, co kupujete! A už vůbec nevěřte prodavačkám na menších městech. Jsou schopné vám odkývat, že tento balíček je rýžová kaše, ale ve výsledku vám pak Gruzínec, co umí perfektně anglicky, řekne, že je to jejich místní obilovina, rýže to 100% není. A i když ji pak seženete, skřípe mezi zubama a nedá se polknout.

Gruzinci chtějí přilákat turisty na originální architekturu  Gruzinci chtějí přilákat turisty na originální architekturu  Gruzinci chtějí přilákat turisty na originální architekturu
Gruzinci chtějí přilákat turisty na originální architekturu

Měla jsem tu čest zúčastnit se i typického Gruzínského večera s živou hudbou a typickými pochoutkami, které jsou pro celiaky zakázaným ovocem. Khachapuri neboli plněný chléb, nejčastěji se směsí sýru, vejce a dalších ingrediencí. Najdou se však i jídla vhodná pro celiaky, například plněné žampiony sýrovou směsí zapečené s eidamem či velmi chutné kuřecí saláty.

Lokální tržiště
Lokální tržiště

Závěrem

I tak bych všem, co se do malebné Gruzie vydají, doporučila, aby si s sebou nezapomněli přibalit pár chlebů navíc. Neuškodí ani balené omáčky či polévky, které na cestách rozhodně vydrží. Předejdete tak velkým zažívacím potížím, které mě na pár dní bohužel indisponovaly.

კეთილი მგზავრობა... Šťastnou cestu! ;-)

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist