Quinoa: Plodina budoucnosti

Quinoa
Quinoa neboli Merlík chilský patří mezi nejstarší plodiny na světě. Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila loňský rok 2013 jako Mezinárodní rok quinoy. Quinoa disponuje unikátním nutričním profilem, proto má v budoucnosti potenciál být hodně využívanou plodinou

Merlík chilský je přibližně 5 000 let stará rostlina. Inky byla quinoa nazývána "Chisya mama" - matka zrno. Dobře snáší horské podmínky pěstování, proto najdeme pole s quinoou ve vyšších polohách And napříč celou Jižní Amerikou. Je známo přes 250 druhů quinoy.

Reklama

Přesto, že se quinoa využívá jako další druhy obilovin, botanicky se řadí mezi pseudocereálie, a to do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae), stejně jako například pohanka a amarant.

Salát z quinoi
Salát z quinoi

Co v sobě ukrývá quinoa?

Semena quinoy vynikají vysokou nutriční hodnotou.  Obsahuje kompletní bílkovinu, tzn. zastoupení všech esenciálních (pro tělo nepostradatelných) aminokyselin. Quinoa obsahuje lysin a sirné aminokyseliny methionin a cystein, což jsou esenciální aminokyseliny, které jsou ve většině obilovin považovány za limitní. 

Aminokyseliny arginin a histidin jsou důležité hlavně v období růstu, proto se u quinoy diskutuje její využití jako součást kojenecké výživy. Quinoa je velice vhodná pro vegetariány a vegany, kde příjem kvalitních bílkovin nemusí být vždy dostatečný. Nejvíce podíl bílkovin je obvykle detekován v otrubách. Podle prováděných pokusů je stravitelnost proteinů téměř 90 %, dvě třetiny bílkovin jsou rozpustné ve vodě.

Quinoa před uvařením × Quinoa po uvaření
Quinoa před uvařením × Quinoa po uvaření

Z celkového obsahu tuku se nejvíce vyskytují mononenasycená  (s jednou dvojnou vazbou v řetězci) mastná kyselina- k. olejová a polynenasycená mastná kyselina - k. linolová (se dvěma dvojnými vazbami). Obě kyseliny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Ze sacharidů je stejně jako u všech obilovin nejvíce zastoupen škrob. Škrobová zrna mají malou velikost, jsou stabilní při zamražování  a rozmrazovaní, proto se quinoa jeví jako vhodné zahušťovadlo do zmrazených potravin.

Quinoa neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro pacienty s nesnášenlivostí lepku (celiaky)

Quinoa je ceněna pro obsah vlákniny, která se skládá z rozpustné a nerozpustné frakce. Vláknina obecně zvyšuje objem stolice. Podle mnoha vědeckých studií, nerozpustná vláknina pomáhá čistit střevní stěnu od usazenin. Rozpustná vláknina má schopnost bobtnat a stabilizuje hladinu cukru a lipidů v krvi. Vláknina celkově snižuje hodnotu přijímané energie a omezuje pocit hladu.

Červená quinoa
Červená quinoa

Z minerálních látek quinoa obsahuje v porovnání s ostatními obilovinami významné množství vápníku, železa, hořčíku, fosforu a manganu. Nejvíce minerálních látek je uloženo v obalových strukturách semen.

Oproti jiným obilovinám quinoa disponuje vyšším množstvím betakarotenu, riboflavinu (vitaminu B2) a vitaminu E.

Obsah bílkovin v quinoe je vyšší než například u rýže a kukuřice

Ve strukturách na povrchu semena se vyskytují antinutriční látky - hořce chutnající saponiny. Rostlina si je vytváří jako ochranu před ptáky a dalšími konzumenty. Potenciální nebezpečí saponinů tkví v poškození střevní vrstvy (mukózy), kdy je narušena propustnost membrán, tím je pak narušen transport živin. Obsah saponinů se pohybuje pod 1% podle jednotlivých odrůd a dá se eliminovat částečným odstraněním obalů nebo řádným propráním ve studené vodě. Saponiny mohou být využívány jako přírodní insekticidy.

Které části rostliny se dají konzumovat?

U quinoy můžeme zužitkovat zelené listy, které se upravují jako saláty, ale hlavně se upravují semena. A to buď v celém stavu do nákypů, polévek, kaší apod. nebo se semena namelou na krupici a mouku. V oblasti And místní obyvatelé připravují z quinoy i nápoje zvané Chicha a Pito, knedlíky - Mucanu a palačinku Quispinu.

Semena quinoy se musí před dalším zpracováním oloupat, aby se odstranily hořce chutnající látky. Z mouky quinoy lze upéct chleba, avšak chléb pouze z mouky quinoy se bude drobit a rozpadat, proto je vhodné použít směs mouky z quinoy a obiloviny s lepkem, který drží těsto pohromadě. K dostání jsou vločky, které jsou součástí snídaňových cereálií. Koupit se dají těstoviny, čokoláda a směsi na pečení z quinoy.

Přidat komentář

Filtered HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Ochrana před spamem.
Reklama
TOPlist