Ryby - 2. díl: Benefity konzumace ryb

Benefity konzumace ryb
Trendem dnešní doby je bezesporu zdravý životní styl. Kromě pohybu a veselé mysli k němu patří i racionální jídelníček. Na základě doporučení Společnosti pro výživu by v něm měly být i dvě až tři porce ryby týdně. Ve skutečnosti konzumujeme jen asi 6 kg rybího masa ročně, přičemž 1,5 kg připadá na ryby sladkovodní

Tip: přečtěte si také Ryby - 1. díl: Nákup, hodnocení kvality a úprava

Ryby obsahují celou řadu prospěšných látek pro naše zdraví. Jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, v tucích rozpustných vitamínů (A, D a E) a minerálních látek – jódu, vápníku, selenu, železa, zinku a hořčíku.

Ryby obsahují celou řadu prospěšných látek
Ryby obsahují celou řadu prospěšných látek

Rybí maso

Rybí maso (rybí svalovina) je velmi dobře stravitelné a nízkokalorické. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny, které jsou základními stavebními částmi svalů. V porovnání se suchozemskými zvířaty je rybí maso bohaté na vitamín B12, jód, selen, zinek, hořčík a vápník. Jód podporuje správnou funkci štítné žlázy a je významný i v prevenci vzniku kretenismu. Přestože se v mnoha zemích kuchyňská sůl obohacuje jodidem, jsou ryby dalším vhodným zdrojem tohoto prvku.

Rybí maso obsahuje množství prospěšných látek, které mohou zabránit vzniku závažných nemocí

Selen má ochranné účinky proti různým druhům rakoviny, například prostaty či plic, ovlivňuje pozitivně plodnost. Zinek se podílí na regeneraci organismu a hojení ran. Nedostatek zinku se projevuje zhoršením kvality kůže či vypadáváním vlasů. Vápník je základním stavebním kamenem kostí a zubů. Rybí maso je velmi dobře stravitelné a dietní, obsahuje množství prospěšných látek, které mohou zabránit vzniku závažných nemocí.

Rybí tuk

V naší potravě často převažují nasycené tuky. Naopak tučné mořské ryby, mezi něž se řadí losos, sardinky, tuňák, halibut či sleď, obsahují velké množství nenasycených tuků, kam patří omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou pro nás esenciální. Naše tělo si je neumí vyrobit, proto je musí přijímat ve stravě. Důležitý je jejich poměr.

Reklama

Ideálně by měl být poměr omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin v rozmezí 1:1 až 4-5:1.

Omega kyseliny mají pozitivní vliv na vývoj nervového systému a na funkci oběhového. Jsou dobré i pro srdce a oběhový systém, kdy snižují celkový cholesterol v krvi, krevní tlak, roztahují cévy. Díky tomu klesá krevní tlak a mnohem lépe se prokrvují a pracují orgány. Polynenasycené mastné kyseliny působí pozitivně na imunitní systém. Obsah tuku v mase v rybách je závislý na druhu živočicha, klimatickém pásmu a pohlavní zralosti.

Mořské ryby
Mořské ryby

Podle množství tuku dělíme ryby na druhy:

  • S nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku; candát, štika, pangas, lín)
  • Středně tučné (2-10 % tuku; pstruh, kapr, sumec, amur)
  • Tučné (více než 10 % tuku; úhoř, sleď, makrela, losos, sardinka)

Některé ryby ukládají tuk v játrech, jiné hlavně ve svalovině. Složení tuku u našich sladkovodních ryb není zdaleka podobné těm mořským. Pro zlepšení složení jejich tuku vyvinuli vědci na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích speciální krmnou směs, díky níž mají kapři více n-3 mastných kyselin. Takovéhoto kapra můžeme koupit pod registrovanou značkou „omega3kapr“.

Kapr
Kapr

Účastníci klinické studie prováděné na pražském Institutu klinické medicíny (IKEM) měli o cca 30 % lepší laboratorní výsledky, než pacienti s běžnou dietou. Již při konzumaci 200 g omega3kapra dvakrát týdně dochází k pozitivním účinkům na lidský organismus. Podle jihočeských vědců konzumace ryb dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o pětinu.

Podle jihočeských vědců konzumace ryb dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi až o pětinu

Rybí tuk je jedním z mála bohatých zdrojů vitamínu D a částečně i vitamínů A a E v naší stravě. Nedostatek vitamínu D může vést až k projevům křivice či měknutí kostí a jejich deformacím. Aby tělo mohlo využít vitamín D, potřebuje i slunce. Vedle pozitivního zastoupení „dobrých“ tuků obsahují mořské ryby a mořské plody také cholesterol, jeho množství však u většiny druhů není příliš vysoký. Jedinou výjimkou je kaviár.

Závěr

Pravidelná konzumace ryb je prospěšná pro naše zdraví a slouží tak jako ochrana před civilizačními onemocněními, jako jsou onemocnění cév a srdce či cukrovka. Konzumace jedné až dvou porcí tučné ryby v průběhu týdne snižuje riziko úmrtí na selhání srdce až o 36 %.

Tip: přečtěte si také Ryby - 3. díl: Rizika konzumace ryb

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist