Test bezlepkové směsi na chleba Rustikální

Test bezlepkové směsi na chleba Rustikální
Bezlepkových směsí na chleba je velké množství. Jak se tedy orientovat v tom, které bezlepkové směsi jsou kvalitní a dobře použitelné a které naopak nikoli? Abychom vám s výběrem pomohli, rozhodli jsme se otestovat bezlepkovou směs Rustikální od českého výrobce Nominal

Bezlepková dieta, kterou musí držet lidé s diagnostikovanou Celiakií, je v poslední době relativně častým omezením. Jedním z hlavních omezení bezlepkové diety je v praxi nemožnost konzumovat běžné pečivo, které se prodává v obchodech a pekárnách. Existuje sice varianta kupovat bezlepkové pečivo, ale takové potraviny jsou všeobecně výrazně dražší.

Bezlepkové pečivo rustikální
Bezlepkové pečivo rustikální

Trendem poslední doby je pečení vlastního pečiva v domácích pekárnách. Mezi hlavní výhody takového pečení je fakt, že námi připravené pečivo je vždy čerstvé a je možné jej konzumovat ihned po upečení.

Reklama

Pokud se rozhodneme pro upečení chleba ve vlastní domácí pekárně, máme v zásadě dvě možnosti. První variantou je zakoupení všech potřebných surovin a tvorba vlastního těsta, které je následně uhněteno v pekárně. Drobnou nevýhodou je časová náročnost, kterou s sebou tento způsob přípravy obnáší.

Směsi na chléb jsou populární, urychlují přípravu domácího pečiva

Proto jsou poslední dobou stále populárnější tzv. směsi na chléb, které přípravu domácího chleba výrazně zjednodušují a urychlují. Obvykle stačí do pečící nádoby nalít určité množství vody, přidat trochu oleje, kvasnice, a konečně nasypat již připravenou směs.

Domácí pekárna
Domácí pekárna

Ačkoli to tak na první pohled nemusí být patrné, bezlepkové směsi od různých výrobců mají rozdílné složení, do některých směsí jsou přidávány nevhodné a často alergenní příměsi, nehledě na celkem zásadní věc, kterou je samotný výsledek. Z vlastních zkušeností víme, že z některých směsí vznikne i při dodržení návodu na přípravu zcela nepoživatelný produkt, případně je nutné delší dobu experimentovat s množstvím ingrediencí, abychom dosáhli alespoň relativně dobrého výsledku.

Abychom vás těchto nepříjemných zkušeností ušetřili, rozhodli jsme se takovou bezlepkovou směs sami otestovat. Pro tento účel jsme zakoupili bezlepkovou směs na chleba Rustikální od českého výrobce Nominal, která je k dostání nejen ve specializovaných obchodech, ale i ve většině běžných supermarketů.

Bezlepková směs na chléb Rustikální

Bezlepková směs Rustikální NominalSměs na chléb Rustikální je nejnovějším produktem z řady „Pro zdraví“ od výrobce Nominal. Jedná se o tmavý chléb, který svým vzhledem připomíná klasické a dnes i poměrně moderní chleby s obsahem barevných sladových mouk a sladových extraktů. Vyznačuje se plnou chutí a specifickou vůní, které celiakům často velmi chybí.

Velkou výhodou této směsi je skutečnost, že kromě absence lepku neobsahuje ani mléko, vejce a sójové příměsi. Tím je tato směs naprosto univerzální pro většinu potravinových omezení a zejména jejich kombinace.

Složení směsi Rustikální

  • deproteinovaný pšeničný škrob
  • lupinová mouka
  • jáhlová mouka
  • maniokový škrob
  • bramborové vločky
  • lněná a jablečná vláknina
  • cukr
  • sůl
  • zahušťovadlo: guarová mouka
  • maltodextrin
  • jablkový prášek
  • chlebové koření

Mimo absenci většiny alergenů je tato směs také specifická tím, že neobsahuje konzervační látky a aromata, která často udělají u chlebových směsí více škody, než užitku.

Příprava bezlepkového chleba

K upečení chleba jsme použili pekárnu na chleba Panasonic SD-257, která je vybavena bezlepkovým programem o délce trvání 2 hodiny. V rámci tohoto programu je možnost volby ze dvou úrovní zbarvení a tvrdosti kůrky. Samotný program sestává z hnětení (15 minut), kynutí (60 minut) a následného pečení (45 minut).

K pečení jsme použili pekárnu Panasonic
K pečení jsme použili pekárnu Panasonic

Příprava směsi je velmi jednoduchá a zabrala nám dohromady 5 minut. Do pečící nádoby jsme dle návodu nalili 475ml  vlažné vody, 20 ml oleje, rozdrobili 1/3 klasických čerstvých kvasnic (přibližně 13 g) a po chvíli přidali pečící směs.

K pečení jsme použili pekárnu Panasonic  K pečení jsme použili pekárnu Panasonic
K pečení jsme použili pekárnu Panasonic

Během úvodního hnětení je všeobecně dobré kontrolovat, jakým způsobem hnětení probíhá. Vzhledem ke konzistenci bezlepkového těsta může dojít k nerovnoměrnému hnětení a v důsledku pak nedostatečnému zpracování těsta, což by pak mohlo ovlivnit výsledek. Proto je dobré občas hnětení trošku pomoci, je to obvykle potřeba 1-2x během prvních 5 minut hnětení, následně už pak není zásah nutný.

Již upečený rustikální chléb  Již upečený rustikální chléb
Již upečený rustikální chléb

Po dvou hodinách jsme bezlepkovou pekárnu vypnuli a chleba vyklopili. Jak je patrno z ilustračních obrázků, chleba se podařil mimořádně dobře. Doporučujeme chléb z pečicí nádoby vyjmout ihned po upečení a nechat vychladnout, abychom jej nekonzumovali vařící.

Již upečený rustikální chléb
Již upečený rustikální chléb

Další varianty

Pokud máte chuť experimentovat, je možné při zadělávání těsta chléb „vylepšit“ přidáním různých semínek (len, sezam, dýně, apod.). Konkrétně třeba slunečnicová semínka jsou nejen zdrojem velmi cenných živin, ale vypadají v tomto tmavém těstě velmi pěkně.

Ze směsi lze připravit nejen chléb, ale také drobnější pečivo. Pro inspiraci můžeme uvést slunečnicové bulky nebo rustikální kostky. Při přípravě těsta v tomto případě můžeme dát asi o 30 ml vody méně. Těsto bude pevnější a lépe se s ním bude pracovat.

Slunečnicové bulky

Postup: vytvarujte asi 100g kuličky, obalte ve slunečnicových semínkách a uložte na plech. Nechejte kynout asi 40 min. (dle teploty), chraňte před okoráním a nestlačujte. Pečte při 200 °C asi 20 min.

Slunečnicové bulky
Slunečnicové bulky

Rustikální kostky

Postup: těsto dlaněmi roztlačte na vrstvu 2-3 cm silnou a rozkrájejte na obdélníčky (přibližně 10x15 cm). Přeložte na plech (můžete horní plochu vtlačit do semínek) a nechte asi 40 min. kynout. Pečte při 200°C asi 20-25 min.

Rustikální bagety
Rustikální bagety

Závěr

Bezlepková směs na chléb Rustikální je velmi povedenou směsí, ze které lze připravit chutný chleba, který je navíc obohacen o jablečnou a lněnou vlákninu. Mimo vlákninu zde najdeme také lupinovou a jáhlovou mouku.

Již upečený rustikální chléb
Již upečený rustikální chléb

Při dodržení skladovacích podmínek nám směs vydrží 12 měsíců od data výroby. Nemusíme se proto bát nakoupit si více těchto směsí do zásoby.

Obrázek uživatele Radan Tuhý
Radan Tuhý, BA
Šéfredaktor, publisher
Reklama

Komentáře

Obrázek uživatele zuzana

bezvadný přehledný článek - rozhodně pomůže

Obrázek uživatele I.

***

Obrázek uživatele Agáta

parada, mam super zkusenosti u se smesi Calta...v Panasonic pekarne je vyborna, navic je velmi chutna. jen doporucuji vsechny chleby z pekarny vyndavat HNED po upeceni, jakmile je tam nechate o par minut dele, chleba vam o nekoli centimetru spadne a je vice mastny:)

Obrázek uživatele Petra S

Jsem na tomto chlebu téměř závislá a ostatní směsi Nominal jsou také dobré. Peču v ETA v kombinaci dvou programů. Upečeno je za hodinu a půl a je to lahůdka.

Obrázek uživatele Katka Vrbova

Mohu se zeptat jakých dvou programu? Diky!!

Obrázek uživatele Lucie Velebilova

Dobrý den. Bezlepkový chléb od firmy NOMINAL, rustikální,sojový, pohádkový atd. určitě doporučuji držím již 5 let 9mesicu, bezlepkovou dietu.Trvalo mi dlouho než jsem si našla výrobek, aby splňoval mé požadavky.Od prvního sousta mi bylo jasné, že právě bezl.směs od Nominalu je tím pravým chutným chlebem, který mě velmi potěšil. Doporučuji a nemusíte utrácet za jiné směsi, které Vám za to nestojí. Dobrou chuť

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist