Typy sacharidů

Typy sacharidů
Sacharidy představují společně s tuky a bílkovinami jednu ze tří základních živin. Slouží zejména jako pohonná jednotka lidského organismu. Není však sacharid jako sacharid. Pojďme se podívat blíže na jejich základní rozdělení a na rozdíly, které mezi nimi jsou

Sacharidy představují společně s tuky a bílkovinami jednu ze tří základních živin. Tvoří největší část energetického poměru jednotlivých živin. Slouží zejména jako pohonná jednotka lidského organismu - dodávají tělu energii. Mimoto dodávají tělu nestravitelnou složku - vlákninu k podpoře trávení. Většina sacharidů je produktem rostlin - škroby, celulóza, lignin aj. Některé jsou také živočišného původu - nacházejí se ve formě glykogenu (většinou v játrech).

Reklama

Podle počtu cukerných jednotek vázaných v molekule se sacharidy dělí na:

  • monosacharidy (jedna cukerná jednotka)
  • oligosacharidy (2 až 10 cukerných jednotek)
  • polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek)
  • složené/komplexní sacharidy (obsahují i jiné sloučeniny - proteiny, lipidy)

Jednoduché cukry (monosacharidy) se slučují do dvojic (disacharidy), které dále tvoří větší a větší celky a komplexy molekul (polysacharidy). Polysacharidy, stejně jako disacharidy, se během trávení štěpí na monosacharidy. Ty se při štěpení rozkládají na oxid uhličitý, vodu a energii.

Bonbóny (zdroj: flickr.com)
Bonbóny (zdroj: flickr.com)

Pojďme se podívat blíže na jejich základní rozdělení a na rozdíly, které mezi nimi jsou.

Monosacharidy

K monosacharidům (jednoduchým cukrům) řadíme glukózu, galaktózu a fruktózu. Všechny tyto tři cukry mají stejné chemické složení - liší se navzájem pouze postavením atomů v molekule - proto mají různé vlastnosti.

Glukóza

Je obsažena v krvi živočichů, která ji roznáší k potřebným buňkám těla. Přirozeně se nachází v ovoci a medu.

Fruktóza

Nachází se v medu a ve šťávách z ovoce a rostlin. Ze všech cukrů má nejsladší chuť.

Ovoce (zdroj: flickr.com)
Ovoce (zdroj: flickr.com)

Galaktóza

Společně s glukózou se nachází v mléce.

Disacharidy

Do této skupiny řadíme sacharózu, maltózu a laktózu. Všechny tvoří bílé krystalky rozpustné ve vodě.

Sacharóza

Je nejvíce používaným cukrem, tvořena glukózou a fruktózou. Sacharózu získáváme ze třtiny a cukrové řepy.

Laktóza

Nachází se v mléce všech savců - tzv. mléčný cukr. Je tvořena glukózou a galaktózou. Ze všech cukrů má nejméně sladkou chuť.

Maltóza

Je obsažena v obilných klíčcích a produktech sladu, tvořena dvěma molekulami glukózy.

Polysacharidy

V potravinách se nejčastěji nacházejí jako škroby, celulóza a pektin. Nevytváří krystaly, nejsou sladké a nerozpouštějí se ve studené vodě. Celulóza je komplex rozvětvených řetězců, nachází se ve stěnách rostlinných buněk. Není trávena lidským trávicím ústrojím.

Škroby

Nacházejí se zejména v obilovinách a jejich produktech (pšeničná mouka, chléb, rýže, kukuřice, oves), bramborách, luštěninách a zelenině.

Vláknina           

Podle účinku ji dělíme na nerozpustnou a rozpustnou:

  • rozpustná (pektin, inulin, rostlinné slizy, gumy, škroby, fruktooligosacharidy v ovoci, ovsu, sladu, luštěninách nebo bramborách)
  • nerozpustná (lignin, celulóza, některé hemicelulózy v zelenině, otrubách a celozrnných výrobcích)

Vláknina absorbuje vodu, čímž zvyšuje objem stolice a urychluje jeho pasáž ve střevech. Působí v prevenci zácpy, proti vzniku střevních výchlipek a hemeroidů. Některé typy vlákniny (pektin), snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Glykemický index potravin

Udává, do jaké míry je sacharidová potravina schopna zvýšit hladinu cukru v krvi a rychlost s jakou se sacharid mění v glukózu. Při zvýšení hladiny krevního cukru vyprovokujeme slinivku břišní k vyplavení hormonu inzulínu. Čím více hladina cukru po jídle stoupne, tím více inzulinu se vyplaví. Dochází tak ke střídání velmi vysoké a nízké hladině cukru v krvi, což je pro náš organismus nepříznivé.

Jahody (zdroj: flickr.com)
Jahody (zdroj: flickr.com)

Každá potravina obsahující cukry má svůj glykemický index. Při hubnutí je výhodné vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem. Před sportovním výkonem je výhodnější konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem a během či po výkonu potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Sacharidy ve výživě

Většinu sacharidů ve stravě by měli tvořit polysacharidy. Mnoho lidí je ohroženo nadměrnou konzumací jednoduchých sacharidů. Cukr má velmi lákavou chuť. Lidé milující sladkosti, moučná jídla nebo pivo přibírají na váze a velmi často u nich dochází k obezitě. Při nadměrném příjmu se zhoršuje také průběh cukrovky. Vyšší příjem sacharosy, medu či karamelek je také vyvolávajícím faktorem vzniku zubního kazu. Zvlášť zákeřný je obsah cukru v některých nápojích (Coca-Cola aj.), jichž děti dokážou vypít někdy až neuvěřitelné množství.

Lidé milující sladkosti, moučná jídla nebo pivo přibírají na váze a velmi často u nich dochází k obezitě

Při dietě je potřeba příjem sacharidů maximálně omezit, což se nejvíce týká sacharidu v čisté formě - sacharosy. Obézní lidé nebo pacienti s cukrovkou místo sacharosy používají umělá sladidla, např. aspartam nebo sacharin. Nemají žádnou nutriční hodnotu, protože nejsou v lidském těle metabolizovány. Některé studie poukazují na negativní účinky na zdraví, zejména pokud se umělá sladidla konzumují ve větším množství.

Poraďte se s odborníkem

Chcete-li začít hubnout (nebo sportujete a potřebujete kvalitní jídelníček, který vám pomůže dosahovat efektivních výsledků), je nezbytné vědět, jak se stravovat a mít podrobný přehled o potravinách - o tom, co obsahují (což se týče i správných druhů sacharidů, množství, poměrů v jídlech) a podobně. Málokdo má však čas takto zevrubně studovat své stravování a ještě méně lidí zná všechny správné stravovací návyky a dokáže si sestavit dietní plán.

Pro efektivní hubnutí je proto ideální vyhledat pomoc dietologa. Díky provedení podrobné diagnostiky, zkušenostem a znalostem vám může dietolog sestavit program podle vašich potřeb, možností a požadavků. Jedná se jednoznačně o mnohonásobně výhodnější investici, než pořizování různých přístrojů, pomůcek, přípravků a prostředků na hubnutí, zlepšení výkonu a podobně.

Komentáře

Obrázek uživatele Gabriela

Autor by měl více nastudovat metabolismus sacharidů, hned ze začátku se objevuje hodně nepřesností a mylných informací, se kterými jako studovaný nutriční terapeut nemohu souhlasit. Pokud už chcete psát populárně naučné články, doporučuji načíst více odborné literatury a neopisovat informace z internetu, které jsou zavádějící. Informace či vysvětlení pojmu Glykemický index je naprosto mylná!!!

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den Gabrielo,
byla byste ochotna mi poslat mailem informace o tom, co je v článku špatně, abych mohl provést úpravy? Předem děkuji,
Radan Tuhý 

Obrázek uživatele Gabriela

Vážený Radane,
předpokládala jsem, že odbornou korekturu všech článků, které zveřejňujete provádí někdo kompetentní. Je škoda, že web, který měl dříve tak dobře našlápnuto raději upřednostňuje kvantitu článků nad jejich kvalitou. Evidentní je, že autor o tomto tématu příliš neví a v dané problematice není patřičně vzdělán. Osobně myslím, že pokud tématu plně nerozumí, měl by raději psát o něčem jiném. POškozuete dobré jméno VAšeho webu, což je velká škoda. Nemínim toto jako narážku nýbrž dobře míněnou radu. Někdy je léépe mít méně kvalitně a odborně psaných článků než -li více takových, které jsou odborníkům k smíchu. Snižujete tak svou úroveň.

Obrázek uživatele Radan Tuhý

Dobrý den Gabrielo,
děkujeme za cenné postřehy. Článek prošel komplexní korekturou a nyní by měly být všechny informace v pořádku. Pokud byste přesto nalezla nějaké nesrovnalosti, dejte určitě vědět. Vážíme si Vašeho názoru.

Zároveň jsme přijali taková opatření, aby k podobným situacím v budoucnu již nedocházelo.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist